Política

EL 'BREXIT', EN MARXA

Theresa May: “És un moment històric del que no hi ha marxa enrere”

La primera ministra britànica subratlla que el ‘Brexit' ratifica la voluntat dels britànics i que és “una oportunitat”

La primera ministra britànica, Theresa May, ha confirmat aquest dimecres que el Regne Unit marxa de la UE. “No hi ha marxa enrere”, ha dit May en un discurs a la Cambra dels Comuns, minuts després que l'ambaixador del Regne Unit davant de la UE, Tim Barrow, entregués la carta que activa el ‘Brexit' al president del Consell Europeu, Donald Tusk. “Prendrem les nostres pròpies decisions i farem les nostres pròpies lleis”, ha dit May, assegurant que “aquesta és una oportunitat per construir un Regne Unit més fort”. May ha insistit en la “cooperació” amb la resta de la UE, amb qui espera “seguir sent un soci fiable” i mantenir “una bona relació d'amics i veïns”.

May ha dit “estar convençuda” que el Regne Unit “serà més fort, més just, estarà més unit i tindrà una visió més oberta” després del 'Brexit'. La primera ministra britànica també espera que el país continuï sent “un pol d'atracció pel talent internacional i els emprenedors del futur” d'arreu del món”.

“Màxima llibertat possible” en les relacions comercials amb la UE

La 'premier' britànica ha admès que el Regne Unit “no pot continuar sent membre del mercat´únic sense acceptar la lliure circulació de persones, capitals, béns i serveis”. Uns principis “indivisibles” però “incompatibles” amb la voluntat dels britànics de sortir de la UE, ha advertit.

Per això, ha anunciat que buscarà “un acord de lliure comerç amb la UE que sigui valent i ambiciós” i que asseguri “la màxima llibertat possible pel que fa la circulació de béns i serveis entre el Regne Unit i els membres de la UE”. Un acord que donarà “la màxima llibertat a les empreses britàniques per operar dins el mercat europeu” i que ofereixi el mateix tracte a les empreses europees que vulguin fer negocis al Regne Unit.

May també ha insistit en la necessitat del Regne Unit “d'ampliar les relacions comercials” amb d'altres països arreu del món, especialment “amb els mercats exportadors emergents”.

Controlar la immigració per atraure “els millors”

La immigració ha estat un dels temes centrals durant la campanya pel 'Brexit' i ho serà també durant les negociacions amb Brussel·les. “Volem garantir els drets dels ciutadans de la UE que ja viuen al Regne Unit i els drets dels britànics que viuen a d'altres estats membre tan ràpid com sigui possible”, ha anunciat May, subratllant que aquesta és “una de les prioritats de les negociacions”.

La 'premier' britànica ha assegurat tenir “la ferma determinació” d'aconseguir “el millor acord possible” per cadascun dels habitants del Regne Unit, incloent-hi “els ciutadans de la UE que han fet d'aquest país casa seva”. “Volem construir un país que sigui més just i que tothom tingui l'oportunitat de prosperar”, ha afegit. Ara bé, també ha promès “controlar la immigració” per tal de seguir atraient “els millors”, però “gestionant el procés adequadament per assegurar que el sistema d'immigració afavoreix l'interès nacional”.

Reforçar la unitat nacional

May ha insistit en la voluntat de negociar un 'Brexit' que funcioni “pel conjunt del Regne Unit” i en la necessitat de remar en la mateixa direcció. La 'premier' britànica assegura que “es tindran en compte els interessos específics de cadascuna de les nacions i regions que componen el Regne Unit” i que “una vegada es recuperin els poders transferits a la UE” es consultarà a fons sobre quines potestats han de residir a Londres i quines als governs escocès, gal·lès i nordirlandès. Una autonomia que May espera “que es vegi incrementada significativament” després del 'Brexit'.

Pel que fa a la lliure circulació de persones amb Irlanda, May espera “no tornar a les fronteres del passat”.

Encarar les negociacions amb Brussel·les amb “to constructiu”

May assegura que encara les negociacions amb Brussel·les “amb un esperit sincer de cooperació” i espera arribar a un acord “en els propers dos anys”. Un nou model de relació que “funcioni pel Regne Unit i per la UE” i que proporcioni “tanta seguretat, certesa i claredat com sigui possible a les empreses, al sector públic i a tots els ciutadans”. La 'premier' britànica espera “establir un nou acord, especial i enfortit, amb la UE” on s'hi comparteixin “valors i interessos”, basat en la cooperació. “Continuarem sent un soci compromès i fiable i farem tot el que estigui a les nostres mans per ajudar la UE a prosperar”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona