Política

Lluita per liderar el PSOE

Pedro Sánchez: “Cal reconèixer a Catalunya com el que és, una nació”

El precandidat del PSOE agraeix als socialistes catalans que mantinguessin el rebuig a Rajoy

L'ex-secretari general del PSOE i aspirant a la reelecció, Pedro Sánchez, s'ha alineat aquest dissabte amb les tesis del PSC i ha reclamat una reforma constitucional que reconegui la singularitat territorial: “Cal reconèixer a Catalunya com el que és, una nació”.

“Espanya és una nació de nacions i Catalunya és una nació”, ha sentenciat en un multitudinari míting a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona davant més de 3.000 persones, el primer que fa a Catalunya des que va anunciar que es presentava a les primàries que el PSOE celebrarà el 21 de maig per triar al seu nou secretari general.

El líder socialista ha comptat amb el suport sobre l'escenari dels alcaldes barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i Viladecans, Carles Ruiz; l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu i la portaveu del PSC a Girona, Silvia Panque, i entre el públic com a amfitrions han estat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el secretari d'Organització, Salvador Illa, i la 'número dos' del partit, l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) Núria Marín.

Sánchez ha començat el seu discurs agraint la “lleialtat” del PSC i de Miquel Iceta, i ha dit que se sent molt identificat amb el que defensen territorialment, que principalment és la necessitat de reformar la Constitució en clau federal per reconèixer la singularitat de Catalunya i millorar el seu autogovern.

Sánchez ha proposat millorar el finançament català i les inversions, impulsar el Corredor Mediterrani, portar a Barcelona el Senat com una veritable càmera de representació territorial i, en definitiva, negociar amb el Govern per “revertir l'onada de recentralització que ha fet el Govern per fer que l'autogovern català surti enfortit”.

Així, ha precisat que la sobirania ha de residir en el conjunt del poble espanyol i que ha de desplegar-se al més aviat possible la Declaració de Granada en la qual el socialisme va asseure les bases fa tres anys de la seva reforma federal, quelcom que no pot fer la candidatura de Susana Díaz perquè ha demostrat que “té un model de partit del segle XX”.

Sánchez va dimitir fa sis mesos com a secretari general del PSOE pel seu rebuig a facilitar la investidura de Mariano Rajoy: el PSC i Miquel Iceta li van ser fidels fins a l'últim moment i Sánchez ho ha recordat emocionat: “Sempre he trobat un PSC lleial amb Catalunya, Espanya i el PSOE. Gràcies Miquel, soci lleial i aliat”.

Ara Iceta garanteix que el partit serà institucionalment neutral en el procés de primàries del PSOE, si bé bona part de la militància i dels quadres mantenen la seva fidelitat i estan fent campanya a favor de Sánchez.

L'ex-secretari general ha enaltit la fermesa i lleialtat del PSC per trencar la disciplina de vot i dir 'no' a Rajoy, un acte que ha desencadenat en una revisió del protocol de relacions amb el PSOE que Sánchez no comparteix.

Per això, si guanya les primàries consultarà a la militància les decisions de calat que hagi de prendre al partit “per evitar qualsevol altre malentès en votacions com la de la investidura” de Rajoy.

El ja històric ‘no és no' que Sánchez va defensar fins a la seva dimissió ha mutat en un 'sí és sí' a favor de la seva candidatura i del canvi, un lema que ha estat corejat en moltes ocasions pels assistents i s'ha plasmat en missatges, samarretes, gorres i pancartes de suport.

Sánchez ha reivindicat que ha arribat el moment de dir sí a un PSOE d'esquerres que governi en aliança amb els partits progressistes seguint el model portuguès: “La gran coalició és la gran contradicció amb la nostra història, valors i principis”. “El PSOE tornarà a ser un partit guanyador quan faci el que diu i diu el que fa”, i aconsegueixi tornar a seduir als joves per frenar els populismes i feixismes que emergeixen a Espanya i la resta d'Europa.

Sánchez ha afirmat que alguns l'acusen d'estar ‘podemitzant-se', i ha dit que l'única cosa que vol és que el PSOE recuperi els seus valors i sigui el referent de l'esquerra “mentre uns altres li donen la presidència a Rajoy”, en referència vetllada a Susana Díaz, partidària de l'abstenció.

També s'ha referit a ella i al seu càrrec de presidenta de la Junta d'Andalusia: “No debatré sobre si és incompatible. Sereu els afiliats amb el vostre vot els que ho feu incompatible”.

Tot i això, ha apel·lat al fair play i ha avançat que qui perdi les primàries haurà de ser fidel al nou secretari general perquè el partit “no és patrimoni dels dirigents”, sinó de tots els afiliats. “Dins del PSOE no hi ha adversaris perquè estan fora i es diuen dreta i poders econòmics”, i el partit ha de funcionar sense rancor, amb diàleg i sense desqualificacions.

Si guanya ell, ha dit que espera no haver de tornar a dimitir “per complir amb la paraula que se li ha donat als votants”, i ha alertat que qüestionar diàriament al líder del partit afebleix a la formació i dóna armes a l'adversari.

Crítiques a Díaz

De Susana Díaz ha criticat que es cregui que representa “a tot el PSOE: Jo ho dubto. Crec que que abstenir-se davant Rajoy i no complir la paraula donada és un 0% PSOE”.

Lamenta que el socialisme fes president a Mariano Rajoy, de qui ha exigit explicacions pels casos de corrupció del PP: “El cas estrany no és que declari a l'Audiència Nacional, sinó que segueixi sent president d'Espanya”.

I ha afegit que amb els valors que defensa la líder andalusa --no l'ha nomenat explícitament a cap moment--, el partit només pot aspirar a ser la tercera força a Espanya, alguna cosa que Sánchez rebutja.

Ha trigat més de deu minuts a arribar a l'escenari perquè de camí s'ha donat un bany de masses entre els assistents, que el reclamaven fotografies mentre sonava la cançó Color esperanza, de Diego Torres.

Després del míting, que ha aprofitat per recollir avals, Sánchez anirà a un esmorzar popular en Santa Coloma i a les 18 hores tindrà una trobada amb militants del PSC a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), municipi que aquests dies celebra els seus Festes de la Primavera: Sánchez participarà en elles corrent la Cursa Nocturna a partir de les 21 hores.

Seguirà a Catalunya el diumenge per celebrar Sant Jordi passejant per la Rambla de Barcelona i desconnectar entre llibres i roses de la voràgine de les primàries a partir de les 11.30 hores abans tindrà una trobada amb militants a Sant Boi de Llobregat (Barcelona).

A les 14.30 hores assistirà a la V Festa de la Rosa de la Llagosta (Barcelona) i farà un petit míting, i després es desplaçarà Girona per trobar-se amb els militants de la zona sobre les 18 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona