Política

Jocs Mediterranis Tarragona 2018

Acord per escrit però encara sense diners

La vicepresidenta del govern espanyol, amb els ministres Montoro i Méndez de Vigo, va signar l'acord per finançar Tarragona 2018

Amb uns pressupostos de l'Estat sense aprovar, podria quedar en paper mullat

Amb tota l'escenografia dels grans esdeveniments i sense cap retret, ni un, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va signar ahir amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el conveni que, sobre paper, garanteix el finançament dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. Els ministres d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, també van assistir a l'acte que es va organitzar al matí a la sala del sarcòfag d'Hipòlit del pretori romà de Tarragona. Per l'alcalde, suposava “un punt d'inflexió, ja que formalitza i garanteix definitivament el suport total del govern als Jocs”.

L'acord, signat també pel president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Ramón Lete, corrobora la inclusió en els projectes de pressupostos dels anys 2017 i 2018 de dues partides que permetran sufragar diferents inversions i fer front al pressupost operatiu dels Jocs. Per a l'exercici del 2017 es preveu una aportació de 6,75 milions d'euros i per al 2018, 3,75 milions més. Sumats als 2,5 milions que ja havia aportat l'Estat, i als 2 milions que rebran a través del patrocini de Loterías y Apuestas del Estado, fan un total de 15 milions.

En el conveni signat ahir, però, s'apunten dues causes d'extinció: l'incompliment de l'objecte per al qual ha estat signat, i “la impossibilitat sobrevinguda de la seva realització, inclosa la no aprovació de la llei de desenvolupament dels pressupostos de l'Estat del 2017 i el 2018”. Davant d'això, i amb uns pressupostos encara pendents d'aprovació, tot podria quedar, altre cop, en paper mullat. Ahir, però, ni els representants del govern espanyol ni de l'equip de govern no van voler fer cap declaració.

La vicepresidenta, però, ho té clar: “Aquest govern compleix els seus compromisos”, va remarcar. En el seu discurs va repetir nombroses vegades el concepte “unitat”. L'acte d'ahir era, segons ella, “un exemple claríssim d'unitat i cooperació entre diferents institucions públiques, que és essencial per al benefici mutu”, i de “com la cooperació, el diàleg i els esforços compartits porten al progrés i a l'èxit conjunt”. Sáenz de Santamaría va acabar dient: “No importa el repte, perquè la meta és el compromís, la unitat, el sentit de la responsabilitat que ens caracteritza als espanyols, cada cop que assumim el repte d'organitzar un acte de rellevància internacional.”

Sense retrets

Tot i que la ciutat s'ha vist abocada a ajornar un any els Jocs, precisament per la falta de finançament, Ballesteros no va llançar cap retret al govern espanyol. Ben al contrari, va ressaltar que disposa del suport de l'Estat “des d'aquell llunyà 15 d'octubre [del 2011] a Mersin”, quan es va adjudicar a Tarragona l'organització dels divuitens Jocs Mediterranis. Sí que va reconèixer que “el camí recorregut no ha estat senzill”: “Aquest trajecte hauria estat impossible de dur a terme si no haguéssim tingut, sempre i des del primer minut, la lleialtat institucional del govern d'Espanya, de la Generalitat, de les diputacions i dels setze ajuntaments que són seu d'algun esport.” L'alcalde també va fer referència al caràcter de concòrdia dels Jocs: “Volem demostrar que Tarragona, Catalunya i Espanya som un punt de trobada pacífic i solidari, símbol de diàleg i de cooperació efectiva, amb respecte a la diversitat cultural i religiosa.”

En l'acord també s'estableix que el CSD tramitarà la pròrroga dels Jocs com a esdeveniment d'excepcional interès públic, fet que comporta beneficis fiscals per a les empreses patrocinadores, fins al 31 de desembre del 2018.

Un cop finalitzat l'acte al pretori romà, la comitiva encapçalada per Ballesteros, Sáenz de Santamaría, els ministres i moltes altres autoritats es van desplaçar fins a l'Anella Mediterrània, on van fer el seguiment de les obres de les principals instal·lacions on es faran les proves esportives de Tarragona 2018. Davant de l'estadi d'atletisme, el complex aquàtic, la futura piscina de 50 metres i a l'interior del Palau d'Esports, van rebre les explicacions tècniques dels arquitectes responsables de cada obra. Segons va assenyalar Ballesteros, les obres “avancen al ritme previst”: “L'Anella Mediterrània ha deixat de ser un projecte per ser una realitat”, va dir.

D'altra banda, la consellera de la Presidència i portaveu del govern català, Neus Munté, va demanar ahir, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que el compromís amb els Jocs sigui una realitat, recordant que s'han ajornat un any per “negligència” de l'Estat espanyol. Munté també va afirmar que a l'executiu li agradaria que les visites del govern espanyol serveixin per copsar l'ambient que es viu a Catalunya, “molt majoritàriament” favorable a un referèndum.

Impacte econòmic i social

La vicepresidenta del govern va subratllar que els Jocs Mediterranis “són una oportunitat per a Tarragona per situar-se com a referent en l'organització d'esdeveniments esportius”. Sáenz de Santamaría va destacar que els Jocs tindran un gran impacte social, econòmic, laboral i turístic al territori, alhora que situaran “Espanya com un referent en l'organització d'esdeveniments esportius”. La cita –va recordar– aplegarà més de 4.000 atletes de vint nacionalitats, un miler de periodistes, més de 6.000 voluntaris –que són els que actualment ja té Tarragona 2018– i més de 150.000 espectadors. La vicepresidenta també va destacar que els Jocs suposaran la creació “d'un notable nombre de llocs de treball directes i indirectes, i ingressos en el sector turístic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA