Política

La ultradreta alemanya busca un nou líder enmig del caos

El congrés de l'AfD castiga la facció més moderada i gira cap al radicalisme davant d'unes enquestes a la baixa

La mediàtica cap del partit, Frauke Petry, s'enfonsa entre divisions internes

El congrés d'Alternativa per Alemanya (AfD), que se celebra a Colònia aquest cap de setmana, va començar amb una ensopegada de la seva líder més mediàtica, Frauke Petry, un rostre omnipresent en els mitjans de comunicació del país, incapaç ni tan sols de fer que s'incorporés en els debats la seva moció, destinada a preparar el partit per a un “futur” no marginal. “No podem deixar la nostra formació a mans de les minories cridaneres”, va dir, en al·lusió a la banda més radical del partit. Malgrat les seves queixes, el seu document va quedar “aparcat” per a més endavant, fet que equivalia a donar-lo per mort. Va ser el primer signe clar de derrota per a Petry, a qui ni tan sols el seu embaràs de gairebé nou mesos li va servir per obtenir una certa clemència.

La línia Petry, una dona de 41 anys que ha buscat l'agermanament amb la francesa Marine Le Pen, va quedar pràcticament enterrada, en una formació que ha deixat de ser electoralment emergent, a cinc mesos dels comicis generals alemanys. La mateixa Petry era conscient de la seva feblesa, quan dimecres passat va anunciar que renunciava a encapçalar la llista de l'AfD per a les generals del mes de setembre. Sabia que no obtindria el suport que necessita dels seus companys més radicals, encapçalats pel vicepresident Alexander Gauland –un veterà de més de setanta anys– i amb el jove Björn Höcke de company de fórmula, l'home que no s'arruga davant les consignes més clarament xenòfobes o fins i tot en la frontera del negacionisme de l'Holocaust. Un tercer home, el copresident del partit, Jörg Meuthen, va tocar la fibra al congrés, amb proclames contra l'“estrangerització” del país i a favor de la sortida d'Alemanya de l'euro.

Petry va agafar les regnes de la formació enmig de la crisi migratòria i, apuntalada en el vot de protesta contra l'arribada dels refugiats, ha aconseguit per al partit resultats rècord, fins un 24 %, en les regionals de l'any passat a l'est del país. L'AfD, que al 2013 es va quedar a les portes d'accedir al Bundestag (cambra baixa) en obtenir un 4,8 % –dues dècimes per sota del llistó mínim del 5%–, és ara present en onze cambres regionals del total de setze länder del país.

Es dona per fet que al setembre esdevindrà la primera força d'ultradreta que aconsegueix entrar al Bundestag en la història moderna alemanya. Però les bases del partit no en tenen prou.

Més lideratge

Volen un lideratge més agosarat. Els sondejos han rebaixat els pronòstics per a la formació, que podria no ser tercera força –després dels conservadors d'Angela Merkel i els socialdemòcrates de Martin Schulz–, sinó quarta, amb un 8% o un 9%, darrera de les dues forces majoritàries i també l'Esquerra.

La resposta, segons les bases, no ha de ser les propostes més o menys tèbies de Petry sinó les consignes clares de l'ala més radical de la formació.

LA FRASE

No podem deixar el futur del partit a les minories cridaneres
Frauke Petry
líder de l'afd

Colònia, blindada i mobilitzada contra els xenòfobs

Colònia va aparèixer ahir blindada per la policia, però sense arribar a escanyar l'empenta mobilitzadora contra la ultradretana AfD. S'havien desplegat 4.000 agents pel centre d'aquesta ciutat, al cor del land més poblat del país (Rin del Nord-Westfàlia) i l'hotel on se celebrava el congrés estava parapetat per tanques i cordons de seguretat. Malgrat tot, desenes de milers de ciutadans i classe política van sortir a plantar cara als ultres. Hi va haver alguns aldarulls a primera hora del matí, de radicals esquerrans que volien bloquejar l'accés dels delegats al congrés. Hi va haver almenys dos ferits entre el contingent policial. A la plaça davant l'hotel llogat per l'AfD van parlar l'alcaldessa de la ciutat, la independent Henriette Reker, i la cap del govern regional, la socialdemòcrata Hannelore Kraft. Hi va haver una mena de desfilada de carnestoltes i arreu es veien expressions generals de rebuig als ultres. “Kein kölsch für nazis” (“Cap cervesa per als nazis”), deia una pancarta penjada al cartell d'una taverna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona