Política

Tribunals

La Fiscalia demana tres anys per dos ultradretans que van cridar “Artur Mas, ambra de gas” al 12-O

Els acusats van liderar la marxa neofeixista del 2013 a Montjuïc, durant la qual es van fer proclames violentes contra el procés català

Un d'ells ja va ser condemnat per l'assalt a la Blanquerna

El fiscal de delictes d'Odi i Discriminació de Barcelona ha demanat penes de tres anys de presó per als dos líders ultradretans que van fer proclames violentes contra el procés independentista català durant l' acte neofeixista del 12 d'Octubre de 2013 a Montjuïc. Es tracta del cap de la Falange Manuel Andrino i del fundador d'Alianza Nacional (AN) Pedro Pablo Peña.

Els dos acusats van liderar la marxa ultra del dia de la Hispanitat de 2013, entre la plaça Espanya i plaça Sant Jordi de Montjuïc, organitzada per la plataforma La España en Marcha, integrada per organitzacions com Democracia Nacional, Falange Española, Alianza Nacional, Nudo Patriota Español, Acción Juvenil Española i Movimiento Católico Español.

L'acte va arrencar amb la presència d'unes 150 persones a les quals es van sumar posteriorment unes altres 126 que van arribar en autocar des de Madrid, trenta de les quals acumulaven antecedents per delictes violents, segons van poder constatar els Mossos d'Esquadra que els van identificar i van registrar.

La Fiscalia acusa els dos militants d'extrema dreta d'incitar a l'ús de la violència per tallar l'independentisme, tant en els discursos que van pronunciar a Montjuïc, al final de la manifestació, com en les seves entrevistes posteriors als mitjans.

El fiscal acredita que durant la marxa els dos homes van cridar consignes com “Artur Mas, cambra de gas”; “aquesta és la nostra terra i cal defensar-la”; “periodistes” i “separatistes, terroristes”; “a la premsa, judici i càstig”, o “la immigració destrueix la nació”, entre altres. També van exhibir banderes i símbols vinculats a moviments d'extrema dreta i neonazis, com creus cèltiques o insígnies preconstitucionals espanyoles.

L'escrit afegeix que en els discursos que van fer al final de la manifestació els acusats van “incitar els assistents a realitzar actes violents” contra independentistes, okupes o persones d'ideologia anarquista, als quals consideren no rivals sinó “enemics”.

En aquest sentit, cita afirmacions com “tenim la voluntat irrenunciable com a espanyols de defensar la mare pàtria. No hi haurà secessió de Catalunya si no és a base de molta sang”. O “Si decideixen segregar Catalunya per la força, per la pressió o per la violència, respondrem com van respondre els unionistes a Irlanda. No hi haurà ni un atemptat més, ni una mort més, ni un atemptat contra la nació que es quedi sense resposta”.

Els dos dirigents ultres van repetir després les seves afirmacions en diverses entrevistes televisives, amb la qual cosa el fiscal creu que van tenir “una àmplia difusió en mitjans de comunicació de tot Espanya, gràfics, audiovisuals i radiofònics”. En resposta a les preguntes dels periodistes, un d'ells va reafirmar que “si cal una resposta armada hi haurà una resposta armada”. “Nosaltres faríem el que fes falta, i el que fes falta significa el que fa ETA”, va aclarir

Tots dos tenen antecedents de delictes de desordres públics amb l'agreujant de discriminació ideològica i tinença d'explosius, respectivament. Andrino ja va ser condemnat el 2016 per l'assalt al centre cultural Blanquerna de Madrid, l'11 de Setembre del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA