Política

congrés dels diputats

moció de censura

Domènech diu que la moció a Rajoy tirarà endavant "passi el que passi"

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha assegurat aquest divendres que la moció a Mariano Rajoy tirarà endavant "passi el que passi" i no ha descartat que el candidat alternatiu podria ser algú que no fos diputat o Pedro Sánchez. "No hem plantejat el nom del candidat, el nom ha de sorgir d'un acord conjunt, pot ser que no sigui diputat", ha assenyalat. El líder d'En Comú Podem ha dit que dubta que ara mateix Pedro Sánchez es pugui plantejar ser el candidat sense ser secretari general del PSOE "però podria ser qualsevol persona que emergís d'una majoria", ha apuntat. Sobre Pedro Sánchez, Domènech ha argumentat que al principi "va estar disposat a fer soci prioritari a Ciutadans" però que ara "ha canviat i adopta un discurs molt més a l'esquerra". "Desconec quin és el bo i si pot evolucionar més... es resoldrà quan se sàpiga si finalment és secretari general del PSOE i el que proposa, en cas que ho sigui", ha assenyalat. El líder d'En Comú Podem considera que la situació del govern espanyol "és d'emergència" i, en aquest sentit, ha denunciat que "s'està actuant des de càrrecs públics per tapar casos de corrupció utilitzant recursos públics".  "Vam presentar una proposta per una situació que considerem insostenible, amb la voluntat de no acceptar com a normal el que no és normal", ha dit. Domènech assegura que hi ha "ombres de dubte raonables" sobre l'actuació de la Fiscalia General de l'Estat, del Fiscal General Anticorrupció i sobre el ministre de Justícia. "Veiem una actuació de la justícia que no té una correspondència amb una actuació política", ha afirmat Domènech, que ha reiterat que el govern espanyol "forma part del problema, en cap cas forma part de la solució". Domènech ha insistit que la reacció dels altres partits va ser "una negació nerviosa" i ha reclamat que "el que cal és fer oposició", que es construeix, ha dit, "presentant alternatives com són la moció de censura". "És una reflexió que s'ha d'anar imposant, des dels diputats del PSC que ja van votar-hi en contra", ha sentenciat. 

Pablo Iglesias va protagonitzar ahir un altre cop d'efecte que va agafar a contrapeu el PSOE, ara immers en unes primàries molt disputades. Enmig dels escàndols que envolten el PP, el líder de Podem va anunciar la intenció de presentar una moció de censura al Congrés per derrocar Mariano Rajoy, però el PSOE es nega a explorar-ho i recrimina a Iglesias tenir “mala fe”. La presentació d'una moció de censura és una bala de plata que un grup com Podem pot utilitzar un cop per legislatura i, tot i voler desallotjar Rajoy de La Moncloa, ha de ser en positiu i ha de tenir un candidat formal a nou president espanyol que no cal que sigui diputat. “La moció de censura és un imperatiu ètic. Calen mesures urgents per treure el PP de les institucions”, afirmava Iglesias després de citar l'allau d'escàndols que van des de l'operació Lezo al PP de Madrid fins als SMS d'ànim del ministre Rafael Catalá a l'expresident madrileny i ara pres Ignacio González.

Un candidat a president

Si bé sap que en la moció ha d'escriure el nom d'un candidat a president, Iglesias es guarda aquest roc a la faixa i només avisa que el mantindrà fins al final, tot i albirar la derrota segura. D'acord amb la Constitució del 1978, la moció de censura ha de tenir el suport almenys de 35 diputats del Congrés –i Podem en té 71 si hi suma els quatre de Compromís– però necessita obtenir una majoria absoluta de 176 escons impossible sense el suport del PSOE.

Des del PSOE, Antonio Hernando, que va encarnar el 2016 el gir del “no és no” a l'abstenció per reelegir Rajoy, va ser l'elegit per posar veu i rostre a l'enuig socialista. “Quan un vol que una moció de censura prosperi, la treballa abans i no ve aquí a dir que passi el que passi la presentarà”, va refutar Hernando, que culpa Iglesias de “mala fe” perquè “sap que no hi ha alternativa al PP”. “La resposta és no”, va dir sense esperar a la veu oficial de la gestora presidida per l'asturià Javier Fernández i guiada pel PSOE andalús.

Si bé Fernández no es va voler pronunciar, la presidenta d'Andalusia i aspirant a liderar el PSOE, Susana Díaz, va ser la més dura amb Podem: “Iglesias està fent el seu numeret.”

L'agitació del taulell polític s'havia inaugurat amb l'enuig de Pedro Sánchez amb la gestora del PSOE per la pretesa tebior que aplica amb Rajoy i els escàndols de corrupció del PP. L'exlíder del PSOE destronat a l'octubre i ara candidat a la secretaria general va exigir la dimissió del president espanyol sense embuts –“Rajoy ha de dimitir”–, un pas que va més lluny de l'opinió de la gestora i que desborda la posició oficial de limitar-se a demanar la compareixença al Congrés. Alhora, però, Sánchez –que el febrer del 2016 va firmar un pacte amb Ciutadans abans d'explorar-lo amb Podem– admetia que “no hi ha alternativa” a Rajoy.

En un segon pla, ERC observava amb distància la tensió PSOE-Podem i el seu portaveu, Joan Tardà, es limitava a aventurar un sí republicà en un sol cas: “Votarem a favor de qui presenti una moció de censura si es compromet a no posar entrebancs al referèndum.” Al PDeCAT, Carles Campuzano s'obria a “estudiar a fons” la idea de Podem amb un retret: “Està bé viure en la sorpresa permanent, però cal ser seriós.” Des de Ciutadans, que compagina la dualitat d'erigir-se en assot de la corrupció i ser el soci preferent de Rajoy i de Cifuentes a Madrid, el diputat José Manuel Villegas hi veia un “circ” i Rafael Hernando (PP) ho considerava una “charlotada”.

LES FRASES

És un imperatiu ètic. Calen mesures urgents per treure el PP de les institucions
Pablo Iglesias
secretari general de podem
El senyor Iglesias està fent el seu numeret per ser el centre d'atenció
Susana Díaz
presidenta d'andalusia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona