Política

La candidata preferida de la Xina liderarà Hong Kong

Carrie Lam, alineada amb Pequín durant la ‘revolució dels paraigües' a l'illa, és escollida la nova cap del govern

Protestes per les restriccions en el sistema de votació

Tal com es preveia, l'exnúmero dos de l'anterior govern liderat pel discutit Leung Chun-ying i favorita de Pequín, Carrie Lam, va ser escollida ahir com a nova cap de l'executiu de Hong Kong per als pròxims cinc anys en un procés criticat per la falta de representació i per l'ombra del poder xinès, que situa al capdavant de l'illa una dona alineada amb els seus interessos de la qual es qüestiona el coneixement de la realitat dels 7 milions d'habitants de l'excolònia britànica.

En la votació restringida que es va celebrar ahir, Lam va obtenir 777 membres d'un comitè de 1.194 que només han pogut triar un nombre reduït de votants i que l'han escollit entre tres candidats prèviament designats en un procés que genera molts recels entre els habitants de l'excolònia britànica.

Els membres d'aquest comitè representen diferents grups empresarials i professionals, associacions sindicals, polítics i religioses, la majoria favorables als interessos de Pequín. No deixa de ser curiós que, mentre molts ciutadans no poden triar qui els governa, algunes empreses i cambres de comerç estrangeres hi poden participar.

Primera dona que ocupa el càrrec, Lam va prendre partit a favor de Pequín i n'era la interlocutora durant les protestes del 2014, quan els joves hongkonguesos van ocupar el centre financer de l'excolònia britànica durant 79 dies per reclamar unes eleccions democràtiques reals en la coneguda revolució dels paraigües. Des d'aleshores la Xina ha intensificat el control sobre Hong Kong. La posició de Lam en aquell moment li va costar nombroses crítiques, que han revifat des que l'autoritat central va exhibir la preferència per la seva candidatura. Malgrat el poc suport popular, Lam va obtenir ahir més del doble de vots que el seu principal rival, John Tsang, antic secretari de finances i considerat com el mal menor pels ciutadans que aspiren a unes eleccions lliures.

Durant la campanya, la nova cap de govern ha evitat abordar els temes més polèmics a l'excolònia, com són la introducció d'una llei de seguretat nacional i la reforma política. La seva victòria va ser rebuda amb fredor per la població, que majoritàriament ha viscut aliena al procés, tot i que ahir desenes de ciutadans van concentrar-se davant de l'edifici on se celebrava la votació per expressar la disconformitat amb el procés.

LA XIFRA

79
dies van ocupar els manifestants prodemocràtics de Hong Kong el centre financer de l'excolònia britànica.

Una buròcrata davant el repte sobiranista

Hongkonguesa de 59 anys, de família de classe obrera i amb prop de quatre dècades dedicada a l'administració pública, Carrie Lam és una buròcrata que s'ha presentat en campanya com l'artífex del canvi i que afrontarà el lideratge de l'illa a partir de l'1 de juliol amb dos reptes principals a l'hora de dirigir una ciutat plena de complexitats: centrar-se en l'economia i gestionar la presència creixent del moviment independentista que s'allunya cada cop més de Pequín en una ciutat que hauria de regir-se pel principi d'un país, dos sistemes des que va tornar a la sobirania xinesa el 1997. Una illa que cada cop combrega menys amb la rigidesa política de la Xina i que va veure com al novembre Pequín bloquejava l'accés al Parlament de diversos legisladors partidaris del sobiranisme.

En vista d'aquest escenari, Lam ha promès intentar restablir “la fe i l'esperança” a Hong Kong però també defensa amb fermesa que reforçarà la relació de la ciutat amb la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona