Política

generalitat valenciana

Ximo Puig considera nefasta la pedagogia de “muntar un ciri”

El president de la Generalitat Valenciana remarca la “discriminació objectiva” als Pressupostos Generals de l'Estat

Es demana què ha de fer per aconseguir més inversions

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha dit aquest dijous que li sembla “nefasta” la pedagogia que es demostra quan “o es munta un ciri o no hi ha respecte institucional permanent” però s'ha demanat què ha de fer el País Valencià per aconseguir més inversions als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), incidint que han estat per sota de la mitjana en els darrers cinc anys. Puig ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa 'Espejo Público' d'Antena3, en ser preguntat per les declaracions de la vicepresidenta Mónica Oltra en relació amb les inversions a Catalunya i sobre si calia fer soroll per aconseguir més finançament. El president valencià ha indicat que Catalunya “pateix una infrainversió important” però que la pedagogia de “muntar un ciri” li sembla “nefasta”.

Puig ha afegit que les comunitats autònomes no han d'estar en l'espai de confrontació permanent “ni entre comunitats i amb l'Estat” perquè “el victimisme és absurd, jo vull participar amb la part que ens correspon i des de decisions racionals però no basades en la confrontació i el victimisme”.

En aquest punt s'ha demanat què és el que ha de fer el País Valencià “quan en els darrers cincs exercicis s'ha pressupostat per sota del que ens correspon i s'ha executat menys del 50%”. Puig ha afegit que si és que ha d'esperar “que algú magnànimament” es decideixi a canviar la situació i que aquesta infrainversió “està situant-nos en una posició molt complicada”, recordant que fins i tot el PP valencià ha donat suport a una declaració institucional de rebuig als PGE.

Al llarg de l'entrevista, el cap del Consell ha incidit que el País Valencià “ve patint una discriminació objectiva” als PGE i que mai el territori ha rebut inversions per sobre de la mitjana estatal. Puig ha afegit que la situació ha fet que en 30 anys els valencians hagin perdut 12 punts de renda càpita i que aquesta estigui per sota de la mitjana estatal.

El president valencià ha rebutjat unes infraestructures pensades de manera radial i ha fet veure que “no és raonable” la manca d'alta velocitat entre Barcelona i València així com la poca inversió al Corredor Mediterrani.

Sobre el nou model de finançament, Puig ha confiat que en el procés de debat i discussió actual s'elabori una proposta “des del rigor” i ha plantejat que es pugui condonar el deute de les autonomies que ha generat el model de finançament anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona