Política

Judicialització del procés

El PDeCAT marxa del ple del Congrés per l'expulsió d'Homs

El grup abandona l'hemicicle en protesta perquè se li impedeix fer un al·legat en defensa de l'exportaveu

ERC, Podem, Compromís i Bildu se solidaritzen amb el grup

Francesc Homs ja no és al Congrés, però la seva expulsió continua rebent mostres de suport a l'hemicicle. Ahir mateix, i després que la presidenta de la cambra, Ana Pastor, tallés el micròfon al diputat del PDeCAT Carles Campuzano –quan pretenia fer un al·legat de denúncia per la inhabilitació de qui havia estat el seu cap de files–, la delegació d'aquest partit va decidir absentar-se del ple i abandonar la institució i, de fet, no tenen intenció de tornar-hi fins dimecres de la setmana vinent. Els diputats d'ERC, Podem, Compromís i EH-Bildu es van unir a la protesta i també van sortir de l'hemicicle. La major part de parlamentaris, però, van decidir tornar-hi per incorporar-se als diferents debats matinals, excepte els republicans, que es van limitar a participar només en el moment de la votació.

Després que el dia anterior la presidència del Congrés hagués comunicat a Homs que se li retirava l'acta de diputat en compliment de la sentència d'inhabilitació d'un any i un mes dictada pel Tribunal Suprem, només arrencar el ple Campuzano va demanar la paraula per “defensar la dignitat del PDeCAT”, però Pastor li va negar adduint que la qüestió ja es va poder explicar durant el debat sobre el suplicatori d'Homs.

Sense poder replicar perquè no disposava de so, Campuzano i la resta de diputats sobiranistes es van aixecar dels seus escons i van anar sortint de la cambra. Darrere seu els van seguir els representants d'altres grups que es van solidaritzar amb el PDeCAT. Campuzano va voler agrair aquestes mostres de suport de les formacions tot assenyalant que posen en evidència que la qüestió catalana “avui és la qüestió democràtica a Espanya”.

“Sense una bona democràcia que ofereixi una bona solució per a Catalunya, aquesta democràcia queda greument tocada. És una idea que compartim amb altres grups de la cambra”, emfasitzava el dirigent català.

Segons va especificar, després que el dia anterior Homs hagués abandonat el Congrés sense que ni tant sols se li permetés concloure el ple que acabava ahir al migdia, “el més raonable és que haguéssim pogut justificar la nostra posició davant la degradació del sistema democràtic. No és normal que un diputat escollit fa pocs mesos hagi d'abandonar el seu escó simplement per haver facilitat que més de dos milions de persones participessin de les decisions polítiques”. Aquest argument, però, el va haver d'exposar ja fora de la cambra.

Plans d'Homs

La setmana vinent prendrà possessió del càrrec de diputat Feliu-Joan Guillaumes, en substitució d'Homs, per completar els vuit escons que ocupa aquesta formació dins el grup mixt. El grup, però, no s'incorporarà al ple del Congrés fins dimecres, ja que la intenció dels set parlamentaris actuals és acompanyar l'exportaveu del PDeCAT en la compareixença que farà dimarts a la tarda al Col·legi de Periodistes de Barcelona per explicar quins són els seus plans de futur un cop s'ha vist obligat a deixar qualsevol mena de càrrec públic, ja sigui en l'àmbit parlamentari o al govern.

LES FRASES

Nosaltres volíem justificar la nostra posició davant la degradació del sistema democràtic
Carles Campuzano
diputat del pdecat
Aquestes expressions són més espectacle que una altra cosa
Patxi López
diputat del psoe
La via autoritària és estèril i absurda perquè la democràcia sempre acaba triomfant
Joan Tardà
portaveu d'erc
Alguns munten numerets i altres es dediquen a treballar pels ciutadans
Patricia Reyes
diputada de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona