Política

procés sobiranista

ERC crida a "mantenir-se ferms" en el suport al referèndum quan l'Estat confirmi el rebuig a pactar-lo

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, es felicita del resultat de la campanya de recollida de suports i adhesions que el Pacte Nacional pel Referèndum va fer durant la diada

Desbordat per l'allau de firmes, el Pacte renuncia a apuntar una xifra global al final del dia

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, s'ha congratulat aquest dilluns del resultat de la campanya de recollida de suports i adhesions que el Pacte Nacional pel Referèndum va desenvolupar durant la diada de Sant Jordi. Per a Sabrià, "el compromís amb el referèndum és absolutament inalterable" després d'aquesta demostració de força. De la mateixa manera, s'ha felicitat perquè "la majoria de forces polítiques" s'hi han sumat i els seus dirigents van signar ahir el manifest del Pacte. Però ha volgut llençar un missatge a Un país en comú i el seu entorn. Sense esmentar-los, Sabrià ha esperat que "quan arribi el moment definitiu, totes aquestes forces no s'alinearan amb l'statu quo sinó que es mantindran ferms amb la majoria social del país que vol el referèndum". Així, donant per fet que l'Estat "no canviarà la seva negativa" a negociar la consulta, ha emplaçat els comuns a que "es mantinguin i no acabin del costat dels que volen impedir el referèndum". En aquest sentit, el portaveu republicà s'ha mostrat convençut que "si arriba el moment" d'impulsar el referèndum en solitari i sense la negociació amb l'Estat, "es farà, sense demanar permís". "Esperem que la pluralitat de forces que vèiem ahir –signant el Pacte Nacional-, es mantingui i no s'uneixi als que neguen el referèndum", ha sentenciat. Per últim, Sabrià ha recordat que l'acte que divendres passat va fer el Govern en ple per refermar el seu compromís amb el referèndum va ser "un gest d'unitat que ajuda a posar certesa on algú podia veure incerteses". "El nostre comprimís és ferm i farem el referèndum, amb el compromís de tothom, i de tot un Govern que necessitarà al seu costat els 72 diputats, tots els regidors del país, la ciutadania i les entitats", ha afegit.

Amb mil punts de recollida fixos i més de cinc mil voluntaris mòbils convidant els ciutadans a donar suport al referèndum, el Pacte Nacional aconseguia en un únic dia de Sant Jordi un suport cívic massiu al plebiscit programat per a la tardor.

Desbordats pels resultats, els portaveus de l'entitat renunciaven a apuntar una xifra aproximada però qualificaven d'“èxit brutal” la resposta dels ciutadans, que, tot passejant per comprar llibres i roses, decidien posar nom, cognoms i signatura als formularis de suport al referèndum. Un exemple: dos voluntaris d'Òmnium Gràcia exultants arribaven ja a les dotze del migdia a la parada central de l'entitat a la rambla de Catalunya per agafar nous munts de formularis perquè al seu barri ja els havien esgotat. “Ha estat un encert fer una crida a la recollida massiva de suports per Sant Jordi”, van remarcar.

Tret d'uns pocs punts de recollida propis del Pacte Nacional pel Referèndum, el pes de l'acció el van portar totes les entitats polítiques, socials, sindicals i ciutadanes que hi estan adherides. Representaven més de mil estands de recollida de firmes desplegats per carrers, places i rambles. El salt quantitatiu de la iniciativa el van fer els voluntaris, que s'han doblat en dos dies i que ahir es convertien en cinc mil punts mòbils de recollida. Per exemple, la seu central d'Òmnium a Barcelona reunia successivament grups de voluntaris des de les nou del matí per explicar-los el què i el com de la seva actuació.

Sabedors que el mitjà del govern espanyol per colpejar entitats com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium ha estat l'Agència de Protecció de Dades, els voluntaris signaven ahir un document de consentiment i es comprometien a complir escrupolosament el protocol per ensobrar els formularis omplerts de signatures i segellar els sobres. Cada entitat guardarà a les seves seus els sobres recollits i durant la setmana es realitzarà la revisió, el recompte i la centralització de dades.

Margarida Barjau, de 65 anys, filla i neta d'exiliats, es va fer voluntària a través d'Òmnium com Enric Mor, que al migdia ja havia recollit una desena de formularis amb cinc signatures cadascun. En canvi, Anna Petit es va fer voluntària directament a través de la plana digital del Pacte Nacional, i ahir formava part del grup que cobria la rambla de Catalunya des del carrer Diputació fins a la Diagonal.

La parada central del Pacte, a la cruïlla barcelonina de la rambla de Catalunya amb Diputació, va registrar una afluència constant de ciutadans i va centralitzar la compareixença de líders del sobiranisme. Les cares visibles de la plataforma, els exdiputats Joan Ignasi Elena i Jaume Bosch, l'exregidora barcelonina Itziar González o l'exconsellera Carme-Laura Gil, atenien signants o líders polítics i civils que passaven a posar la seva firma i a fer declaracions als periodistes: Xavier Domènech, Gerardo Pisarello o Jaume Assens dels Comuns, Eulàlia Reguant, Jordi Cuixart o la presidenta Forcadell i el president Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona