Política

Procés sobiranista

Mas diu a París que la Constitució ha perdut legitimitat a Catalunya

L'expresident de la Generalitat assegura que els catalans no desitgen la confrontació entre legalitat i legitimitat, però que l'Estat espanyol no li deixa altra opció

Afirma que no és veritat que Rajoy no pugui resoldre el problema amb una votació, en tot cas “no vol”

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat aquest dimecres a París que Catalunya no desitja ni ha triat la confrontació entre legalitat i legitimitat, però l'Estat espanyol no li ha deixat altra opció.

En una conversa amb el periodista de La Tribune Romaric Godin en el marc de l'acte Un referèndum per a Catalunya, Mas ha apuntat que ara existeix “una legitimitat catalana que s'oposa a la legalitat espanyola” i que el Parlament treballa per construir “una legalitat catalana” per seguir avançant. En aquest sentit, ha augurat que el referèndum “es portarà a terme i s'aprovarà un cos legal al Parlament”.

Mas ha explicat que la “interpretació” de la Constitució Espanyola que va fer el Tribunal Constitucional (TC) en la sentència que va tombar l'Estatut referendant pels ciutadans ha restat “legitimitat” a la Carta Magna espanyola al territori. “Una part important de la població catalana no accepta aquest text com està redactat i com és interpretat. Pensàvem que era suficient flexible per a permetre'ns avançar. Però hi havia un estop”, ha lamentat.

“Volíem fer un projecte comú amb Espanya, ajudar-la en els grans reptes. Però l'àrbitre, el que té l'última paraula, et diu que allò que has fet ««no és possible amb la nostra interpretació, que no hi ha camí per millorar el vostre autogovern, per construir el vostre futur»»”, ha afegit.

Segons ell, “al govern [espanyol] li falta cultura democràtica” i no té “ni l'habit ni la maduresa” de a “resoldre problemes polítics amb la política”. “El Regne Unit no ha prohibit el referèndum a Escòcia”, ha contraposat.

“Rajoy sempre diu que no pot ni vol resoldre el problema català amb una votació. És cert que no vol, però és fals que no pugui”, ha afirmat. Ha recordat també que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va oferir un diàleg per abordar la demanda transversal dels catalans però la resposta ha estat negativa.

En aquest context, veu “impossible” que Catalunya pugui canviar la Constitució perquè “no té ni el poder ni la demografia” necessàries per aconseguir-ho amb el 16% de la població.

Davant aquest “sostre” ha defensat que la societat catalana hagi buscat “altres camins” per assolir els seus objectius i que estigui a punt per preparar un referèndum d'independència.

“El referèndum és per a nosaltres ara més important que la independència. Volem saber què opina el poble”, ha dit.

Mas ha assegurat que la situació a Catalunya és “una magnífica oportunitat per a la Unió Europea de millorar la seva democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri