Política

tribunals

cas pujol

La Fiscalia demana presó sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola

El fill gran de l'expresident de la Generalitat declara durant prop de quatre hores davant el jutge José de la Mata

El magistrat investiga la suposada ocultació de 30 milions des del 2012

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat presó incondicional per a Jordi Pujol Ferrusola, que ha declarat aquest dimarts a l'Audiència Nacional (AN) espanyola per haver suposadament amagat 30 milions d'euros des del 2012, quan se'l va començar a investigar.

El fill de l'expresident de la Generalitat ha declarat durant prop de quatre hores davant el jutge José de la Mata, que investiga l'origen del patrimoni de la família en relació amb diverses operacions que hauria fet en el transcurs de les investigacions per provar d'ocultar aquests capitals de l'acció de la Justícia.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'AN l'ha citat a declarar arran dels últims informes de la UDEF, que apunten a una presumpta “estratègia insistent i continuada de despatrimonialització” a l'Estat per amagar actius a l'estranger. Segons els investigadors, d'aquesta manera intentaria impedir que l'Audiència Nacional en decreti l'embargament en cas de condemna.

Inicialment la UDEF va apuntar que el fill gran de l'expresident de la Generalitat –a qui el jutge situa com a encarregat de la gestió de la fortuna dels Pujol a l'estranger– va ocultar 14 milions d'euros en plena investigació, però posteriorment, en un informe de 93 pàgines, va elevar aquesta quantitat fins als 29.917.589,20 euros que hauria ocultat mitjançant “negocis jurídics ficticis, inversions no repatriades o pèrdues internacionals fictícies”, segons consta al document.

Segons la UDEF, d'aquests gairebé 30 milions d'euros 9,4 milions responen a “negocis jurídics ficticis” que el primogènit dels Pujol hauria utilitzat per ocultar els diners a l'estranger. Els altres 12,3 milions serien fruit d'inversions “no repatriades” i “pèrdues internacionals fictícies”. La resta, 8,1 milions d'euros, a rendiments que no han estat declarats a la hisenda espanyola.

L'informe detalla 19 operacions. El fill gran de l'expresident hauria utilitzat una societat radicada a Mèxic, Ecrem, a més de donacions de 585.000 euros el 2014 a la seva filla Núria que es van traduir en la compra d'un bé immoble a l'empresa del seu pare, préstecs falsos i transferències a les societats mexicanes Forestales y Anzuelos Soluciones SA, així com la inversió de 5 milions de dòlars a un casino a Argentina.

Aquesta és la tercera vegada que Pujol Ferrusola declara a l'Audiència Nacional espanyola, l'última al febrer del 2016, quan el jutge li va imposar la prohibició de sortir de l'Estat i l'obligació de comparèixer periòdicament al jutjat després de 3 hores i mitja de compareixença a petició pròpia per parlar dels seus diners acumulats a Andorra i que la família atribueix a una herència. En aquella ocasió ja se'l va acusar de delictes de blanqueig continuat de capitals, frau fiscal i falsedat documental.

És la primera vegada que la Fiscalia de l'Audiència Nacional demana presó per al primogènit dels Pujol en el marc de les investigacions sobre la fortuna a l'estranger. L'Advocat de l'Estat i l'acusació popular de Podem s'han afegit a la petició de presó incondicional.

De la Mata ha citat a les 19h les parts per comunicar si decreta o no presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia