Política

Procés sobiranista

Puigdemont: “Ho vam començar junts i ho acabarem junts”

El president del Govern anuncia que en “les properes setmanes” l'Estat tindrà una proposta catalana per dialogar pel referèndum

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, demana Puigdemont que no oblidi que té tot un país al seu costat

“Ho vam començar junts i ho acabarem junts”. És el missatge d'unitat que ha repetit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dissabte en la clausura de l'assemblea general anual de l'ANC a Granollers. Puigdemont s'ha dirigit als més de 4.000 socis presents, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i representants de partits com el PDeCAT, ERC, la CUP, EUiA, i del grup parlamentari de JxSí, que han assistit a l'acte per anunciar: “Som a les portes de la campanya definitiva”.

“Estem al final. Govern, Parlament, partits, Òmnium, AMI ... hem d'acabar. Tenim l'immens privilegi de fer-ho possible. No hi ha cap raó que justifiqui que no acabi bé. Ho vam començar junts i ho acabarem junts”, ha assegurat. Puigdemont, que ha començat el seu parlament afirmant que no anunciaria avui data i pregunta tot i que ho faria pròximament, ha compartit que en el viatge als Estats Units “un alt representant de la política nord-americana, a porta tancada, deia que no es podia fer altra cosa diferent del que s'havia promès al Parlament”.

“Acabarem el malson que es va iniciar el 2010: poder votar. Avui comencem la campanya pel sí”, ha dit, després de recordar que just fa un mes que Francesc Homs va perdre l'escó. “Potser no ho culminaran els que ho van començar o els que l'hem continuat però hi serem sempre al costat i ho acabarem”.

Arribat aquest punt, Puigdemont ha anunciat que en les properes setmanes el govern espanyol tindrà una proposta catalana sobre la taula per dialogar i negociar el referèndum, “per executar allò que els catalans han anat demanant durant els últims anys: el desig inesborrable de votar, de decidir, d'exercir el dret d'autodeterminació”.

Per tant, li ha demanat a l'Estat “que escolti i que se senti interpel·lat per una part dels seus conciutadans per parlar amb ell i per dir-li que la manera més raonable i civilitzada de solucionar un conflicte és enraonant”. “Segurament -ha continuat- és un terme difícil de conjugar amb altres llengües que no tenen la tradició de pau i treva d'aquest país”, ha etzibat Puigdemont. “Però enraonar no fa mal; no és anticonstitucional. Enraonem?”, ha reblat.

El president de la Generalitat ha volgut acabar argumentant: “Ens hem de preparar. Us hem demanat moltes vegades paciència i comprensió, així com mobilització i unitat, i això ens ho heu donat, i tot això us serà retornat, retornat i amb escreix. Ho vam començar junts i ho acabarem junts. Visca Catalunya!”

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha afegit després dirigint-se a Puigdemont: “President, tens un govern però fonamentalment tens un país al teu costat. Crida'ns quan vulguis, que allà hi serem!”.

I és que en el seu parlament previ, Sánchez ha assegurat que l'Estat “haurà de decidir ben aviat si es posa del costat de la democràcia o clausura urnes i col·legis electorals”. L'ANC vetllarà perquè el procés “que va començar a les urnes acabi a les urnes”, ha dit. Per afegir després: “Si hem d'anar a dormir a les portes del Parlament perquè els nostres diputats puguin legislar per convocar el referèndum, allà estarem”.

L'assemblea s'ha tancat amb una potent imatge d'unitat: els presidents de la Generalitat, el Parlament, l'ANC, Òmnium i l'AMI a sobre l'escenari; moment en què ha començat a caure una pluja de confeti i globus de colors, i els 4.000 socis i simpatitzants congregats han començat a cantar el Cant dels Segadors ‘a capella'.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona