Política

Primer pas cap a la desconnexió

Junts pel Sí i la CUP rebutgen el vet de l'oposició i tiren endavant els treballs per reformar el reglament de la cambra

Els canvis permetran l'aprovació exprés de lleis a partir del mes de juny, quan el text s'aprovi de forma definitiva

La reforma del reglament va passar ahir el primer filtre parlamentari. Junts pel Sí i la CUP van rebutjar el vet de l'oposició i van posar fil a l'agulla a uns canvis que els permetran disposar d'una nova eina per aprovar lleis per lectura única, la via més ràpida, si així ho demana tan sols un grup parlamentari. I el primer text legislatiu que podria ser tramitat mitjançant aquest procediment serà la llei de transitorietat jurídica, popularment coneguda com la de la desconnexió. Serà el paraigües legal que ha d'aixoplugar la transició de la legalitat espanyola cap a la catalana. Una llei que també podria incloure els preparatius i la norma que hauran de regular el referèndum d'autodeterminació. L'horitzó amb què s'aborda la reforma del reglament va provocar la ferma oposició dels grups de l'oposició. Ciutadans, el PSC, el PP i Catalunya Sí que es Pot van presentar sengles esmenes a la totalitat que van ser rebutjades pels 72 vots de la majoria de JxSí i la CUP davant els 62 que va sumar l'oposició. Aquest pas permet ara que el text proposat entri en comissió per a la seva redacció final i s'hi puguin incorporar més propostes. Segons les primeres previsions, es calcula que la reforma es pugui aprovar de manera definitiva en un termini d'un mes i mig, la qual cosa traslladaria el text a un ple de mitjans mes de juny. Però el primer debat parlamentari sobre la reforma ja va evidenciar de nou dues posicions fortament enfrontades amb durs retrets i acusacions mútues.

Polèmic debat

El president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull, defensava que aquesta era només una de les set modificacions de què consta la proposta que, a més a més, beneficiarà tots els grups. El dirigent també va recordar que el tràmit que s'encetava ahir es fa d'acord amb la llei i és plenament democràtic perquè té el suport de la majoria de diputats de la cambra. Dit això, Turull, com també va fer la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, va recriminar a l'oposició que s'escudessin en la lectura única per rebutjar la proposta quan el que realment volen impedir és el debat i l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica. “Ara demanen debat, però abans se'n van al Tribunal Constitucional a denunciar-nos”, els va etzibar Turull. Més contundent es va expressar Gabriel. “Vostès el que no volen és assumir un debat de calat democràtic altíssim com el que envolta el referèndum”, va sentenciar. Gabriel va recriminar les paraules del PP i va advertir-los de com és de perillós anomenar «totalitari» allò que no ho és, o de titllar «d'identitari» allò que no ho és, com havia fet moments abans el portaveu popular, Alejandro Fernández, en referència a l'activitat del govern dels grups que li donen suport. “Més Hannah Arendt i menys Tribunal Constitucional”, els va etzibar. I paraules crítiques va dedicar també a Catalunya Sí que es Pot, a qui va descriure com “la peça que balla”, quan del que es tracta és de reivindicar el dret d'autodeterminació dels pobles. “Ens demanen que consensuem: amb qui? Amb la gent que ens envia a l'Audiencia Nacional? O amb la gent que canta el Cara al sol quan enterren ministres franquistes?”, va preguntar al president del grup de Sí que es Pot, Lluís Rabell, que acusava JxSí i la CUP de “rebregar els drets de l'oposició” amb l'aprovació exprés de les lleis. Turull va recordar que és una pràctica que es porta a terme en altres cambres legislatives, i que el Congrés ho ha fet servir per aprovar modificacions de la Constitució. Turull, a més, va recordar que aquesta seria l'onzena vegada que es reforma el reglament –“res excepcional, doncs”–, hi va afegir.

La polèmica també va ser atiada des de Ciutadans, que va acusar JxSí de reformar el reglament per tal que el seu grup pugui treure el govern “de l'embolic en què s'ha ficat”. “Volen presentar una llei al matí i aprovar-la a la tarda i anul·lar l'oposició”, acusava el portaveu Carlos Carrizosa. Gabriel contraatacava: “Els preocupa que aquest poble pugui autodeterminar-se i que la majoria social no estigui amb vosaltres. Però li dic una cosa: si la majoria social estigués amb vostès i votés que no, nosaltres això ho respectaríem; no sé si, vosaltres, podeu dir el mateix.”

LES FRASES

Volen canviar les regles del joc per la via d'urgència, sense acord i sense debat; obliguen i sancionen
J.Maria Espejo-Saavedra
vicepresident segon de la mesa i diputat de ciutadans
Estem davant d'un litigi de fons: dret a l'autodeterminació o legalitat del búnquer del 78
Anna Gabriel
portaveu de la cup

Primeres baixes de paternitat

Els diputats Ferran Pedret (PSC) i Fernando Sánchez (PPC) han estat els primers diputats que han pogut delegar el seu vot per paternitat en una sessió del ple. Ho van fer en la d'ahir, gràcies a la modificació del reglament de la cambra catalana que es va aprovar l'any 2015. La delegació per maternitat és possible des del 2006, i fins ara s'hi han acollit 15 diputades. Els diputats i les diputades que volen delegar el vot ho han de demanar amb un escrit a la mesa en què han de fer constar a quin diputat el deleguen –habitualment ho fan al portaveu del seu grup– i per a quines votacions o quin temps. La mesa va admetre ahir la sol·licitud de Pedret i Sánchez per al ple que es reprèn avui i per al que està previst per als dies 17 i 18 de maig. La delegació del vot es pot fer només per als plens, no per a les sessions de les comissions, i és precisament en aquesta nova reforma del reglament on es vol incorporar aquesta nova condició per poder delegar el vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona