Política

procés sobiranista

L'ANC referma el rol clau de l'assemblea d'electes si l'Estat bloca l'autonomia

La faculta per convocar el referèndum o fer la DUI si les institucions no ho poden fer

El full de ruta es vota dissabte per primer cop sense esmenes vives

Unitat amb vista al tram decisiu del procés. Aquest és el propòsit que s'ha marcat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i que vol mostrar dissabte en l'assemblea general anual a Granollers, en què renovarà el seu particular full de ruta sense que hi hagi de debatre ni votar cap esmena viva, un fet fins ara inèdit. Així, de les 107 esmenes presentades a l'esborrany inicial, segons avançava ahir l'ACN, 60 s'han acceptat, 30 s'han negociat i 17 es van retirar finalment, l'última ahir a la tarda mateix, en acceptar-se la justificació de la ponència.

El text definitiu que es durà a votació dels associats, que es va publicar al vespre al web , amb uns dies de retard sobre el que s'havia dit, no presenta, de fet, grans canvis sobre l'inicial fet públic al març, i referma la seva aposta com a pla B per l'assemblea general d'electes de Catalunya (Aecat), fòrum que l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) ja està conformant des de fa mesos, per al cas que l'Estat, a través del govern, el TC o altres tribunals, bloquegi les decisions de les institucions catalanes.

Així, en cas que impedís físicament la celebració del referèndum anunciat per al setembre, l'ANC aposta perquè el Parlament aprovi la llei de transitorietat, que seria de facto una declaració d'independència, tal com el vicepresident Oriol Junqueras ja va recordar la setmana passada que preveu el programa electoral de JxSí, un fet que tanmateix li ha valgut algunes crítiques des del PDeCAT, que consideren que ara cal tenir en compte només l'escenari del referèndum. L'ANC, en tot cas, es fa seva la proposta i va més enllà, ja que faculta l'AECAT perquè, en el cas que el Parlament hagi estat suspès o el govern intervingut, prengui el relleu per culminar el procés, podent fer la DUI o fins i tot –i això és novetat en la redacció final– convocar el referèndum.

L'ANC també s'obliga a impulsar una “mobilització popular permanent”, també prevista per als catalans que viuen a l'exterior, fins que no es declari la independència si el sí a la independència guanya el referèndum. Això sí, tot plegat en un procés “pacífic i no conflictiu”, en què l'entitat vetlli “per no caure en cap provocació instigada per les accions repressives de l'Estat orientades a fomentar la radicalització del procés”.

Rebaixa sobre els Països Catalans

El full de ruta definitiu també rebaixa les expectatives a l'hora de parlar dels Països Catalans, i per exemple cau del text la demanda inicial que una eventual constitució catalana reconegués automàticament el dret a la ciutadania a totes les persones procedents d'aquests territoris que així ho sol·licitessin. A més, desapareix també la referència a “enfortir lligams” amb Andorra. Això sí, el text manté el suport a les “aspiracions legítimes de sobirania” de la resta de territoris, que evita enumerar, i s'obliga a treballar conjuntament en la confederació d'entitats sobiranistes dels Països Catalans, si bé evita anomenar, com sí que feia en l'esborrany, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona