Política

La ultradreta alemanya endureix el discurs electoral

Una candidatura de “patriotes” encapçalarà les llistes d'AfD per intentar entrar al Bundestag al setembre

El partit nega que l'islam formi part d'Alemanya i tanca les fronteres als immigrants

La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) es va llançar ahir a la conquesta del Parlament federal (Bundestag) encapçalada per un tàndem de “patriotes”, el veterà Alexander Gauland i l'euroescèptica Alice Weidel, elegits en un congrés turbulent que va fulminar l'ala més moderada del partit.

“Som patriotes i no ens deixarem estovar”, va clamar davant dels seus delegats Weidel, una assessora empresarial de 38 anys que creu que “encotillar-se en allò políticament correcte equival a enfonsar-se en la paperera de la història”. L'objectiu d'un “autèntic patriota”, hi va afegir, ha de ser posar fi a la política migratòria –“si és que encara se'n pot dir política”– de la cancellera Merkel. “Cal alçar-se en defensa de la nostra identitat”, insistia.

Weidel va desfermar l'eufòria amb aquest discurs després de ser elegida per encapçalar les llistes del partit juntament amb el vicepresident Gauland, de 76 anys, que va allargar la mà a la derrotada ala moderada de la líder d'AfD, Frauke Petry. La derrota de Petry, que abans del congrés va renunciar a liderar les llistes, suposa un gir encara més radical d'aquesta formació apuntalada en el vot de protesta. “Defensarem el país que vam heretar dels nostres pares i dels nostres avis”, va proclamar Gauland, antic membre de la CDU de Merkel i ara defensor, dins d'AfD, de Björn Höcke, líder regional a qui l'hotel on se celebrava el congrés va vetar l'ingrés a causa dels seus pronunciaments xenòfobs. AfD va aprovar, amb un 92% dels vots, un programa electoral en què es proclama que l'“islam no forma part d'Alemanya”, i es defensa el tancament de fronteres a la immigració i l'expulsió dels estrangers que cometin delictes de certa gravetat. Així mateix, proposa la “reinstauració de la democràcia”, ja que considera que el vot sobirà ha estat usurpat per poders fàctics, econòmics i globals, i preveu la sortida d'Alemanya de la zona euro.

Va ser un congrés tumultuós que va destronar Petry–tot i que formalment en continua sent la presidenta–, fins ara la figura que captava l'electorat no reconegut com a ultradretà. Petry va ser humiliada pels seus, que, en canvi, van aclamar el seu company en la direcció bicèfala, Jörg Meuthen, que va descartar qualsevol possibilitat d'entrar en una coalició de govern.

Pèrdua de gas

El congrés de Colònia es va obrir entre enormes mesures de seguretat i manifestacions de protesta contra la ultradreta. La reunió va coincidir també amb la campanya per a les regionals del 14 de maig al land del Rin del Nord-Westfàlia, el més poblat del país i governat pels socialdemòcrates i Els Verds.

Serà l'última cita amb les urnes a Alemanya abans de les generals del 24 de setembre i una nova prova per a AfD, que, des del 2013, ja ha aconseguit entrar en onze dels setze lands alemanys.

La seva gran meta ara és accedir al Bundestag, objectiu que fins ara no ha materialitzat cap partit d'aquest espectre, i es dona per fet que ho aconseguirà encara que les divisions internes li hagin fet perdre impuls electoral.

LA DATA

14.05.17
Eleccions
al Rin del Nord-Westfàlia, l'última cita amb les urnes a Alemanya abans de les generals del setembre.

LA FRASE

Som l'únic partit que representa el que pensen la majoria dels alemanys
Albrecht Glaser
DIRIGENT D'AFD

LA XIFRA

8
per cent
i 9% d'intenció de vot té AfD de cara a les eleccions al Parlament federal, el 24 de setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona