Política

May rep Juncker en vigílies de la cimera del ‘Brexit'

Els dos dirigents aborden qüestions sensibles com ara els drets dels ciutadans després de la sortida del Regne Unit

Londres admet que caldran “compromisos” recíprocs però es declara “optimista”

Theresa May va rebre ahir a Londres el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per discutir sobre el Brexit, en un moment en què la UE endureix la seva posició sobre les condicions de sortida dels britànics del club comunitari.

Juncker va acudir al sopar de treball a Downing Street juntament amb Michel Barnier, negociador en cap de la UE pel Brexit, i, per part britànica, acompanyava la premier el ministre del Brexit, David Davis. La reunió, la primera entre May i Juncker des que la líder britànica va activar l'article 50 del Tractat de Lisboa (tràmit per iniciar el procés de desconnexió), va tenir lloc en vigílies de la cimera que els Vint-i-set celebraran aquest dissabte a Brussel·les per fixar les línies vermelles de les negociacions.

A la sortida del sopar, les dues parts van parlar d'una trobada “constructiva” sense afegir-hi més detalls. La visita de Juncker a Londres, a més, s'afegeix a les que ja van fer aquest mes altres dirigents europeus, com ara el president del Parlament, Antonio Tajani, i el cap del Consell, Donald Tusk. Durant el sopar, May va abordar amb els seus convidats el procés de negociacions de l'article 50, que regula la retirada d'un soci del bloc. La líder tory va activar aquest article el març.

Tot i que ha insistit que vol conservar una relació “especial” amb la UE, May aposta per un Brexit “dur”, que inclou la sortida del mercat únic europeu. Però, tot i el desig d'entaular unes converses amistoses, la negociació es preveu difícil. Una mostra de les complicacions que vindran és l'enduriment de la posició de la UE en dossiers clau com ara els drets dels ciutadans després de la sortida del Regne Unit, el futur dels serveis financers i la factura del divorci. La UE, que ha fet de la defensa dels drets dels ciutadans comunitaris residents al Regne Unit (i a la inversa) una de les seves tres prioritats, intentarà garantir “el dret d'adquirir la residència permanent” per a les persones que hagin viscut legalment durant cinc anys en territori britànic. Sobre aquest punt, un portaveu de Downing Street va assegurar que, durant el sopar, May aprofitaria per garantir els drets dels ciutadans europeus que viuen al Regne Unit i demanar un “compromís recíproc” per part de la UE.

Els Vint-i-set també volen defensar el sector financer, protegint-lo de tota pertorbació lligada a la sortida de la City del mercat únic. Quant a la factura que haurà de pagar Londres per abandonar la UE, aquest també serà un dels dossiers sensibles de la negociació, ja que Brussel·les ha fet saber que serà “cara”. La part europea, l'ha avaluada en uns 60.000 milions d'euros.

“Tindrem qüestions difícils per solucionar. Caldrà compromisos de les dues bandes”, va reconèixer ahir David Davis, que, no obstant això, va assegurar que “el Regne Unit té bons motius per sentir-se optimista”.

Directives detallades

El text negociat a Brussel·les pels representants dels Vint-i-set ha de ser aprovat pel Consell de Ministres abans de la firma de dissabte, durant la cimera extraordinària dels dirigents europeus –sense els britànics–. A continuació, els Vint-i-set hauran d'adoptar “directives” més detallades sobre la seva posició el 22 de maig. La UE confia a iniciar les negociacions sobre la retirada britànica després de les eleccions del juny al Regne Unit, convocades per May, que espera sortir-ne reforçada per negociar el Brexit.

LES DATES

29.04.17
Cimera extraordinària de la UE
–sense Londres– per fixar les línies vermelles en la negociació del ‘Brexit'.
29.03.19
El Regne Unit
podria estar ja fora de la UE si es complís el calendari previst de negociacions amb els Vint-i-set.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona