Política

Corrupció, punt i seguit

escàndol La fiscalia denuncia la delegada del govern espanyol a Madrid per frau més Catalá va enviar un missatge aparentment de suport a González i es presenta una querella contra una antiga empresa de Montoro

Sense treva per al PP. Dia darrere dia, hora darrere hora, els casos de corrupció i els escàndols de destacats membres del govern de Mariano Rajoy vinculats a aquesta xacra se succeeixen i es converteixen en gairebé l'únic focus d'atenció de la política espanyola. Així, mentre es manté el degoteig constant d'informacions sobre l'operació Lezo, el ministeri fiscal presentava una querella contra l'actual delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, per un delicte societari comès durant la seva etapa com a regidora de l'equip de govern de l'alcaldessa Ana Botella. Una complexa operació de cessió d'un terreny de Mercamadrid que, segons havia denunciat l'actual executiu de Manuela Carmena, hauria suposat un forat econòmic a les arques municipals. En tot cas, l'operació Lezo ha estat cabdal per destapar-ho i entre altres encausats hi ha Pablo González, germà de l'expresident de la comunitat de Madrid. Però no va ser l'únic càrrec del PP que ahir ocupava els titulars: l'actualitat va tenir dos noms propis més: el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Així, ahir es va saber que el titular de Justícia havia enviat un missatge telefònic a Ignacio González –empresonat des de divendres passat – en què deia: “Gràcies, Nacho. Tant de bo es tanquin aviat els embolics.” El missatge és del 3 de novembre passat, just quan a González se l'investigava per l'escàndol de l'àtic de Marbella. Segons es justificava ahir Catalá, es tractava d'una resposta de “cortesia i amabilitat” arran de la felicitació que li havia fet arribar l'exdirigent madrileny després que hagués estat ratificat com a ministre. I, en tot cas, hi afegia que no tenia res a veure amb qüestions judicials que poguessin afectar González, sinó que es referia a la fi de la situació d'inestabilitat política. Catalá, si més no, admetia que té una relació personal amb l'empresonat, però en cap cas “d'amistat”, i va assegurar que mai no li havia demanat ajut. Tots dos, de fet, es coneixen des de l'etapa del govern d'Aznar. Aquest missatge va ser usat per l'oposició per suggerir que corrobora que des de l'executiu espanyol s'havia filtrat informació a investigats pel cas Lezo.

Negar ingerències

Catalá també va haver de sortir en defensa del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i del fiscal en cap d'anticorrupció, Manuel Moix, després que se l'hagués assenyalat per haver intentat bloquejar l'operació. Ahir el ministre va negar interferències del poder legislatiu, mentre atacava el PSOE per haver-li demanat que dimitís durant el ple que es feia ahir al Senat, acusant-lo d'haver-se alineat amb les tesis “més antisistema”. En tot cas, Moix havia avançat al matí que era fals que volgués frenar la investigació i admetia que la Guàrdia Civil havia instal·lat un micròfon al despatx de González, si bé el fiscal no ho atribuïa al fet que va ser necessari fer un seguiment més intensiu perquè hauria estat alertat que els vigilaven.

D'altra banda, ahir es va saber que la fiscalia anticorrupció ha presentat una querella contra la consultora que el 2006 va fundar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. La denúncia afecta els actuals membres del bufet econòmic, entre ells Ricardo Montoro, germà del cap de les finances estatals, així com antics alts càrrecs d'Hisenda. Se'ls investiga per una adjudicació a dit d'un contracte amb les cambres de comerç que superava els 200.000 euros.

Compareixences

A causa de l'espiral de casos que se succeeixen des que la setmana passada l'Audiencia Nacional va decidir citar Mariano Rajoy com a testimoni del judici de la Gürtel, l'oposició va intentar traslladar el debat al Congrés forçant la compareixença, previsiblement pel dia 10 de maig, del ministre de Justícia i del fiscal general de l'Estat.

També ahir el PSOE i C's anunciaven, d'una banda, que demanaran que es posi en marxa de manera immediata la comissió d'investigació sobre les finances del PP –per forçar la compareixença de Rajoy–, mentre altres grups exigien un ple monogràfic per poder demanar explicacions sobre la corrupció al president espanyol i a Catalá.

I, mentre el jutge del cas Lezo continua prenent declaracions i empresonant investigats, en l'àmbit polític ahir també va haver de donar explicacions el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per la reunió que el número dos del departament, José Antonio Nieto, va mantenir amb Pablo González, germà de l'exdirigent del PP de Madrid. “De veritat es pensa que som tan babaus de voler destruir proves o fer alguna barbaritat a les nou del matí en un despatx o que ens hauríem amagat com fèiem abans? Llum i taquígrafs”, se li va escapar al d'Interior en la sessió de control al govern al Senat. Més tard va matisar que això de “com fèiem abans” no es referia al PP, sinó a les pràctiques del PSOE quan governava Rodríguez Zapatero.

Els que han quedat exculpats i fora del procés judicial són els directius de La Razón Francisco Marhuenda i Mauricio Casals. El jutge considera que la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, no es va sentir coaccionada per ells perquè no destapés el frau al Canal de Isabel II, pel qual també està empresonat el conseller delegat del rotatiu, Edmundo Rodríguez Sobrino.

Finalment, anit diverses formacions d'esquerra van organitzar una cassolada davant la seu del PP estatal. Centenars de persones es van concentrar a les portes per exigir-ne la “dissolució” després que hagin tornat “tot el que han robat”, s'escoltava enmig de la protesta.

En el missatge no em refereixo a qüestions judicials de González
Rafael Catalá
ministre de justícia
El ministre de Justícia està sota sospita i haurà de donar moltes explicacions
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona