Política

L'ambaixada espanyola a Londres es va queixar per la creació del grup sobre Catalunya a Westminster

La creació del grup de discussió sobre Catalunya al parlament de Westminster molesta a l'ambaixada espanyola al Regne Unit. Un diplomàtic espanyol es va reunir amb almenys dos dels impulsors de la iniciativa, el diputat del Partit Nacional Escocès, George Kerevan, i el parlamentari del Partit Nacionalista Gal·lès, Hywel Williams, per “explicar el seu punt de vista”.

“A la diplomàcia espanyola no li correspon aconsellar-nos sobre les activitats d'aquest parlament”, ha assegurat Williams, que ha admès que si bé la reunió va ser “extremadament cordial” el diplomàtic espanyol va mostrar-se “clarament en contra” d'algunes de les mocions que ell ha promogut a la cambra sobre Catalunya.

Segons Williams, la reunió amb el diplomàtic, que es va celebrar a l'ambaixada espanyola a Londres, tenia “un missatge molt clar”. “Era evident que estava en contra d'alguns posicionaments que jo havia defensat a la cambra, especialment els que feien referència a algunes mocions presentades recentment”, ha explicat Williams.

El diputat del Plaid Cymru va donar suport a propostes que demanaven al govern espanyol que “reconsiderés la seva posició” pel que fa a la judicialització de la política i la persecució de càrrecs electes com la presidenta del parlament, Carme Forcadell. Una altra moció signada per Williams també lamentava “les dures multes i inhabilitacions” imposades a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N i reclamava “el dret dels diputats escollits democràticament a convocar referèndums”.

Preguntat sobre si l'ambaixada va recriminar-li la creació del grup de discussió sobre Catalunya, Williams ha dit que “els diplomàtics no utilitzen aquest llenguatge” i que el seu interlocutor sempre va ser “molt educat” i “extremadament cordial”. Amb tot, Williams ha admès que “el missatge” va quedar clar i era que “preferien que no es fessin aquest tipus de coses”.

Williams ha recordat que “no és sorprenent” que els diplomàtics “intentin influir persones que creuen que tenen capacitat d'influència”, ja que part de la seva feina és “promoure les causes dels seus països”.

Precisament la mateixa setmana que el corresponsal del Libération, Jean Quatremer, va admetre que la diplomàcia espanyola li va preguntar si “sabia on es posava” moderant una conferència amb l'expresident Artur Mas a la capital belga, Williams ha remarcat que el seu cas, com a diputat a la Cambra dels Comuns, és “extremadament delicat”. “La persona amb qui vaig parlar de l'ambaixada espanyola va tenir una actitud molt diplomàtica amb mi, i en cap moment va dir ‘has de fer això o allò', com és d'esperar”. “Però el missatge era allà”, ha puntualitzat.

La constitució espanyola “no permet” celebrar un referèndum

“Per l'ambaixada tot l'assumpte tenia a veure amb la legalitat”, ha explicat Williams, i ha recordat que el diplomàtic va assegurar-li que la constitució espanyola “no permet” convocar un referèndum a Catalunya. “També és cert que la constitució es va escriure a les acaballes del feixisme i això té una gran importància”, ha matisat Williams, que creu que “si una constitució no es pot modificar per donar resposta a les aspiracions democràtiques d'una part del territori és insostenible a llarg termini”.

El diputat gal·lès ha afegit que modificar la Carta Magna espanyola “pot ser molt difícil” i que “probablement no és viable a curt termini”, mentre que “el que Catalunya necessita és una solució a curt termini”. “No es pot tenir a milions de persones al carrer i no escoltar les seves demandes”, ha alertat Williams i ha apostat per “reconèixer de forma oficial les aspiracions democràtiques de Catalunya i donar-los el vistiplau”.

Pel que fa a la judicialització de la política i la persecució de càrrecs electes, Williams es reafirma. “Em sorprèn bastant que el govern de Madrid hagi decidit anar en aquesta direcció; no em puc imaginar que ningú al Regne Unit optés per recórrer als tribunals per mirar d'aturar un referèndum, i encara menys que ho fes el govern”, ha assegurat el diputat del Plaid Cymru. “No entenc com un estat pot dir a la seva gent que no parlin sobre un tema o un altre”, ha afegit, fent una crida al govern espanyol perquè respongui “'d'una forma més creativa i positiva” a les aspiracions polítiques de Catalunya. Finalment, Williams ha apostat per “canviar el model territorial” de l'Estat espanyol, ja que “sembla que no funciona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona