Política

tribunals

cas bemba

El cas Bemba arriba a judici 14 anys després a Sabadell

Els onze encausats inicien una campanya per recollir el suport d'entitats i ciutadans i reclamar la lliure absolució

Utilitzat com a paradigma de l'estil Bustos, va generar molta polèmica a la ciutat

El 24 d'abril s'asseuran al banc dels acusats les onze persones que van ser detingudes la nit del 27 de setembre del 2003 a Sabadell després que la policia intervingués en el que havia de ser una festa de comiat del bar Bemba, un punt de trobada habitual dels joves alternatius i crítics amb el govern del socialista Manuel Bustos. L'acusació, formada per la fiscalia i agents de la Policia Municipal –l'Ajuntament es va retirar de la causa–, demana fins a dos anys i mig de presó per delictes com ara atemptat a l'autoritat, desordres públics, danys i resistència a l'autoritat. “Després de tants anys no esperàvem anar a judici”, asseguraven fonts del col·lectiu de detinguts pel cas Bemba, que ahir van iniciar a través d'internet una campanya de recollida de suports d'entitats i ciutadans que té com a objectiu reclamar públicament l'absolució per uns fets que consideren que “es van desencadenar per una voluntat de control de l'exalcalde Bustos i per una actuació desmesurada de la policia”. En el manifest també demanen que els responsables polítics en aquell moment –Bustos i el seu germà i Josep Ayuso, l'actual portaveu del PSC– assumeixin la responsabilitat política en considerar-los els principals responsables dels fets ocorreguts. “La justícia ha estat lenta però també pensem que hi ha hagut la voluntat política de portar el judici cap endavant per uns fets que es van produir fa 14 anys”, assenyalaven les mateixes fonts, que hi afegeixen: “Érem joves d'entre 18 i 22 anys i ara som molt diferents, molts amb família i amb treballs estables, i tots sense cap altra detenció.”

La nit del 27 de setembre del 2003, el Bemba tancava les portes i ho feia amb una festa que va ser molt concorreguda i que va omplir no només el local, sinó també el carrer del centre on estava situat, cosa que va provocar les queixes dels veïns. La intervenció de la policia municipal, amb la unitat d'intervenció ràpida –que s'havia creat feia poc i que durant els anys posteriors va continuar en marxa amb diferents noms fins que l'actual govern quadripartit la va dissoldre–, i d'agents de la Policía Nacional va acabar amb unes hores de corredisses, trencadisses, detencions i més d'una vintena de ferits al centre de la ciutat. Segons els encausats, es va actuar de manera “desproporcionada” i es van fer “detencions arbitràries”. Les denúncies contra la policia i els càrrecs polítics presentades pels joves van quedar arxivades, segons fonts del col·lectiu. Els fets, però, van generar molta polèmica a Sabadell, que es va demostrar al carrer amb una manifestació multitudinària. L'anomenat cas Bemba es va convertir en un dels exemples utilitzats per explicar el que es va definir com l'estil Bustos. El col·lectiu ha convocat una manifestació per al 22 d'abril a la tarda i una concentració de suport als jutjats el dia 24.

LA XIFRA

2
anys
i mig de presó demana l'acusació per diversos delictes com ara atemptat a l'autoritat o desobediència.

LA DATA

24.04.17
Es farà el judici
als jutjats de Sabadell. S'ha convocat una concentració per al mateix dia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona