Política

Un 73% dels catalans votarien en un referèndum unilateral

L'últim baròmetre del CEO indica que la meitat dels contraris a la independència també anirien a les urnes

L'independentisme, però, baixa un punt i perilla la majoria de Junts pel Sí i la CUP

Els partidaris de la independència formen un bloc granític i van a totes, però no augmenten. Els del no, en canvi, tot i ser majoritaris, es mostren dividits i només la meitat anirien a les urnes en un referèndum unilateral.

Aquesta és una de les conclusions del primer baròmetre del 2017 elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat que, per primer cop, ha preguntat als enquestats què farien davant un referèndum convocat i organitzat per l'executiu català i sense l'acord del govern de Mariano Rajoy. Tal com era de preveure, els partidaris del sí a la independència acudirien en bloc a les urnes, però la notícia l'ha protagonitzada el volum de partidaris del no que també votarien en un referèndum unilateral i que és gairebé de la meitat. Així, ens trobem que el percentatge de contraris a la independència augmenta, ha pujat tres punts respecte a l'últim baròmetre i s'ha situat en un 48,5%, mentre que els votants del no en el referèndum unilateral representarien un 22,2% dels vots.

Les dades d'aquest últim baròmetre són força positives si és té en compte l'anunci del govern de convocar els ciutadans a les urnes amb o sense acord amb l'Estat i que la gran incògnita continua sent la mobilització del no. Amb tot, el director del CEO, Jordi Argelaguet, va aclarir que aquest resultat és un punt de partida i que la participació final dependria de les “condicions” en què es porti a terme la consulta i els obstacles que imposi el govern espanyol. “Encara hi ha massa incògnites”, assenyala. En aquest referèndum el sí obtindria un 43,3% dels vots, el no arribaria a un 22,2% i un 8% es debat entre el vot en blanc o el nul. L'enquesta també registra un 4,7% d'indecisos. En total, un 73,4% anirien a les urnes.

I d'on provenen els votants del no? Segons la intenció de vot al Parlament de Catalunya, aquesta bossa estaria formada per un 57% dels que van votar Ciutadans, un 61,4 dels que ho van fer pel PP i un 41,4 dels votants del PSC, partits que, d'altra banda, són totalment contraris a tot tipus de referèndum, inclòs el pactat.

Així doncs, en un referèndum unilateral el sí a la independència guanyaria, però només a causa del dilema que afecta els partidaris del no. Des d'una perspectiva més general, les xifres indiquen que un 73% dels catalans estan a favor d'un referèndum d'autodeterminació, un 50% dels quals estan a favor de la unilateralitat i un 23% del pactat.

Un cop més, l'estudi torna a posar el termòmetre en l'independentisme, que baixa un punt respecte del percentatge registrat a finals del 2016 i se situa en un 44,3%. Els catalans, en canvi, que no volen que Catalunya esdevingui un estat independent augmenten en dos punts, obtenen un 48,5% i amplien la distància respecte dels partidaris.

Majoria precària

Finalment, i pel que fa a l'estimació de vot en unes eleccions al Parlament, Junts pel Sí i la CUP perden suports fins al punt de perdre la majoria parlamentària. Els anticapitalistes tindrien dos escons menys, mentre que la coalició independentista en podria arribar a perdre quatre. Les formacions que augmenten escons serien Catalunya Si que es Pot, d'11 passaria a tenir-ne entre 18 o 19, i el PP, que en guanyaria dos i obtindria 13 diputats. El responsable de l'informe va assenyalar la situació “precària” en què està la majoria parlamentària de Junts pel Sí i la CUP i també va indicar que, d'acord amb les respostes dels enquestats i el context en què es va fer l'enquesta, l'obertura del cas Palau, el PDeCAT està en hores baixes mentre que ERC s'emportaria bona part dels suports que havia recollit JxSí.

Roses, llibres i signatures a favor del pacte

El Pacte Nacional pel Referèndum organitzarà una recollida de signatures la setmana prèvia a Sant Jordi que s'allargarà fins a l'1 de Maig. El 23 d'abril, però, serà un dels dies clau de la campanya, perquè situaran al territori un miler de punts per recollir signatures d'adhesió al pacte. Així, l'objectiu és “convertir Sant Jordi no només en el dia del llibre i la rosa sinó també en el de la reivindicació de la democràcia, del vot, del referèndum i del dret a decidir”, va assegurar el coordinador de la comissió executiva, Joan Ignasi Elena, després de reunir-se amb una cinquantena d'entitats ahir a Barcelona. I a mitjan maig preveuen organitzar un acte “més massiu i multitudinari” d'estil més clàssic per explicar quin ha estat fins llavors la tasca del pacte. L'acte central disposarà d'un miler de punts de recollida a tot el territori i disposarà de 2.000 voluntaris. Precisament Elena va apel·lar ahir als resultats de l'enquesta del CEO per constatar que el referèndum “no és de quatre, ni d'institucions o només de partits, sinó de la majoria del poble”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona