Política

regne unit

procés sobiranista

El referèndum català tema de debat a Westminster

Prop de 150 persones assisteixen a l'acte, el primer organitzat pel grup de discussió sobre Catalunya creat al parlament britànic

La necessitat de donar una resposta democràtica a les aspiracions polítiques de Catalunya ha centrat el primer acte organitzat pel grup de discussió sobre Catalunya, creat el març passat al parlament de Westminster. “Els catalans haurien de poder decidir el seu futur, tal i com van fer els escocesos”, ha dit Geoff Cowling, excònsul britànic a Barcelona i un dels ponents de l'acte, titulat 'A democratic solution for Catalonia'. “No es resolen les diferències a través de la llei, no és democràtic”, ha assegurat el diputat del Partit Nacional Escocès i impulsor del grup, George Kerevan, que ha lamentat la persecució i inhabilitació de càrrecs electes per part de la justícia espanyola.

“Només hi ha una solució democràtica per Catalunya i és deixar votar als ciutadans”, ha assegurat Kerevan i ha apuntat que “a Europa les coses es decideixen parlant, debatent i votant”. “Allunyar-se d'aquest camí és perillós”, ha alertat, tot fent una crida al govern de Madrid a “reflexionar” sobre l'ús dels tribunals i l'oposició al diàleg. El diputat de l'SNP també ha fet referència a la inhabilitació de Francesc Homs per permetre la consulta del 9-N. “Un representant escollit democràticament ha estat rellevat de les seves funcions per un motiu polític; això al Regne Unit és impensable”, ha lamentat.

Kerevan també ha explicat a la CNA la seva visita a Catalunya fa dues setmanes, on va poder reunir-se amb la presidenta del parlament, Carme Forcadell. “Visitant Barcelona me'n vaig adonar que els catalans volen decidir i és un honor poder traslladar aquest sentiment als meus companys britànics”.

Un total de vuit ponents han participat a l'acte, organitzat conjuntament per l'ANC England i el grup de discussió sobre Catalunya, que inclou més d'una vintena de representants de les cambres dels Comuns i dels Lords dels principals partits polítics al parlament britànic. Entre ells, el diputat del Partit Nacionalista Gal·lès Plaid Cymru, Hywel Williams, que ha mostrat la seva simpatia pel cas català, sobretot pel què fa la defensa de la llengua però mostrant-se també partidari del dret a l'autodeterminació. “És un dret democràtic”, ha explicat, afegint que “no correspon a d'altres països establir quins han de ser els termes d'una negociació ni qui són els líders autoritzat” per aconseguir arribar a un acord. “Correspon als catalans decidir el seu futur polític”, ha assegurat.

Qui va ser cònsul britànic a Barcelona entre els anys 2002 i 2005, Geoff Cowling, també ha fet referència a la “rígida constitució espanyola” que “es nega a permetre una solució democràtica per Catalunya”. En aquest sentit, ha comparat la situació amb la del Regne Unit, que no disposa d'una carta magna. No obstant això, “hi ha legislació” però també “la voluntat de canviar-la si és necessari”. “A vegades, donar resposta a la realitat política és més important que seguir la legislació passada”, ha afegit.

Durant el debat, que ha comptat amb l'assistència i participació de més de 150 persones, també s'ha debatut sobre el paper de la UE i els organismes internacionals a l'hora de legitimar el procés català i donar suport a una eventual independència. En aquest sentit, Cowley ha vaticinat que les aspiracions independentistes “poden rebre el suport de partits però no de països”, ja que els Estats “prioritzaran la seva relació amb Espanya i el seu paper com a membre de la UE, l'ONU i l'OTAN abans que donar suport a una Catalunya independent”.

El cap de política del diari britànic 'Daily Mirror', Jason Beattie, ha explicat la percepció del procés català que tenen els mitjans internacionals, especialment els britànics, que va més enllà de l'interès que han suscitat les diverses manifestacions celebrades en les darreres Diades.

El professor de sociolingüística, Michael Strubell i la portaveu del comitè internacional de l'ANC, Montse Daban, també han estat entre els ponents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona