Política

procés sobiranista

El govern demana “marge” per al Pacte pel Referèndum

El PDeCAT i ERC temperen el neguit de la CUP perquè ja es convoqui la consulta i refermen que l'executiu “farà la seva feina”

Els republicans no consideren la data “un motiu discordant”

El govern i els dos partits que en formen part van sortir a apaivagar el neguit que havia expressat la CUP perquè ja es convoqui el referèndum, de manera que se'n concreti la data i la pregunta. El missatge de l'executiu, del PDeCAT i d'ERC, va anar en la mateixa línia: cal donar temps al Pacte Nacional pel Referèndum perquè pugui fer la seva feina. Així, el vicepresident, Oriol Junqueras –màxim responsable del referèndum–, va demanar que es doni “marge” i es “respecti” la tasca del Pacte, que vol sumar suports a la consulta. “Si l'evidència demostra una vegada més que el govern espanyol no dona una sortida a aquest anhel, nosaltres tenim un compromís i aquest dia hi haurà una data i una pregunta”, va afirmar Junqueras, en una entrevista a Nació Digital.

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, hi va afegir que el seu partit no té “una pressa excessiva” a fixar la data del referèndum, que, en tot cas, no considera que hagi de ser “un motiu discordant”. En aquest sentit, va recordar que l'horitzó ja és “clar”, perquè el calendari pactat delimita la seva celebració al termini de mig any, no més enllà del mes de setembre. “És important que el Pacte continuï fent la seva feina, en el sentit d'explorar la possibilitat d'un acord amb l'Estat i que es puguin ampliar els suports”, va insistir, bo i reconeixent que el govern espanyol no dona senyals d'estar a favor de cap via acordada. No obstant això, Sabrià sí que va augurar que no haurà de passar gaire temps perquè la ciutadania sàpiga la data i la pregunta del referèndum.

En la seva resposta a la CUP, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va avisar els anticapitalistes que la data i la pregunta del referèndum no han de servir d'eina de “pressió política”. Convençuda que el govern “farà la seva feina”, va advertir que no hi ha necessitat de “pressionar ningú més del compte”. Pascal també va donar valor a l'eina del Pacte Nacional pel Referèndum, alhora que va demanar al sobiranisme que entengui que el procés requereix molts consensos per assolir l'acord.

Abans-d'ahir, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va avisar l'executiu de Puigdemont que, en cas que no es convoqui el referèndum, la formació forçarà la fi de la legislatura amb l'abandó del Parlament. Per Reguant, és necessari que es fixi la data i la pregunta de la consulta per poder treballar amb “un horitzó clar i definit”.

En lloc del referèndum, partits constitucionalistes com ara Ciutadans van demanar que es convoquin unes eleccions. El president del PPC, Xavier García Albiol, va qualificar d'“enganyifa” el full de ruta sobiranista del PDeCAT i ERC, i va vaticinar que la convocatòria del referèndum serà la precampanya d'uns comicis l'any que ve.

LA FRASE

No tardarem gaire a saber la data exacta i la pregunta del referèndum
Sergi Sabrià
portaveu d'ERC

Condemna unànime a l'acció d'Arran

L'acció d'una trentena de joves d'Arran, l'organització juvenil lligada a la CUP, d'intentar entrar a la seu del PP, on van deixar adhesius i cartells en què es reclama un referèndum, va rebre la condemna unànime de tota la resta de partits. Tant el govern com els partits independentistes hi van mostrar el seu rebuig. Des dels Estats Units, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va advertir que “qualsevol acció que intenti limitar la llibertat d'actuació de qualsevol grup polític és absolutament condemnable”. I va fer una crida a “respectar la voluntat de la majoria de la gent de Catalunya, que és la de fer les coses bé, dialogades, amb convivència i en positiu, respectant totes les opinions”. El president va deixar molt clar que accions com aquesta són “un error”: “No només no ens ajuden, sinó que donen arguments a aquells que no volen donar cap tipus d'oportunitat al diàleg.”

Els joves d'Arran van entrar a la seu del PP portant algunes urnes de cartró, tot i que no van poder passar més enllà del control de seguretat. El PP va qualificar de “feixistes” els joves d'Arran i la diputada de la CUP Anna Gabriel i l'exdiputat David Fernàndez, que hi van donar suport. El PP preveu querellar-se contra ells. També hi va haver reacció des de la seu del PP a Madrid, des d'on es va qualificar l'acció de “salvatjada” i d'“assalt”a la seu del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona