Política

La fiscalia ja investiga el govern

Anuncia que analitza els “preparatius” de l'organització de la consulta

Vol saber si s'ha comès desobediència, prevaricació i malversació

El govern de Rajoy també portarà els comptes al TC

La Fiscalia Superior de Catalunya –aquest cop sense esperar el parer del Tribunal Constitucional (TC)– ha engegat la maquinària per investigar el govern davant la seva voluntat d'organitzar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Ahir mateix va anunciar que ha obert unes diligències d'investigació per esbrinar si “els preparatius per organitzar el referèndum” poden ser constitutius dels delictes de desobediència al TC, prevaricació i malversació de fons públics. El govern català ja va respondre ahir que continuarà fent la campanya institucional del registre de catalans a l'exterior.

Precisament, en el telegràfic comunicat de la fiscalia –que no ve signat pel fiscal superior català, José María Romero de Tejada– es detalla que s'obre aquesta investigació arran de “diverses informacions aparegudes en mitjans de comunicació en relació amb els preparatius” del referèndum, “en frontal infracció amb les decisions adoptades pel Constitucional”, i posa com a “mostra” la publicitat apareguda en la majoria de diaris del país sobre el registre de catalans.

En concret, aquesta campanya convida els catalans a informar familiars i amics que viuen a l'estranger a inscriure's al registre de catalans, fet que els comportarà avantatges, com ara que “disposaran de la targeta sanitària, tindran el Carnet Jove o decidiran de forma directa sobre el que passa al nostre país”, diu l'anunci.

Des del govern, s'assegura que aquesta campanya ha estat dissenyada pel Departament d'Exteriors, que encapçala Raül Romeva. Té una durada de deu dies i ja se n'han complert dos. El govern de Carles Puigdemont recorda, així mateix, que el registre de catalans residents a l'exterior funciona des de l'any 2014.

Amb la investigació oberta, la fiscalia pot demanar informació al govern sobre aquesta campanya o sobre possibles partides pressupostàries o encàrrecs a empreses. També pot citar a declarar càrrecs del govern. El més probable és que aquesta investigació, que legalment podria durar sis mesos, acabi amb una querella contra membres del govern de JxSí. Serà llavors, en mans d'un jutge (n'és competent el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), quan la fiscalia podrà demanar una mesura cautelar com és intervenir una partida econòmica.

Mentrestant, l'executiu de Mariano Rajoy va confirmar ahir que portaran els comptes catalans al TC, afegint-se així a les intencions avançades tant dels grups del PP i C's com del PSOE al Congrés de barrar el pas addicional del referèndum. A diferència de les iniciatives dels partits, en el cas del recurs d'inconstitucionalitat de l'Estat, la seva presentació implicarà la suspensió automàtica dels preceptes impugnats, perquè així ho sol·licitarà l'advocacia de l'Estat. Aquesta, de fet, és una petició que només pot fer el govern espanyol i el TC està obligat a aplicar-ho per un període de cinc mesos prorrogables.

El portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va anunciar que es demanarà un informe al Consell d'Estat com a pas previ a la materialització del recurs. Ahir al migdia només estaven pendents de la publicació dels comptes al Butlletí Oficial del Parlament i al Diari Oficial de la Generalitat –que es va fer efectiva a mitja tarda– per posar en marxa l'operatiu. Méndez de Vigo va subratllar que volien conèixer com queda redactada la part específica del referèndum, si bé alertava que, tenint en compte el debat d'aquests dies i l'aprovació de les esmenes de la CUP i de CSQP –sobre un referèndum unilateral i un de pactat– és dona per fet que en tots els casos s'està incomplint la llei i, per tant, es considerava que el recurs serà inevitable. En la publicació, si més no, es mantenen les referències dels dos partits. El portaveu no va voler valorar la investigació de la fiscalia, però va aprofitar per recordar que “no respectar la llei equival a menyscabar la democràcia”.

L'enfrontament alarma algunes entitats. El Círculo de Economia de Catalunya va fer ahir públic un comunicat en què expressava la seva preocupació pel “deteriorament institucional”. Preveuen que la crisi “tindrà conseqüències” i demanen a l'Estat que assumeixi el problema català com a seu.

LES FRASES

Davant diverses informacions sobre els preparatius d'un referèndum, s'obre una investigació
Fiscalia S. de Catalunya
comunicat
Tothom està obligat a complir la llei, perquè si s'incompleix es pot arribar a qualsevol lloc
Íñigo Méndez de Vigo
portaveu de l'executiu espanyol

Reglament per via d'urgència

X. Miró

Junts pel Sí i la CUP tancaven ahir en un quart d'hora la ponència conjunta per reformar el reglament del Parlament amb l'objectiu que les lleis de desconnexió es puguin tramitar en lectura única. Ambdós grups presentaran dimarts a la mesa una proposició de llei de reforma que volen que es tramiti per via d'urgència. En aquest cas, però, el tràmit serà més llarg que el de lectura única. Des de la publicació de la proposició, els grups tindran cinc dies per presentar esmenes a la totalitat, que previsiblement se superaran pel vot majoritari dels dos grups independentistes. Aleshores s'obrirà el període perquè cada grup presenti les esmenes que consideri oportunes al text abans que aquest es porti a aprovació. El president de JxSí, Jordi Turull, explicava ahir que es vol aprovar el reglament reformat a finals de maig o principis de juny. El canvi permetria que dos grups tramitessin per via ràpida la llei de transitorietat; avui, potestat exclusiva del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona