Política

Procés sobiranista

Puigdemont avisa que l'Estat està “disposat a tot” per aturar el referèndum

El president de la Generalitat assegura que Espanya farà allò “confessable i inconfessable” encara que vulneri la Constitució

El PDeCat inicia aquest dissabte la campanya pel ‘sí' per al referèndum en un acte al Teatre Nacional de Catalunya

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit aquest dissabte que si el procés sobiranista no culmina amb la independència, “l'Estat espanyol està disposat a tot, sense límits (...), a l'amenaça però també a la venjança” en assumptes com la llengua o el “model de convivència”. En un acte del Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDeCat) d'inici de la campanya pel ‘Sí' en un eventual referèndum d'independència -celebrat al Teatre Nacional de Catalunya amb l'assistència d'unes 2.000 persones- Puigdemont ha indicat que els catalans ja no tenen llibertat per fer segons quines coses.

“Tenim llibertat per parlar en català a l'aeroport de Barcelona i que no ens multin? -s'ha preguntat- Doncs no. I tenim llibertat per complir el programa electoral pel que ens han votat milers de persones? Doncs no, i tampoc la tenim per consultar als nostres ciutadans”. I és que, segons Puigdemont, “tenim una llibertat empetitida, és el país de la llibertat minvant, i això no és bo, ni per a nosaltres ni per a altres ciutadans de l'Estat”, ha alertat abans d'apuntar que l'Estat “està disposat a tot” per impedir que els catalans decideixin el seu futur, fins i tot a recórrer a “l'amenaça i la venjança”.

“Jo crec que estan disposats a tot, sense límits, més enllà del que diu la seva Constitució, si fa falta vulnerar-la ho faran, ho faran tot, allò confessable i l'inconfessable, el que es pot explicar i el que no”, ha advertit. Lamentablement, ha dit Puigdemont, “hi ha una cosa que no estan disposats a fer, i és a mirar-nos als ulls d'igual a igual, d'asseure en una taula de negociació per intentar escoltar les raons de l'altre” perquè “a aquest escenari l'Estat espanyol li té una por abismal, sempre l'ha tingut, i per això ha renunciat a convèncer-nos a com de bé que podríem estar si seguíssim a Espanya, només utilitza l'amenaça i la venjança”.

En aquest punt, ha criticat que estiguin fent servir “les energies i els recursos que també són dels catalans, dels aturats, de les vídues i dels orfes per anar pel món demanant favors inconfessables”. Ha al·ludit aquí a l'exministre García-Margallo. Les seves armes, ha continuat, són “l'amenaça i la venjança”, i ha avisat que això és precisament el que practicarà si els independentistes no se'n surten.

Segons Puigdemont, “diuen que no ens arreglen les infraestructures i que no poden negociar el finançament perquè defensem la independència, però amb això també perjudiquen als catalans que no la desitgen, hi ha una venjança contra tots”. En aquest punt, Puigdemont ha advertit que “cal guanyar perquè si no es venjaran amb el nostre model lingüístic i escolar, amb el nostre model de convivència, si no donem un gran 'sí', què representarà el no? Els escocesos ho sabien i ho van preferir en el seu primer referèndum, però en el nostre cas no hi ha resposta”.

En el mateix acte, l'expresident Artur Mas ha cridat a ignorar les promeses que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, pugui fer en l'acte amb empresaris que se celebrarà dimarts a Barcelona perquè “no compliran res”, i ha dit que amb el procés sobiranista “els catalans hem deixat de ser súbdits de l'Estat espanyol per ser ciutadans de Catalunya”. Segons Mas, “la dignitat que un tribunal (el Constitucional) ens va treure als catalans amb la sentència sobre l'Estatut la vam recuperar amb la consulta del 9N”, el líder del PDeCAT ha assegurat que “ja no tenim confiança” en cap president espanyol: “No compliran res! Home! I ho sabem!”.

En la seva opinió, ara que a Roma se celebra la commemoració de la creació de la UE, hem de dir que Catalunya “és un poble de profunda arrel europea, i tot i que encara no formem part del club dels Estats, sí que ja formem part de la família dels pobles europeus”. “A aquesta Europa -ha afegit- li haurem de demanar solidaritat” i no només perquè Catalunya tingui el seu propi Estat “sinó per a cosa important, per a aquells que estan lluitant per la democràcia, que és un pilar bàsic europeu”.

Marta Pascal, coordinadora general del PDecAT, ha reivindicat l'obra dels governs de CiU, inclosos els que va presidir Jordi Pujol, i ha considerat que mentre que “Espanya no té projecte per als espanyols”, els independentistes catalans “sí que el tenim per a Catalunya”.

En aquest acte han estat homenatjats, tant Artur Mas com els exconselllers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, després d'haver estat inhabilitats en sentències judicials per desobeir al Tribunal Constitucional amb l'organització de la consulta sobiranista del 9-N del 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona