Política

Tribunals

Hisenda dona la raó als veïns de la vall Fosca

La resolució contradiu el TSJC, que fa un any va resoldre a favor de la companyia en el cas de la facturació de l'IVA

La CUP interposarà un recurs en contra de l'acord entre l'Ajuntament i Endesa

La direcció general de Tributs del Ministeri d'Hisenda ha donat la raó al grup municipal de la CUP a la vall Fosca i als veïns que es neguen a pagar l'IVA que els reclama Endesa des de l'any 2009. Hisenda ha resolt que la companyia elèctrica ha de facturar l'IVA sobre la tarifa bonificada, pactada i en vigor des de l'any 1927, com a compensació per les obres de la central de Cabdella. Aquesta resolució contradiu la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el febrer de l'any passat va resoldre a favor d'Endesa, i va considerar correcta la tributació que aplicava des del 2009 a les factures elèctriques de la Torre de Cabdella, fixant un IVA del 21% sobre la tarifa d'últim recurs.

El 20 d'abril passat la CUP de la vall Fosca va denunciar Endesa a Consum perquè s'obrís un expedient sancionador a la companyia pel que consideren una facturació errònia. A més, va demanar un arbitratge col·lectiu per atendre les reclamacions dels 22 veïns que han autoliquidat les factures segons el contracte del 1927. Els veïns no accepten el deute “il·legítim” que l'empresa els reclama. La CUP va recomanar-los que no liquidessin l'import reclamat per la companyia sinó el que tenen contractat des del 1927. El dia 27 de febrer, un dia abans de vèncer el termini imposat per Endesa, la direcció general d'Energia va informar que la normativa elèctrica no permetia els talls de subministrament als veïns que fessin les autoliquidacions.

El novembre passat Endesa va executar talls de subministrament als abonats com a mesura de pressió dins el conflicte per la facturació. Finalment, Endesa i l'Ajuntament van arribar a un acord en què l'Ajuntament, segons la CUP, va “claudicar” davant les pressions de la multinacional i va reconèixer un deute de 127.695,52 euros, només del període 2009-2014.

La CUP, crítica amb l'acord

En un comunicat, els cupaires de la vall Fosca han anunciat que interposaran un recurs de reposició contra l'acord que van subscriure l'Ajuntament de la Torre de Cabdella i Endesa el mes de gener. Segons la CUP, aquesta entesa oferia la possibilitat de finançar el deute “il·lícit” sense interessos de demora però “a canvi de renunciar a reclamar aquesta quantitat en un futur”. La CUP assegura que el contracte va ser subscrit el 12 de gener per l'alcalde, Josep Maria Dalmau, en nom del consistori, tot i tenir una consulta oberta a Tributs, que ara s'ha resolt a favor del contracte del 1927.

Els cupaires afirmen que en el dia d'avui l'Ajuntament ha liquidat 106.692,95 euros dels 260.574 que Endesa reclama al municipi.

Ni l'associació de veïns afectats ni l'Ajuntament de la Torre de Cabdella no volen fer cap tipus de valoració de la resposta d'Hisenda i s'han limitat a dir que valoraran els dictàmens quan els advocats tinguin la resolució definitiva i s'hagin acabat els processos judicials i burocràtics.

LA DATA

1927
es va signar
el contracte que fixava una bonificació en la tarifa elèctrica als veïns de la vall Fosca, i que ara defensen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona