Política

Trump claudica altre cop davant el Congrés

El president dels EUA desisteix d'obtenir diners públics per finançar el mur

Evita paralitzar el govern federal

Nou fracàs del president dels Estats Units, Donald Trump, en l'intent de complir les promeses electorals més controvertides. I, altre cop, l'obstacle se l'ha trobat en un Congrés controlat pels republicans, el seu partit, i per la negativa rotunda dels demòcrates a acceptar finançar la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic.

Washington tenia els nervis a flor de pell per la possibilitat que divendres, data límit per aprovar la repartició de fons públics per al que queda d'any fiscal (fins al 30 de setembre), no s'arribés a cap acord i es paralitzés i tanqués la funció del govern federal. Les possibilitats eren altes, especialment per la tossuderia de Trump de demanar gairebé 1.280 milions d'euros de fons públics per a la primera fase de construcció del mur.

Els demòcrates prometien no asseure's a negociar si s'incloïa aquesta partida. Un informe del diari The Wall Street Journal assegurava que tots els congressistes de territoris de frontera s'hi oposen. Dos terços dels nord-americans, segons els últims estudis, no veuen necessari construir una muralla fronterera.

Tal com va passar amb l'intent de revocació i substitució del programa de sanitat pública del predecessor Barack Obama, el conegut Obamacare, Trump finalment va desistir en veure la derrota, i es va mostrar “obert” a la possibilitat que el finançament del mur desaparegui de les exigències pressupostàries. “Si l'amenaça del mur és eliminada, com espero que sigui el cas, les negociacions poden continuar i podrem resoldre els temes pendents abans de divendres”, es va congratular el líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer. No només es dona llum verd a l'opció d'acord bipartit per l'assignació dels fons, sinó que s'evita un altre enfrontament amb els veïns mexicans.

Amb aquest gir, la Casa Blanca compleix el desig d'evitar arribar a una situació límit. L'última vegada que va tancar el govern va ser l'octubre del 2013, quan un enfrontament entre Obama i el Partit Republicà va paralitzar el país durant disset dies. Ara la situació és més flagrant, amb la Casa Blanca i el Congrés del mateix color. Si s'arriba a divendres sense acord per al pressupost, la popularitat del president i dels republicans caurà a nivells encara més baixos que els actuals, en mínims històrics.

De la mateixa manera que amb l'Obamacare, la Casa Blanca accepta que és una batalla perduda, però això no suposa la fi de la guerra personal en què s'ha convertit la construcció del mur. “No deixeu que els falsos mitjans us diguin que he canviat de posició sobre el mur. Es construirà i ens ajudarà a aturar les drogues, el tràfic de persones, etc.”, va piular Trump ahir a primera hora del matí. Ara no hi ha fons, però Trump defensa que hi haurà mur en algun moment. Ara com ara s'afegeix a la llista de fracassos i promeses incomplertes.

Mancat de triomfs en els seus primers cent dies a la Casa Blanca, efemèride que se celebrarà dissabte, Trump aposta per la reforma fiscal que presentarà avui. Fins a última hora el seu equip ha estat treballant per tenir el màxim suport dels congressistes republicans, i per no fer un pas en fals. No se n'esperen grans detalls, sinó les línies generals de la proposta. Entre aquestes, una retallada del 35% al 15% en l'impost de societats.

LA XIFRA

42
per cent té Trump d'aprovació, la més baixa de la història en els primers cent dies d'un president als EUA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia