Política

sant jordi i la unesco

Un Sant Jordi que porta cua

Puigdemont recorda que si la Unesco reconeix la festa no serà “gràcies” a qui va perseguir la cultura catalana, mentre l'unionisme defensa que l'Estat s'hi posi

L'arquebisbe diu que el sant no vol la imposició, i Albiol, que representa la pluralitat
Picabaralles en clau literària, signatures, passejades i sardanes van amanir la diada

Els dracs porten cua, i les polèmiques, sovint també. I més, és clar, si hi ha Sant Jordi pel mig. Si la Unesco declara la festa patrimoni immaterial de la humanitat no serà pas “gràcies als hereus polítics dels que van perseguir la cultura catalana”, recordava ahir el president Carles Puigdemont en el seu missatge institucional amb motiu de la diada, sinó als que van mantenir la festa “en temps difícils”, quan editar un llibre en català “era un risc econòmic i personal, i s'havia d'imprimir clandestinament”. El president, que també lloava que Catalunya avui ha fet dels llibres i les roses “les seves armes més poderoses” –en referència al tarannà que simbolitzen del poble català, però també a la projecció exterior que li dona–, al·ludia implícitament així, és clar, als recels que ha aixecat la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, que es va presentar divendres a un acte de suport a la candidatura universal de la festa muntat per la Cambra del Llibre.

Un acte que en principi havia de tenir un perfil polític baix... però que encara ahir es va situar en l'ull de l'huracà. El mateix president, de fet, matisava en el discurs que és “millor com més institucions” donin suport a la candidatura, impulsada des de Catalunya però que indefectiblement ha de presentar en darrer terme el govern estatal, i es va mostrar convençut que serà un èxit. També el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, criticava que un PP que mai ha entès la plurinacionalitat de l'Estat ara “es vulgui apuntar” al reconeixement mundial de Sant Jordi. “Molta credibilitat no té”, deixava anar.

L'unionisme, en tot cas, aprofitaria per tornar a fer pinya contra Puigdemont. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, que recordava que va ser C's qui va presentar la proposta al Congrés, aprovada per unanimitat, va retreure-li “les ganes de polemitzar i polititzar un dia que és de tots”, i el va instar a abandonar “la senda de la confrontació” per posar-se a treballar amb el govern espanyol per fer possible el reconeixement de la festa. “Ho podem aconseguir si treballem junts”, deia. En el mateix sentit, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta –qui, per cert, ahir també signava com a autor del llibre La tercera vía– instava a la “col·laboració entre institucions”, i feia l'orni dient que veu “molt estrany convidar algú a un acte i després criticar-lo per anar-hi”. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, s'afegia òbviament a la defensa de la seva companya i es vantava que el govern espanyol coimpulsa la candidatura a la Unesco, i per tant això “demostra” que el PP “defensa la cultura catalana”.

Els valors del sant

Montserrat ho deia al costat del líder català del partit, Xavier García Albiol, que es va deixar endur per l'ambient i va introduir tints literaris a les habituals càrregues contra el procés. “És una mala novel·la de ficció que ens està fent passar molts mals moments, als catalans”, reflexionava, abans d'emmirallar-se en sant Jordi per fer-se seus els “veritables sentiments” que assegura que representa el cavaller: “pluralitat, concòrdia i convivència”. Una figura, per cert, que fins i tot va brandar l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, per ficar cullerada en el debat, ja que en la tradicional homilia de la diada a Palau davant de tota la classe política va renyar que “la imposició i la confrontació no és el model” que ensenyen ni Jesucrist ni el sant. Encara més, “el diable és el pare de la divisió, el que vol trencar la comunió”, etzibava... Que cadascú interpreti per a qui.

En tot cas, a la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, li va faltar temps per contestar a Albiol, a qui recomanaria “moltes lectures”, perquè el procés “no és cap novel·la, ni és cap ficció”. A més, aprofitava per ficar-se amb el president espanyol Mariano Rajoy, que va recomanar com a lectura La pell de brau, de Salvador Espriu, en recordar-li que l'escriptor defensava que “els homes no poden ser si no són lliures”.

El referèndum regna

És clar que el principal protagonista en clau política va tornar a ser el referèndum, per al qual ahir es va voler donar impuls a la campanya de signatures ciutadana. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, recordava de fet que “és més el final de la recollida que el principi”, ja que es tracta d'un “clam enorme i majoritari” en la societat catalana, del qual només falta ara assolir els últims suports i “posar-los sobre la taula del govern espanyol”. Pascal també insistia que qualsevol pacte amb l'Estat passa pel referèndum, i destacava la unitat mostrada pel govern en l'acte de compromís públic de divendres passat a Palau. Un acte que Iceta –que no criticava la recollida de firmes pel referèndum perquè els candidats a presidir el PSOE també feien ahir el mateix pel seu procés intern– criticava, en canvi, perquè era només polític, i “els governs han de fer decrets i signar lleis, perquè quan es limiten a fer manifestos estan fent malament la seva feina”. Si bé amb més tebiesa, Domènech també criticava l'acte de divendres del govern perquè “té més a veure amb conjurar problemes que amb construir futur”, i veu “estrany” que l'executiu hagi d'estar confirmant constantment el que sempre ha dit que farà. Domènech, això sí, animava a signar pel referèndum, com també va fer el mateix Puigdemont, ja des de l'estand del Pacte Nacional i després del bany de masses que va tenir en un passeig per Barcelona amb la seva esposa, Marcela Topor, ple d'autofotos i crits d'ànim de la ciutadania. El president fins i tot es va animar a ballar una sardana a la plaça de Sant Jaume, que va acabar amb crits d'“Independència”. I és que no sempre les tradicions es poden veure reduïdes merament al terreny folklòric...

LES FRASES

Ho aconseguirem (el reconeixement) gràcies a la gent que cada any massivament omple els carrers amb llibres i roses, i als que van mantenir la festa en temps difícils
Nom i Cognoms
CÀRREC
Els veritables sentiments de Sant Jordi, que el PP vol representar, són la pluralitat i concòrdia
Xavier García Albiol
president del pp català
El drac representa el diable, el pare de la divisió, el que divideix, el que vol trencar la comunió
Joan Josep Omella
arquebisbe de barcelona
El referèndum és l'objectiu de més consens, irreversible, i no reconeixerem cap altre escenari
Jordi Cuixart
president d'òmnium cultural
Som un país que estima la cultura i la lectura, i que vol ser estimat, un país de ciutadans que se senten sobirans
Marta Rovira
secretària general d'erc
Ens convé que quan acabem la feina (del Pacte Nacional) puguem explicar a l'Estat que som molts els que volem votar
Carles Puigdemont
president de la generalitat
(L'acte, divendres, del govern) respon a dinàmiques internes i no de país. L'important és construir eines de país i pactes nacionals
Xavier Domènech
diputat d'en comú podem
Treballarem de manera incansable govern i institucions perquè sigui possible el referèndum
Marta Pascal
Coordinadora general pdecat
Avui demostrem que la societat civil catalana, per damunt de tots, estem units, vivim en convivència
Dolors Montserrat
ministra de sanitat
Els qui volen treballar sempre des de la confrontació no volen que se sumin forces per Sant Jordi
Inés Arrimadas
líder de ciutadans
Avui podeu sentir-vos (els catalans de fora) més a prop i necessaris, ara que decidirem plegats
Raül Romeva
Conseller d'afers exteriors
Sant Jordi és molt potent... Un dia així ha de servir per subratllar la necessitat de diàleg, negociació i pacte
Miquel Iceta
primer secretari del psc

Crida de Romeva als expatriats

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va convidar ahir els més de 200.000 ciutadans que viuen en altres estats a inscriure's en el registre de catalans residents a l'exterior per tenir accés així a tots els nous serveis que el govern els ha posat a disposició. “Heu demostrat repetidament la voluntat de ser part activa en la definició del present i el futur de Catalunya, i el registre respon a aquesta voluntat”, els va animar, en un missatge difós a les xarxes amb motiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior. Romeva va reivindicar la voluntat dels catalans de “sentir-se part d'un poble, una cultura i uns valors compartits, independentment del lloc de residència”, i va encoratjar els emigrants a seguir difonent la identitat catalana –només ahir hi havia programades unes 150 activitats al món per Sant Jordi, moltes rere la iniciativa Books&Roses del Diplocat– i a explicar la realitat política i social de Catalunya als països d'acollida. “Avui podeu sentir-vos més a prop i més necessaris per al vostre país, especialment ara que decidirem plegats el nostre futur”, cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona