Política

Política

El Parlament avala l'ajornament de l'impost a les begudes ensucrades

Hi han votat a favor JxSí, la CUP i CSQP, mentre que la resta de grups parlamentaris hi han votat en contra

Es dona a les empreses implicades un mes de marge

El Parlament ha avalat aquest dimecres el decret llei que ajorna un mes l'aplicació del nou impost sobre les begudes ensucrades envasades amb el vot de JxSí, la CUP i CSQP. La resta de grups parlamentaris, Cs, PPC i PSC hi han votat en contra.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha justificat l'ajornament per “l'escàs marge de temps” entre l'aprovació de la llei d'acompanyament, el 22 de març, i la data inicial d'aplicació, l'1 d'abril. Junqueras ha afegit que l'objectiu és facilitar l'aplicació del tribut a tots els operadors que hi intervenen. En canvi, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha acusat el Govern de respondre als interessos de les empreses de distribució. De fet, les mateixes empreses de begudes van demanar un ajornament per poder assumir el canvi.

Junqueras ha justificat el decret assegurant que el nou impost requereix canvis en el sistema de cobrament de la facturació de les empreses implicades.Tot i que la CUP ha votat a favor del decret llei, la diputada Eulàlia Reguant ha criticat que el Govern hagi respost als interessos de les distribuïdores que, segons la diputada, es van adonar a “ultimíssima hora” que no estaven preparades per aplicar el nou tribut. “Tornem a respondre als interessos de les distribuïdores com va passar el 2013”, en referència al fet que aquell any no hi va haver acord per impulsar un impost sobre les begudes ensucrades. “Hi donarem suport tot i que haguéssim preferit que aquest decret no existís, haguéssim preferit que entrés en vigor com i quan tocava”, ha afirmat per després preguntar-se si algú treballava amb la hipòtesi que no s'aprovessin els pressupostos.

Per la seva banda, al diputada del PSC Alícia Romero ha retret al Govern que no faci les coses ben fetes i que utilitzi un recurs extraordinari com un decret llei per modificar l'aplicació d'un impost. Segons Romero, JxSí hauria pogut presentar una esmena a la llei d'acompanyament per tal de modificar l'entrada en vigor del nou tribut. “Faci'n les coses ben fetes i siguin més rigorosos perquè aquet país ho necessita ja. No està demostrant la serietat que mereix el càrrec que vostè representa”, ha etzibat dirigint-se a Junqueras.

L'impost suposa un tipus de 8 cèntims per a begudes que contenen de 5 a 8 grams de sucre per 100 ml i 12 cèntims per a begudes amb un nivell superior a 8 grams de sucre per 100 ml.Segons estableix la llei d'acompanyament, amb el nou impost es preveu una recaptació anual de 41 MEUR. Així que ajornar un mes la seva aplicació, ha suposat que la Generalitat hagi ingressat uns 3,4 MEUR menys aproximadament.D'altra banda, el decret llei validat avui pel Parlament també estableix una regla de determinació de la tarifa aplicable de l'impost sobre les estades en establiments turístics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona