Política

Operació diàleg

Rajoy expressa un “sí rotund al diàleg” però rebutja parlar de com “violar” la llei

El president del govern espanyol acusa els independentistes d'estar “liquidant” l'Estat de dret fent “cas omís” a les resolucions judicials

El líder del PP afirma que només ha vist el dret a l'autodeterminació en tres constitucions: “la de l'antiga Unió Soviètica, la de l'antiga Iugoslàvia i la d'Etiòpia”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat aquest diumenge un “sí rotund al diàleg” però ha rebutjat “imposicions” i que es pretengui arribar a un acord sobre com “violar conjuntament la llei”. En el seu discurs en la clausura del 14è Congrés del PP de Catalunya, Rajoy ha reiterat que no pot acceptar la celebració del referèndum que planteja el Govern perquè “no el permet la constitució espanyola ni cap altra constitució escrita al món”.

El president ha reivindicat “que es compleixi la llei” i ha qualificat “d'incomprensible” que els dirigents catalans “no ho puguin entendre”. Els ha acusat d'estar “liquidant” l'Estat de dret fent “cas omís” a les resolucions judicials i ha denunciat que els pressupostos han provat dues esmenes a la disposició addicional 31 que són “contradictòries”. Per a Rajoy, els cinc objectius del PP a Catalunya són “seguir junts”, garantir el compliment de la llei, “recuperar” les institucions “al servei de tots”, “reconstruir” la cohesió interna i una nova “concòrdia”.

Rajoy ha participat en la clausura del 14è Congrés dels populars catalans, on ha esperat que el PP de Catalunya treballi per ser la força política “central” a Catalunya. El president del govern espanyol ha centrat bona part del seu discurs en tornar a enviar el missatge de rebuig al referèndum que proposa el Govern i ha reiterat que està obert el diàleg però sense tractar aquest tema.

Així, ha dit que el seu executiu sempre ha estat disposat a dialogar i ha reivindicat que “no s'ha de deixar mai la cadira buida” en referència a la no presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la darrera Conferència de Presidents. Ha indicar que “l'obligació” d'un governant és estar “sempre” on es discuteix allò que afecta els ciutadans i ha afirmat que si es deixa la cadira buida “no parles i un altre parlarà per tu”.

Per això, ha asseverat que ell està disposat a parlar amb el Govern però ha afegit que el que no ha fet ni farà en un futur és acceptar “imposicions, monòlegs, contractes d'adhesió per sortejar la llei”. Ha afegit que no pot permetre el referèndum i que només ha vist el dret a l'autodeterminació en tres constitucions: “la de l'antiga Unió Soviètica, la de l'antiga Iugoslàvia i la d'Etiòpia”.

Cinc objectius per a Catalunya

El president ha marcat els cinc objectius que el PP té per a Catalunya, el primer dels quals ha dit que és continuar junts mantenint els “llaços” que uneixen Catalunya i l'Estat espanyol sense haver “d'escollir” entre ser “català o espanyol i europeu”. “Si podem ser les tres coses a la vegada perquè volen obligar a renunciar a alguna”, s'ha preguntat. En aquest sentit, ha reivindicat que la commemoració dels 60 anys dels Tractats de Roma han posat en evidència que es va cap a la integració i no la separació i que serà això el que els farà més forts.

En segon lloc, ha reivindicat el compliment de la llei i ha qualificat de “terrible” que en l'actualitat s'hagi de fer aquesta reivindicació. Ha valorat que els dirigents polítics “no poden “saltar-se les lleis” perquè és “antidemocràtic”. En aquest sentit, ha dit que “no poden negar-se” a complir les sentències dels tribunals, ni incomplir “sistemàticament” les resolucions judicials. “Només contribueix a generar descrèdit i que arribi un moment en que ningú els prengui seriosament”, ha alertat.

Ha afegit que tampoc es poden “ignorar” les advertències dels lletrats del Parlament, ni fer “cas omís” al Consell de Garanties Estatutàries, així com tampoc “intentar silenciar l'oposició” en al·lusió a la reforma del reglament del Parlament o aprovar uns pressupostos amb dues esmenes “que són contradictòries”, en referència a l'addicional 31 sobre el referèndum. Ha considerat que entendre tot això és de “sentit comú” i que no veure-ho i mantenir el seu posicionament és “anar contra els principis de llibertat, democràcia, pau i l'estat de dret”.

El tercer objectiu ha de ser “recuperar” les institucions perquè estiguin al servei de tots els catalans ja que ha denunciat que la Generalitat actualment “no governa per a tots els catalans” sinó que està “només al servei dels independentistes”.

Com a quart objectiu ha situat treballar per “reconstruir la cohesió interna”, que ha denunciat que ha estat “destruïda irresponsablement” per l'independentisme que ha “dividit dramàticament” la societat. Per això, ha apostat per buscar un “nou esperit de concòrdia” que permeti allunyar els “extremismes” que ha lamentat que avui dia tenen una “incidència decisiva” a la Generalitat, en referència al suport de la CUP.

Rajoy ha valorat que tots aquests objectius són raonables i ha dit que el discurs de “l'enfrontament, el retret, el victimisme i buscar constantment l'enemic fora” no té “cap sentit”. Ha instat als dirigents catalans a “assumir les seves responsabilitats” i no “culpar al que no hi és”. Ha afegit que actuar d'aquesta manera “no aporta res a la convivència” i “desacredita a qui pretén viure del descrèdit continu”. “Veieu com estaven alguns i com estan ara i que sàpiguen que és per culpa seva”, ha dit.

En aquest context, ha assegurat que el govern espanyol “no abandonarà” tots aquells catalans que se senten catalans i espanyols i ha assegurat que el que volen es que se sentin “molt propers”. S'ha dirigit també a aquells que han estat “enganyats” i se'ls ha ofert com a possible “el que no ho és” i se'ls ha posat “l'esquer de la independència com a remei a tots els mals”. A aquests els ha assegurat que la independència suposaria per exemple la sortida de la zona euro, del mercat únic i no es podrien sostenir els serveis públics.

Ha reivindicat que els populars estan a Catalunya per ocupar-se dels problemes reals dels catalans i ha instat el PP català a continuar amb la “batalla”, ja que l'ha qualificat de “justa, noble i que mereix la pena”. “Teniu la raó”, ha asseverat.

El líder del PP ha tingut també unes paraules pel nou president del PP, Xavier García Albiol, de qui ha dit que és un home “valent i fidel a les seves idees”, així com un “gestor eficaç” com va demostrar com a alcalde de Badalona. “Puc dir als militants del PP de Catalunya que l'heu encertat de ple”, ha declarat.

Rajoy s'ha mostrat optimista malgrat reconèixer la situació “difícil” que es viu i el fet que el PP no disposa de majoria al Congrés. Ha dit que això els obliga a acordar i ha reconegut que potser no podran complir la totalitat del seu programa, tot i que ha alertat que els populars no renunciaran a la seva “essència”. “Sóc optimista, algunes coses les hem pogut pactar, d'altres no, ho seguirem intentant is hi ho hem aconseguit bé i sinó ho seguirem intentant”, ha declarat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona