Política

Municipal

El govern de Terrassa cedeix i repetirà l'elecció del síndic

El portaveu del PSC diu en el ple que faran cas de la recomanació del síndic català, que el dia abans va reiterar que el procés estava mal fet

Si hi ha recollida de suports, serà amb urnes presencials

La pressió del síndic de Catalunya, d'entitats i de l'oposició ha acabat forçant l'equip de govern de Terrassa (PSC i PDeCAT) a fer marxa enrere, cedir i tornar a convocar un procés per escollir la figura del síndic municipal de greuges. Dos dies després que els dos portaveus dels grups que formen el govern, Alfredo Vega (PSC) i Miquel Sàmper (PDeCAT), deixessin entreveure que acabarien tirant pel dret i donant per vàlid el polèmic procés que donava a l'advocada Isabel Cazorla la majoria de suports de ciutadans per ser la nova síndica, Vega va anunciar en el ple que, després de parlar-ho amb l'alcalde, Jordi Ballart –absent en la sessió per indisposició–, obririen “aquest nou procés”, refent els instruments que donin garanties jurídiques del vot secret i intransferible.

Arran de la denúncia per irregularitats que van presentar l'Observatori Ciutadà Municipal (OCM), Prou Barreres, l'Observatori de Drets Socials i la FAVT, amb el suport del Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana, i que van ser ratificades en un informe pel síndic català, Rafel Ribó, Vega va assegurar que “si cal fer una votació, haurà de ser presencial”, però tampoc va deixar clar que s'acabi fent. El socialista va recordar que el procés participatiu “no era ni automàtic ni vinculant” i la decisió final, de l'alcalde i del ple, però que veient els dubtes generats van optar per recórrer a Ribó perquè els “ajudés a trobar una bona solució democràticament impecable, jurídicament indiscutible i majoritàriament consensuada”. En aquest sentit hi va afegir que seran coherents amb les seves recomanacions, tot i que van retreure al síndic que no els hagués donat el contingut de la resolució quan es van reunir amb ell el 19 de març, sinó dos dies després. Vega hi va afegir que tot havia servit per “aprendre dels errors” i va qualificar-ho “d'experiència negativa” tot demanant disculpes als afectats.

En el torn de precs i preguntes, i davant la interpel·lació de Xavi Martínez, de TeC, el portaveu del PDeCAT, Miquel Sàmper, va explicar que l'opinió de donar per vàlid el procés expressat fa dies havia estat “personal” i que sempre havia manifestat que faria cas del que digués “la regidora de Qualitat Democràtica”, que era partidària de repetir el procés.

Candidata guanyadora

L'anunci de la repetició del procés es va produir en resposta a la intervenció de la candidata a síndica que va obtenir més suports ciutadans i que, per tant, havia de ser la que en teoria s'havia de proposar en el ple de desembre per ocupar el càrrec abans que ho suspengués l'alcalde arran de les denúncies i queixes de les entitats. Cazorla va demanar que per “respecte i honorabilitat” s'acabés el procés d'elecció i la junta de portaveus, l'alcalde i el ple prenguessin la decisió de triar una persona i “no esperin que vingui el síndic a solucionar aquest problema”. També va recordar-los que en cap cas el reglament aprovat feia referència a una consultes referendària, sinó a una recollida de suports i consulta ciutadana.

LA FRASE

Refarem el procés i ho farem amb bona voluntat i garanties i, si cal fer votació, serà presencial
Alfredo Vega
PORTAVEU DEL PSC DE TERRASSA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA