Política

CSQP mou fitxa

Coscubiela s'obre a un referèndum unilateral si té el suport previ de la Comissió de Venècia

El bloc independentista recorda que els informes d'aquest òrgan consultiu del Consell d'Europa els demanen els estats

Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) va abandonar ahir el relat que havia mantingut fins ara sobre el referèndum i va traspassar per primera vegada la línia vermella de la unilateralitat. El portaveu ecosocialista, Joan Coscubiela, va fer un gest per abandonar la lògica d'una votació pactada/no pactada amb l'Estat espanyol amb una condició: que el plebiscit tingui l'aval previ de la Comissió de Venècia, l'òrgan consultiu del Consell d'Europa dedicat a assumptes constitucionals. “Instem el govern a anar ja a la Comissió de Venècia per aconseguir l'aval de la convocatòria del referèndum, sigui quina sigui la seva modalitat”, va demanar l'ecosocialista en una interpel·lació al govern.

És el primer moviment significatiu per part del grup encapçalat per Lluís Rabell en relació amb el referèndum, però encara és d'hora per parlar d'un acostament al bloc independentista. Amb tota la intenció, Coscubiela feia aquesta proposta conscient que alguns requisits que estableix Venècia, a hores d'ara, els promotors de la consulta a Catalunya no els poden complir de cap manera, com ara que el referèndum estigui avalat per un Estatut, una Constitució o una llei que no sigui esmenada durant l'any previ a la celebració de la votació (falten poc més de quatre mesos per al referèndum previst en el full de ruta sobiranista).

En qualsevol cas, Junts pel Sí va preferir obviar la part enverinada del gest de Coscubiela i aplaudir fervorosament que CSQP hagi abandonat finalment l'immobilisme de la dicotomia pactat/no pactat fent un “pas endavant”. “Celebrem que CSQP se sumi a la celebració d'un referèndum a Catalunya encara que aquest no tingui el permís de l'Estat”, va afirmar la portaveu de JxSí al Parlament i secretària general d'Esquerra, Marta Rovira. “Se sumen al referèndum o referèndum”, va interpretar.

Condicions inassumibles

Coscubiela, que avui registrarà una moció per exigir que el referèndum busqui aquest reconeixement previ de la comunitat internacional, va remarcar que és el mateix independentisme qui apel·la sovint a la Comissió de Venècia, ja que no estableix una participació mínima en un referèndum perquè sigui considerat vàlid, fet que desmunta el possible intent unionista de boicotejar-lo fent campanya per l'abstenció. “Rovira ha explicat sempre que darrere nostre tenim la comissió de Venècia donant aquest aval”, va assegurar el diputat ecosocialista.

El vicepresident, Oriol Junqueras, va retreure a Coscubiela que no tingui la mateixa vara de mesurar amb la Generalitat i amb el govern espanyol, i li va demanar que exigeixi els mateixos estàndards democràtics a l'Estat. “No ens pretengui posar unes condicions que sap que són inassumibles, atenent l'actitud sistemàtica que té el govern espanyol, a través dels seus òrgans, sense escrúpols a l'hora d'acusar-nos, querellar-se i inhabilitar-nos”, li va recordar.

En la mateixa línia, la CUP va qualificar els diputats de CSQP de “tramposos”, ja que l'aval d'aquest òrgan “els demanen els estats”. De fet, la mateixa web de la Comissió detalla que els estudis els poden sol·licitar els membres del Consell d'Europa (governs, parlaments i caps d'estat), el seu secretari general, comitè de ministres, assemblea parlamentària o congrés d'autoritats locals i regionals, així com la Unió Europea o l'OSCE, entre altres actors internacionals.

Igualment, fonts de JxSí recorden que la llei de desconnexió encara no està ni en tràmit –tot i que està acabada i en un calaix en stand by– i que, per tant, Venècia no s'hi pot pronunciar.

Sigui com vulgui, els independentistes llegiran amb deteniment el text de la moció de CSQP per veure en quins termes s'expressa, per si es poden trobar punts de contacte. Hi ha temps fins al 17 de maig, data del pròxim ple del Parlament, per arribar a algun tipus d'acord abans de votar la moció.

Pregunta binària

La Comissió de Venècia ha elaborat un codi de bones pràctiques sobre referèndums, té una àmplia experiència i se li reconeix autoritat internacionalment en aquesta matèria. Entre els requisits que dicta hi ha que la pregunta sigui binària i que els electors sàpiguen si el resultat serà consultiu o vinculant. També estipula que hi participin observadors internacionals i que es garanteixi la igualtat d'oportunitats per als partidaris i detractors de la iniciativa que es voti, tant pel que fa a les subvencions públiques com a la cobertura dels mitjans de comunicació públics i la difusió de propaganda electoral. A més, el cens ha d'estar prèviament elaborat: no es pot fer a peu d'urna amb els votants que acudeixin als col·legis electorals.

La Comissió de Venècia va donar una clatellada sonora al govern de Rajoy el març passat, quan va emetre un informe molt sever amb la reforma del Tribunal Constitucional que li atribueix funcions coercitives. Madrid en va fer cas omís.

LES FRASES

No ens pretengui posar unes condicions que sap que són inassumibles
Oriol Junqueras
Vicepresident del govern
Instem el govern a anar a la Comissió de Venècia perquè avali el referèndum
Joan Coscubiela
Portaveu de CSQP

Sense l'aval dels comuns

Catalunya Sí Que es Pot és una confluència formada per Iniciativa, EUiA i Podem, però on no participa Barcelona en Comú. La iniciativa de Coscubiela no té, de moment, l'aval del nou partit d'Ada Colau. No és la posició oficial dels comuns perquè l'executiva del nou espai tot just s'ha reunit tres vegades per establir l'organigrama i encara no ha abordat la qüestió del referèndum, que serà un dels primers debats que tindrà. Malgrat tot, la presa de posició de Coscubiela no dista gaire de les declaracions de diferents actors del subjecte polític sobre el referèndum, des de Gerardo Pisarello fins a Marc Parés. “Efectiu no és sinònim de pactat”, recorden fonts dels comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona