Política

municipal

Sant Miquel de Balenyà escull si s'independitza o no de Seva

Èric Vila, alcalde-president de l'entitat municipal descentralitzada, demana la màxima participació fins al 2 d'abril

En la primera jornada van votar 265 persones, el 25% del cens, format per 1.058 veïns majors de 16 anys

Sant Miquel de Balenyà ha posat en marxa el seu propi referèndum d'independència. Des d'ahir i fins diumenge que ve, 2 d'abril, 1.058 veïns majors de 16 anys empadronats en aquesta entitat municipal descentralitzada (EMD) estan cridats a participar en una consulta popular per respondre a la pregunta: “Vols que Sant Miquel de Balenyà sigui un nou municipi de Catalunya?” Durant la primera jornada de votació, un total de 265 persones, el 25% del cens, van passar pel teatre per prendre posició sobre la segregació de Seva.

“L'important és que la gent pugui participar i que tothom pugui expressar la seva voluntat”, va dir Èric Vila, alcalde-president de Sant Miquel de Balenyà, després de votar, a mig matí. Vila expressava el desig que en aquesta consulta, que no serà vinculant, hi hagi “una participació significativa”, sense donar percentatges concrets. “Si guanya el sí hem de treballar per crear un nou municipi, un camí que serà llarg. Si surt el no continuarem treballant per tenir una EMD molt potent i perquè tots els veïns tinguin el que els toqui tenir com a poble.”

Vila manté la seva posició neutral però, interpel·lat pels avantatges que tindria Sant Miquel de Balenyà si fos un municipi, va citar l'obtenció de subvencions, més reconeixement institucional –al Consell Comarcal d'Osona tenen veu però no vot i, a la Mancomunitat La Plana, hi són presents però no poden formar part del seu govern– o poder-se gestionar els propis impostos. Amb tot, més enllà de qüestions econòmiques o de planejament urbanístic –ara regulades per Seva–, també hi ha el vessant sentimental, que “per a molta gent és el que pesa més”, va dir Vila.

Dret a decidir

Lluís Luengo, membre del Consell de Participació, va explicar que Sant Miquel de Balenyà ara no pot ser municipi ni per nombre d'habitants –són 1.240 i la llei catalana estableix un mínim de 2.000– ni per complir la distància mínima de 3 km entre sòl urbanitzable. “Tenim bones relacions amb Seva, però amb plena autonomia tens més dret a decidir”, va opinar Luengo, que també va apel·lar a la màxima participació. Un cop s'hagi fet el recompte de la votació (el dia 2 a les 13 h, al teatre) tindran “la voluntat dels veïns i després es traslladarà al ple i al Parlament perquè es pugui debatre”, va explicar.

Les persones que ahir van votar es mostraven satisfetes per la consulta. “És la il·lusió de tota la vida, fa molt temps que esperem poder decidir; és un dret que tenim com a poble”, va opinar Inès Puigneró, veïna de Sant Miquel de Balenyà. “Amb l'EMD ja tenim moltes competències i gairebé ens ho gestionem tot, però en algunes coses estem a mitges tintes i sentimentalment ens sentim més a prop de Balenyà”, hi va afegir.

LA DATA

02.04.17
Última jornada
en què els veïns de Sant Miquel de Balenyà podran votar i dia en què es farà el recompte (13 h)

LA FRASE

L'important és que la gent pugui participar i que tothom expressi la seva voluntat
Èric Vila
ALCALDE-PRESIDENT DE L'EMD DE SANT MIQUEL DE bALENYÀ

Una reclamació històrica

Èric Vila, alcalde-president de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà, considera que la consulta popular és “reprendre el camí després de la letargia que hi ha hagut des dels anys noranta”. La reivindicació d'una identitat pròpia ve de lluny. El març de 1990, la Comissió Promotora per la Segregació de Balenyà va presentar un expedient de segregació als quatre municipis als quals pertanyia Balenyà (el Brull, Hostalets de Balenyà, Malla i Seva). Tres anys més tard, la Generalitat va denegar-ho, però a conseqüència d'aquell expedient de segregació el 1996 el govern va aprovar “la correcció de les disfuncionalitats” del poble de Sant Miquel de Balenyà i va agregar-lo a Seva. L'abril del 2013, un ple extraordinari de l'Ajuntament de Seva va aprovar per majoria absoluta la constitució de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà, petició que provenia d'un grup de veïns i que estava avalada per més de quatre-centes signatures. L'agost del 2014, la Generalitat de Catalunya finalment va donar llum verd a la creació d'aquesta EMD, la qual tindria unes competències específiques.

La consulta es mantindrà oberta demà i dijous, al casal (de 9 a 19 h), i els dies 1 i 2 d'abril (de 9 a 13 h), al teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona