Política

judici al 9-n

Homs: “S'ha expulsat milers i milers de catalans”

El Congrés retira l'acta de diputat al fins ahir portaveu del PDeCAT sense ni tan sols deixar que acabi el ple de la setmana

El dirigent es declara “feliç” per haver servit el compromís del 9-N

Ni tan sols se li va permetre concloure el ple del Congrés d'aquesta setmana, que acaba a migdia d'avui. Tant bon punt la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, va rebre l'executòria del Tribunal Suprem, la va voler fer efectiva immediatament i va traslladar a Francesc Homs que perdia la condició de diputat a causa de la sentència que l'inhabilita durant un any i un mes. “Condemnat, però feliç”, així descrivia el seu estat d'ànim en el seu comiat de la política parlamentària el que va ser cap de cartell del PDeCAT a les eleccions del 20-D i del 26-J minuts abans de rebre el comunicat d'expulsió. Es declarava content per haver “servit” els catalans i el mandat del 9-N, però també dolgut perquè se no li permeti continuar exercint una tasca per la qual se'l va escollir. “No s'expulsa un diputat, sinó milers i milers de ciutadans que van dipositar la confiança en una persona”, exclamava.

Homs circumscrivia la seva denúncia i posterior condemna a una estratègia de l'executiu del PP de setge a la política catalana a la qual li augura poc recorregut. “A mi no se'm permet continuar com a diputat, però el procés engegat a Catalunya no el podran inhabilitar”, incidia des de la convicció que “no podran imposar res”. De fet, augurava que les institucions mantindran la seva “determinació”. “Volem votar, volem fer un referèndum”, emfasitzava.

El diputat independentista va ser informat personalment per Pastor que es disposava a executar la sentència quan la sessió parlamentària d'ahir encara no havia conclòs. Conscient, però, que la seva estada a la cambra era qüestió d'hores –de fet, poc després del migdia li va arribar el comunicat oficial, a través d'un uixer, que se li retirava l'acta– Homs va voler comparèixer per darrera vegada a la sala de premsa del Congrés acompanyat dels diputats del seu grup, així com bona part dels d'ERC –encapçalats per Joan Tardà– i del portaveu del PNB, Aitor Esteban. També des de Washington, el president Carles Puigdemont va voler mostrar el seu suport a Homs tot lamentant el fet “insòlit” d'inhabilitat un polític “per defensar un dret tan valorat als EUA com és el de la llibertat d'expressió”.

Substitut al Congrés

El ja excap de files de PDeCAT a Madrid té intenció d'explicar els seus plans de futur en una compareixença el dimarts que ve a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona. Abans, però, el seu partit haurà decidit qui el rellevarà com a cap visible dels vuit diputats de la formació, que actualment estan adscrits al grup mixt. Carles Campuzano és un dels noms que més sona per substituir-lo, si bé és possible que s'opti per una mena de bicefàlia o equip coordinador, que inclouria el també veterà diputat Jordi Xuclà. En tot cas, a partir del mes d'abril, el PDeCAT deixa d'assumir la presidència del mixt –és un càrrec rotatiu– i no els tornarà a correspondre fins d'aquí a uns mesos. També properament, coincidint amb el ple de la setmana vinent, s'incorporarà el següent a la llista per Barcelona, Feliu-Joan Guillaumes.

Tot i que algunes fonts havien especulat amb la possibilitat de deixar l'escó buit com a protesta per l'expulsió d'Homs, des de la formació catalana es va negar plenament aquesta possibilitat amb l'argument que no farien aquest “favor” al PP, ja que la majoria que necessita per tirar endavant les seves lleis s'escurçaria i li resultaria més senzill –per exemple– tirar endavant els comptes de l'Estat, a banda que l'oposició també perdria un vot a l'hora d'impulsar l'enderrocament de l'acció de govern de Mariano Rajoy.

No em permeten que continuï com a diputat, però el procés iniciat a Catalunya no el podran inhabilitar
Francesc Homs
exdiputat del pdecat
És un cas insòlit que un polític escollit a les urnes hagi de deixar el càrrec per ajudar la gent a votar
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Hi ha violència judicial contra la ciutadania que vol decidir cívicament sobre el seu futur
Joan Tardà
portaveu d'erc al congrés

Els grups d'ERC i el PNB li fan costat el darrer dia

El cap de files d'ERC, Joan Tardà, va comparèixer ahir al costat d'Homs per mostrar-li la seva “solidaritat” i proclamar el rebuig que s'insisteixi en la coacció i la “violència“ judicial per perseguir el procés. Tot i així, el republicà va donar per fet que el mes de setembre que ve es complirà el mandat de col·locar les urnes i que hi haurà referèndum. “No es pot retenir ningú a la força”, reblava Tardà, acompanyat de bona part dels diputats del seu grup. També el portaveu del PNB, Aitor Esteban, va voler aparèixer a la roda de premsa de l'exportaveu del PDeCAT per denunciar el setge judicial i exigir al govern espanyol que obri pas a la política. El dirigent condemnat es lamentava que l'acte d'execució del Suprem l'hagi deixat en una situació d'indefensió, amb el benentès que la seva intenció és recórrer en empara al Tribunal Constitucional i, paral·lelament, reclamar al Suprem que suspengui la inhabilitació fins que no hi hagi una nova resolució. Però la seva expulsió del Congrés és irreversible –passats els tretze mesos en cap cas no podrà recuperar l'escó– i, en aquest sentit, el fet que el tribunal sentenciador s'hagi apressat a enviar l'acte al Congrés –abans que es faci efectiu el recurs– denota que no tenien cap intenció de tenir cura de la seva petició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona