Política

procés sobiranista

L'ANC es conjura per afrontar el tram decisiu

Més de 3.000 socis de l'entitat aprovaran avui el seu full de ruta, sense esmenes vives, per a la fase definitiva del procés, i exhibiran unitat en el que serà el primer gran acte de la campanya del sí

Puigdemont i Forcadell hi aniran per primer cop com a màxims càrrecs institucionals del país

Tots a l'una. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol convertir l'assemblea general anual que celebra aquest matí a Granollers en un reagrupament de forces que doni el tret de sortida de facto a la campanya pel sí, i de passada demostri que el sobiranisme arriba unit a la fase decisiva del procés en què haurà de desafiar directament les institucions de l'Estat, amb l'aprovació en els mesos vinents de la llei de transitorietat i la celebració del referèndum. Tot plegat, amb l'atractiu afegit que avui es revelarà el gran secret de cada any des del 2012: com serà la mobilització de la propera diada de l'11 de Setembre.

Diversos ingredients denoten el caràcter excepcional de la cita vallesana i justifiquen les expectatives que ha aixecat. D'entrada, l'assistència prevista: s'han inscrit més de 3.000 militants de l'entitat, per sobre de la xifra dels dos últims anys a Manresa i a Lleida, malgrat que no hi ha grans debats pendents i es preveu ben poca polèmica, ja que tota la feina de cuina ha culminat amb èxit en les setmanes prèvies. De fet, serà la primera vegada que la proposta de full de ruta propi, que es renova anualment, arriba sense cap esmena viva a la votació final, fet que el mateix president, Jordi Sànchez, titllava ahir de “molt bona notícia”. “La gent percep que no s'hi val a badar, i el missatge que ha de sortir és que tots fem pinya”, valorava a El Punt Avui.

Recuperar el lideratge

L'apunt és simptomàtic perquè denota que es vol girar full de les desavinences internes que periòdicament han aflorat dins l'entitat, si més no amb vista a afrontar el tram decisiu, i alhora es pretén que l'exemple s'estengui als partits sobiranistes, als quals també es demana que deixin enrere les picabaralles polítiques. El mateix informe de gestió que s'aprovarà avui, de fet, fa autocrítica i reconeix que l'ANC va “assumir com a pròpia victòria” la creació de Junts pel Sí, i va passar tàcitament el testimoni del procés a la coalició, malgrat que “des de l'endemà mateix de les eleccions” es va fer evident que “les seves diferències de model poden arribar a posar en risc el projecte polític” de la independència. El document, en aquest sentit, també troba un “error” haver situat “en igualtat de condicions la CUP i JxSí”, fet que “va fer minvar considerablement el lideratge” que havia tingut l'ANC, tot i que l'aposta pel referèndum li va permetre recuperar, en part, aquest rol. Un rol que ara vol exercir del tot insistint, per exemple, en el full de ruta de la proposta de conformació d'una taula de partits, entitats i institucions que esdevingui un “veritable òrgan de coordinació nacional” per pilotar el procés fins a bon port. El document, a més, reitera l'aposta per l'assemblea de càrrecs electes que està muntant l'AMI com a pla B per continuar el procés en cas que les institucions catalanes siguin suspeses.

Imatge d'unitat

Per deixar qualsevol reticència enrere i simbolitzar la pinya necessària entre entitats i institucions, avui seran presents per primer cop en una assemblea de l'ANC les dues màximes autoritats del país: el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, i expresidenta de l'entitat, Carme Forcadell. Això a banda, és clar, de representants dels partits i les principals entitats, com ara Òmnium, l'AMI o la Plataforma per la Llengua, a més de sindicats com CCOO. El vicepresident Oriol Junqueras, a qui també s'havia convidat, no hi podrà ser al final per motius personals, però en tot cas Sánchez ja troba que tot aquest llistat és “un bon indicador” que tothom està per la feina. Per això mateix, després que presentés la campanya del sí abans de Sant Jordi, l'ANC considera el d'avui el “primer gran acte” que dona inici, ara sí, al compte enrere cap al referèndum, una etapa per la qual Sánchez ja avisa que sobrevolarà una consigna clara: caldrà la “mobilització permanent”.

L'acte de la Diada

El mateix informe de gestió, en la part de la comissió de mobilització, constata que “després de quatre anys de mobilitzacions massives” el moviment s'ha consolidat, si bé alerta que comença a percebre “una certa manca d'entusiasme”, en part també per les dificultats d'organització interna arran dels canvis en els integrants de la comissió, inclosos els coordinadors, i la “incertesa” del context polític. El mateix Sánchez admet aquestes consideracions, de les quals l'unionisme ja ha volgut treure suc els últims dies, si bé justificava que “no ha estat un any fàcil”, i que això no treu que l'anhel romangui intacte i que es torni a arribar amb les piles carregades al moment decisiu. Per acabar d'engrescar la ciutadania, l'assemblea d'avui acabarà, com cada any, amb l'anunci de les “coordenades generals” de la mobilització que l'ANC prepara per a la Diada d'enguany, que un cop més, i amb més motiu que mai, es vol que sigui massiva. El fet que aquest cop no se n'hagi filtrat abans cap detall hi donarà, a més, un al·licient afegit.

LES FRASES

La gent percep que no s'hi val a badar, i el missatge que ha de sortir de l'assemblea és que tots fem pinya
Volem que aquesta sigui la posada en escena del primer gran acte de la campanya pel sí
Jordi Sánchez
president de l'anc

Avui s'aprova el primer codi ètic

La cita d'avui, que s'amanirà amb diverses i “potents” actuacions musicals, també servirà per aprovar el primer codi ètic de l'ANC, d'obligat compliment per a tots els membres, en especial els treballadors i càrrecs electes, que reclama compartir valors bàsics com són la integritat i el respecte als drets humans i als valors democràtics, entre molts d'altres. A més, per “mantenir i augmentar la confiança social del poble de Catalunya i la comunitat internacional” en el projecte polític independentista, recepta comportar-se “amb exemplaritat i respecte, mantenir una actitud positiva davant el conflicte i defugir els capteniments deshonestos, les declaracions despectives o les accions incíviques, insolidàries o oportunistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia