Política

Rajoy té gairebé garantit el suport del PNB per als comptes estatals del 2017

El PSOE, Podem, ERC i el PDeCAT presenten esmenes de totalitat

El previsible sí del grup basc permetrà a l'executiu espanyol superar el rebuig de l'oposició

Si no hi ha un ensurt de darrera hora, Mariano Rajoy podrà superar el primer tràmit parlamentari del pressupost del 2017. El PNB va assegurar ahir que l'acord està força avançat, després que anunciés que, a diferència de la resta de l'oposició, no havia presentat esmena de totalitat. El termini per enregistrar-les acabava a les dues del migdia i fins llavors el PSOE, Podem, ERC, el PDeCat, Compromís, EH Bildu i Nova Canària havien fet efectives les seves esmenes. Els textos de rebuig es debatran la setmana que ve al Congrés i, si finalment es garanteix l'aval del grup basc, el PP aconseguirà tombar-los. Això sí, amb una situació inèdita, ja que es produirà un empat tècnic –175 diputats a favor de tramitar els comptes (PP, C's, PNB i CC) i 175 a favor de rebutjar-los– que en aquest cas beneficia els interessos de l'executiu espanyol. En tercera votació, doncs, les set esmenes de totalitat decauran i el pressupost de Rajoy per aquest any podrà seguir el seu curs al Congrés.

Els bascos, doncs, han volgut deixar al marge la polèmica que aquests dies envolta els populars arran dels successius casos relacionats amb la corrupció, i han continuat amb unes negociacions en les quals el portaveu del PNB, Aitor Esteban, assegurava ahir que s'havia implicat directament el president espanyol. “Les darreres hores han estat una bogeria” i en els pròxims dies, fins dimecres vinent que comença el debat de pressupostos, l'executiu del PP i la formació basca continuaran treballant per salvar els últims obstacles. “Tenim expectatives d'aconseguir un acord molt beneficiós per a Euskadi”, concloïa el portaveu del grup, sense voler precisar, però, quins havien estat els “importants” avanços que han permès que el PNB no presenti esmena –si bé incidien que poden donar suport a les de l'oposició si els pròxims dies no s'avenen amb Rajoy– i quins són els serrells que encara estan pendents de tancar, que, en tot cas, no semblen en absolut insalvables. Més tard, però, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, situava els esculls principals en la negociació de la quota basca.

Un cop superat el debat de totalitat, començarà el tràmit d'esmenes parcials, en què el PP confia a aconseguir el suport del diputat de Nova Canària, una de les set formacions que ahir van presentar esmenes de rebuig.

D'esquena a Catalunya

Els grups catalans d'ERC i el PDeCAT van posar l'èmfasi en el fet que, enmig de l'anomenada “operació diàleg”, les esmenes de rebuig al pressupost estan més justificades que mai, perquè els comptes no inclouen els anuncis inversors compromesos per Rajoy. En aquest sentit, subratllen que la falta d'implicació amb Catalunya i “l'ofec” a les seves finances justifiquen més que mai la independència. “Menystenen la realitat catalana i dels Països Catalans, que seguiran sent espoliats per un estat centralista”, argumentava el republicà Joan Tardà. Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, sentenciava: “L'«operació diàleg» està morta i aquests comptes són el seu certificat de defunció.” També Joan Baldoví, de Compromís, es lamentava que els comptes “marginin i castiguin” el País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona