Política

Puigdemont avisa, a Manresa, que el govern “no cedirà”

El president de la Generalitat i Forcadell encapçalen l'acte de commemoració del 125è aniversari de les Bases

“No deixarem de persistir. Hem de continuar aquell fil que es va començar a trenar a Manresa el 1892, quan es van aprovar les Bases de Manresa, un document que va representar el despertar del catalanisme polític.” Són paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ahir al vespre va encapçalar l'acte de commemoració del 125è aniversari de l'assemblea que va donar lloc a les disset Bases per a la Constitució regional catalana.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, van completar la taula presidencial amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la primera tinent d'alcalde, Mireia Estefanell. El saló de sessions de l'Ajuntament es va omplir d'un ampli ventall de representants polítics –entre els quals hi havia també l'expresident Jordi Pujol– i d'entitats de la ciutat. Era el mateix emplaçament on 125 anys enrere va tenir lloc la primera assemblea de la Unió Catalanista, en què hi van participar personalitats tan destacades com Àngel Guimerà, Enric Prat de la Riba, Lluís Domènech i Montaner o Josep Puig i Cadafalch. A l'exterior, unes 200 persones seguien l'esdeveniment des d'una pantalla gegant.

Puigdemont va valorar que “les respostes que obtenim ara són les mateixes que abans. Ja el 1895, i pel ressò causat per les Bases, el Congrés dels Diputats va acordar una mesura de càstig contra el separatisme”, va dir, i va afegir-hi que el govern català no deixarà de “persistir” en la creació de l'estat propi, “allò que ens han demanat els nostres conciutadans”.

Forcadell i Conesa també van aprofitar l'ocasió per defensar una Catalunya “lliure, justa i democràtica” en què “persisteixi la identitat nacional malgrat les imposicions”, va dir la presidenta del Parlament. L'alcalde manresà, per la seva banda, va destacar la importància de les Bases en la història política del país: “Manresa era la quarta ciutat més important el 1892. Ara volem continuar tenint un paper destacat en el camí de Catalunya cap a la llibertat”, va dir Junyent. L'acte va finalitzar amb el ball de l'àliga a l'exterior de l'ajuntament.

Referències a la fiscalia

Des de Lloret de Mar, on va participar en un acte municipalista d'ERC, el vicepresident Oriol Junqueras va assegurar que el govern “continuarà treballant” per complir els seus compromisos malgrat el recurs als pressupostos. També es va referir a la investigació iniciada per la fiscalia per esbrinar si s'està preparant el referèndum a partir d'un cartell anunciant el registre de catalans a l'exterior: “Que s'investigui un cartell és una demostració més del paper que fan les institucions de l'Estat”, va dir.

LES FRASES

No deixarem de persistir en la creació de l'estat propi que ens han demanat els conciutadans
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Que s'investigui un cartell demostra el paper que fan les institucions de l'Estat
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DE LA GENERALITAT

Un any d'actes

La commemoració de l'aniversari de les Bases durarà un any, segons han explicat els comissaris de la celebració, Jordi Rodó i Francesc Comas. Entre els actes confirmats hi figuren jornades, seminaris i conferències que es faran primer a Manresa i després a Barcelona; també una gran exposició que s'estrenarà a la capital del Bages i, posteriorment, el 24 de febrer de l'any vinent tindrà lloc un concert de l'Orfeó Català. Així mateix, es faran visites guiades al saló de sessions manresà i a altres edificis del patrimoni vinculats a l'efemèride.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona