Política

procés sobiranista

El Pacte pel Referèndum es reforça i insta Rajoy a negociar

Elena demana al cap del govern espanyol que “mogui fitxa” un cop constatat el suport a la consulta durant la diada de Sant Jordi

La direcció es focalitza ara en l'1 de maig per recollir més signatures i fer-les arribar a La Moncloa

L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, secretari de relacions internacionals del partit, ha dit avui que "és tard" perquè el Govern central faci ofertes d'acostament als nacionalistes, i que no veu un altre escenari que la celebració d'un referèndum per a la independència de Catalunya els pròxims mesos. Preguntat sobre si Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) valoraria la proposta d'una disposició addicional a la Constitució espanyola que reconegués una singularitat catalana, Solé ha restat crèdit tant a aquesta com a d'altres alternatives. "No en tenim prou amb una disposició addicional que no se la creu ningú. El Govern espanyol no té credibilitat per prometre res. Tenim la raó democràtica del nostre costat i el Govern espanyol sap que això és molt difícil de frenar", ha dit en una trobada amb periodistes. Solé, que ha assegurat que no existeix "pla B al referèndum", ha explicat que part de la seva labor com a eurodiputat -càrrec que va assumir al febrer en substitució d'Ernest Maragall- és fer "diplomàcia parlamentària" per explicar a la resta de membres de l'Eurocambra el procés independentista català.

Mentre, el Pacte pel Referèndum es reforça i insta Rajoy a negociar. Primera prova ha estat superada: la recollida de signatures en favor d'una consulta pactada amb el govern de Rajoy va resultar tot un èxit la diada de Sant Jordi. O, com a mínim, així ho creuen els impulsors del Pacte Nacional pel Referèndum després de constatar que un gran nombre de ciutadans es van atansar diumenge als punts de recollida de signatures per expressar el seu suport. Una demanda que va fer que en alguns estands s'esgotessin els fulls d'adhesió al cap de poques hores.

En espera de conèixer el nombre exacte de signatures recollides el dia 23, la resposta ciutadana ja ha esperonat els impulsors del Pacte Nacional a redoblar la intensitat del missatge, i ahir el coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena, va interpel·lar directament el president Mariano Rajoy perquè “mogui fitxa” i s'assegui a negociar la convocatòria del referèndum. “Ahir es va demostrar que la demanda és transversal i plural”, va insistir Elena, per la qual cosa considera que el govern espanyol no pot continuar “enrocat en el silenci” després de veure les mostres de suport de diumenge. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Elena va assenyalar que és la solució “més raonable”. “La reclamen una majoria de catalans i també la començaran a reclamar una majoria d'espanyols”, hi va afegir.

Nou acte l'1 de maig

Els membres del Pacte Nacional no han donat per tancada la recollida de signatures i en les pròximes setmanes encara es rebran adhesions a través del lloc web pactepelreferendum.cat . A més, es concentraran els esforços de cara a l'1 de maig, quan retornaran els punts de recollida de firmes al carrer, coincidint amb les manifestacions convocades pel Dia del Treball. Tot i que Elena no ha concretat una data de tancament de la campanya, sí que es preveu que al mes de maig es doni per finalitzada la tasca del Pacte Nacional pel Referèndum amb un acte en què es donaran a conèixer els resultats obtinguts i totes les mostres de suport amb l'objectiu final de fer reaccionar Rajoy.

I mentre continua la campanya de suport al referèndum pactat, els militants de la CUP també van aprofitar la diada de Sant Jordi per llançar les seves píndoles en favor del referèndum; això sí, unilateral, després de descartar, per impossible, qualsevol pacte amb l'Estat. Si primer van ser accions concretes per exposar la pregunta que es vol sotmetre a votació amb un lliurament simbòlic de paperetes, diumenge passat els anticapitalistes van repartir cartells amb el lema Referèndum sí o sí per reforçar el que consideren que és l'única opció vàlida ara mateix per desencallar la situació política a Catalunya.

‘Referèndum sí o sí'

D'aquesta manera, la formació anticapitalista també rebutja la possibilitat que la consulta pugui ser substituïda per una declaració unilateral d'independència (DUI), ni tan sols per la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques. Pels anticapitalistes, tots els esforços han d'anar encaminats a fer possible la convocatòria del referèndum i volen fer valer les paraules del president Carles Puigdemont quan al mes de setembre va sentenciar “o referèndum o referèndum”.

En la seva campanya, la candidatura d'unitat popular també jugarà amb el factor sorpresa i en un termini de deu dies tornarà amb noves accions a favor de la consulta. La CUP també ha dissenyat el calendari de la campanya en funció del context polític.

En aquests inicis, la campanya dels anticapitalistes està més enfocada a exigir la convocatòria del referèndum, però també hi han inclòs futurs actes centrats a demanar el sí. I, mentrestant, tampoc deixaran passar cap oportunitat per continuar reclamant al vicepresident Oriol Junqueras que anunciï la data i la pregunta del referèndum per reforçar el vincle de la ciutadania amb la consulta.

Qui també es prepara per a la campanya de cara al referèndum és l'expresident Artur Mas, que avui començarà una gira internacional per explicar el procés sobiranista al món. Mas visitarà Brussel·les, París i Ginebra. Es tracta del primer viatge europeu de l'expresident des que el govern li va encarregar, el març passat, que es convertís en l'ambaixador del procés, una nova tasca que, tanmateix, no té el suport de la CUP.

LES FRASES

Mariano Rajoy no pot continuar enrocat en el silenci després de veure el suport transversal que té el referèndum
Joan Ignasi Elena
coordinador del pacte nacional pel referèndum
La gent no està disposada a renunciar ni un centímetre a la convicció de fer el referèndum
Marta Pascal
diputada i coordinadora general del pdecat
Esperem que la pluralitat de forces que vam veure diumenge es mantingui
Sergi Sabrià
diputat i portaveu d'erc

El PDeCAT i ERC: l'aval del carrer

El PDeCAT i ERC van interpretar ahir l'èxit de la recollida de signatures del Pacte Nacional pel Referèndum coincidint amb Sant Jordi com un aval que apuntala el compromís refermat divendres pel govern de posar les urnes. La coordinadora general dels exconvergents, Marta Pascal, va garantir que l'executiu farà un referèndum amb caràcter vinculant i que la votació no serà un “segon 9-N”. Malgrat l'oposició de l'Estat, “la gent no està disposada a renunciar ni un pas, ni un centímetre, a la convicció de fer el referèndum”, va assenyalar Pascal, que va reivindicar l'exhibició d'unitat que va fer divendres l'executiu. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, també es va congratular per l'èxit de la recollida de signatures, ja que demostra que el compromís ciutadà es manté “inalterable.” De fet, va anar més enllà i va reclamar a tots els partits que ara el defensen, en al·lusió sobretot als comuns, que vagin fins al final. “Estem convençuts que, quan arribi l'hora, les forces del referèndum no s'alinearan amb l'statu quo i es mantindran fermes”, va assenyalar, fent pressió a la formació que encapçala Xavier Domènech. Després que divendres els exconvergents i els republicans fessin pinya, el PDeCAT va donar per tancada la crisi en l'àmbit nacional per la gravació i la filtració del dinar de David Bonvehí i va evitar entrar en una “espiral de retrets”, tot i que la direcció està convençuda que “en política no tot s'hi val” i que al PDeCAT a ningú se li hauria acudit enregistrar un àudio d'aquestes característiques. Amb referència a ERC, després que Bonvehí demanés l'assumpció de responsabilitats, Pascal va assenyalar que “ha de ser algú altre el que se senti interpel·lat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona