Política

El Senat deriva Puigdemont a la comissió autonòmica

El govern analitzarà la proposta de la mesa de la cambra alta però denuncia que el president no pugui fer-hi una conferència com al Parlament Europeu

Puigdemont ho qualifica d'“inaudit”

No hi va haver una resposta en forma de sí o de no, però, pel govern de la Generalitat, la resposta de la mesa del Senat és un rebuig a tota regla a la petició de Carles Puigdemont. La mesa de la cambra alta va decidir ahir convidar el president català a intervenir en la comissió general de comunitats autònomes. Per un acord entre el PP i el PSOE, la cambra de representació territorial no autoritzava Puigdemont –que ho havia demanat per carta al president de la cambra, Pío García-Escudero– a fer una conferència sobre el referèndum a l'antic saló de sessions del Senat. La portaveu del govern, Neus Munté, va carregar contra el fet que Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva no puguin reproduir a Madrid el format de la conferència que van pronunciar al Parlament Europeu.

La mesa va aprovar l'alternativa pactada pels populars i els socialistes amb l'abstenció del PNB. Formalment, l'òrgan de govern de la cambra encarregava al president que convidi Puigdemont a usar el “curs institucional” de la comissió. Munté va manifestar ahir que l'executiu estudiarà l'emplaçament, i no va aclarir si Puigdemont intervendrà o no en la comissió autonòmica del Senat.

El format de compareixença parlamentària i de conferència és, de fet, molt diferent. D'entrada, Junqueras i Romeva no podrien parlar, tenint en compte que intervé un representant de l'autonomia en qüestió, que tant pot ser el president com un conseller que hagi estat designat per fer-ho pel seu consell executiu. A més, la compareixença porta implícites les rèpliques, i en aquest cas no només dels senadors. D'acord amb el reglament del Senat, el govern espanyol pot intervenir en les sessions de la comissió general de les comunitats autònomes.

Puigdemont veu “manca de coratge” en la decisió del Senat. “És decebedor que allò que es pot fer amb tanta normalitat al Parlament Europeu no es pugui fer a la cambra que se suposa que és la cambra territorial de l'Estat espanyol”, va lamentar, convençut que no volen escoltar els arguments del govern català. Per Puigdemont, la proposta de la mesa és “inaudita” i reflecteix un problema de fons: “Les raons per les quals el Senat potser no ha tingut el coratge d'acceptar la proposta deuen ser en el fons les que expliquen aquest desacord que hi ha entre Catalunya i Espanya”, va concloure des de Washington.

LA FRASE

El Senat ha deixat passar l'oportunitat [...] Els debats polítics s'han de fer en espais polítics
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Petició de 7.345 milions al FLA

El govern va aprovar ahir demanar formalment l'adhesió d'aquest any al fons de liquiditat autonòmic (FLA). La conselleria d'Economia, capitanejada per Oriol Junqueras, calcula que les necessitats d'endeutament per aquest any seran de 7.345 milions.

El govern va informar que la majoria d'aquests recursos, 6.031 milions, es destinaran a cobrir venciments de valors emesos, a préstecs nacionals a llarg termini i préstecs internacionals, al retorn de les liquidacions negatives del sistema de finançament acordat al Consejo de Política Fiscal i Financiera, i al finançament de préstecs associats al FLA i al fons de pagament a proveïdors. 1.314 milions serviran per ajustar-se a l'objectiu de dèficit, fixat en un 0,6% del PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona