Política

Enric Millo defensa que Catalunya és la més beneficiada al pressupost

Puigdemont sosté que “la pluja de milions” de Rajoy s'ha convertit en una riuada que s'ha endut les promeses

El delegat del govern espanyol veu els comptes “realistes”

Enric Millo va sortir ahir en defensa dels 4.200 milions d'euros per a Catalunya anunciats per Mariano Rajoy a Barcelona la setmana passada però que el pressupost presentat dimarts pel govern espanyol no recullen. El delegat de l'executiu al Principat va garantir que els comptes s'executaran “al 100%” i va assegurar que Catalunya és la comunitat que en surt “més beneficiada”. “El pressupost situa Catalunya en el número 1 del rànquing, amb un increment en relació amb el pressupost real de l'any passat del 7%. Negar això és negar l'evidència”, va considerar.

En canvi, el president, Carles Puigdemont, va alertar, durant la sessió de control al govern del Parlament, que “la pluja de milions” anunciada per Rajoy s'ha convertit en una “riuada” que ha arrossegat les promeses i l'“operació diàleg”. “Qui està incomplint reiteradament les seves pròpies promeses és Rajoy, que no li aguanten ni una setmana”, va etzibar.

Millo va replicar que els números són “realistes” i va rebutjar les crítiques de Puigdemont pel fet que no posen sobre el paper els compromisos expressats pel mandatari espanyol a Barcelona. En aquest sentit, va recordar que la inversió anunciada va ser de 4.200 milions en el període 2017-2020. “Tothom entén que 4.200 milions d'euros no s'executen el primer any, es van executant d'acord amb la previsió plurianual que el Ministeri d'Hisenda té preparada”, va remarcar Millo.

Segons els seus càlculs, Catalunya és la que rep un major esforç inversor i va destacar que les partides del Ministeri de Foment i les empreses adscrites se situen un 192,7% per sobre de la mitjana de l'Estat per comunitat (718,2 milions). Va posar l'accent en el 7% d'increment de les inversions, partint, però, del pressupost prorrogat aprovat l'estiu del 2016, en lloc de l'inicial.

En qualsevol cas, Millo va rebutjar que la milionada pretengui contrarestar el missatge independentista. “Si algú interpreta que el pressupost és per combatre aquest tipus d'idees, s'equivoca”, va recalcar.

El delegat va enumerar inversions com ara els 204 milions per al corredor mediterrani, 270,8 per a rodalies, 124,3 per a l'accés ferroviari a l'aeroport i una partida de 15 milions per a l'entorn de la Sagrera –Rajoy ni va mencionar la futura estació en la seva visita a la capital.

En carreteres, segons Millo, la inversió creix un 22% respecte de l'any passat i l'esforç en despesa social és “el més alt de la història”.

Increment de 10 milions per al transport públic

L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) celebra que el projecte de llei del pressupost general de l'Estat li assigni més de 108 milions d'euros de subvenció, fet que suposa un creixement de gairebé deu milions que afavorirà el finançament de la política tarifària d'aquest any, que inclou el compromís de congelació de tarifes, l'ampliació del transport gratuït fins als 16 anys i una tarifació social per a persones en situació d'atur. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va aplaudir aquests deu milions d'increment per la congelació tarifària, que havien assumit “amb fons propis les administracions catalanes”. Tot i això, va reclamar que s'ampliï l'assignació, que considera “de mínims”.

Els últims anys hi ha hagut una disminució important de les aportacions estatals al sistema de transport públic metropolità, que s'han reduït a la meitat (dels 200 milions del 2010 als 98 del 2016). Colau abordarà aquesta qüestió en la reunió que mantindrà avui a Barcelona amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, tal com va avançar en una entrevista a El Punt Avui. Igualment li expressarà la seva queixa per la llarga aturada de les obres de la Sagrera. “És una ferida oberta que no pot esperar més i que afecta els veïns”, va reiterar l'alcaldessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia