Política

Alcaldes i regidors tindran un codi ètic per combatre la corrupció

El reglament de conducta afecta els alts càrrecs dels ens locals i se suma al que ja té la Generalitat

Borràs defensa que “mai s'ha fet tant” per evitar aquesta “xacra”

Els alcaldes i regidors també tindran un codi de conducta per combatre la “xacra” de la corrupció, com va assenyalar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va fer una crida a “capgirar” aquesta situació. El conseller de Relacions Institucionals, Raül Romeva, va subratllar que el fet de “generar mecanismes d'autocontrol com aquest” incideix en “la confiança” dels ciutadans cap a les administracions.

Aquest model de codi ètic es va presentar en una jornada informativa adreçada als ens locals, que són els que hauran d'aplicar aquest reglament que la Generalitat ja ha desplegat, tal com preveu la llei de transparència. Borràs va defensar aquesta llei com “una de les més avançades en aquesta matèria en l'àmbit europeu” i, pel que fa a aquestes noves mesures contra la corrupció, va dir que “mai s'havia fet tant” per combatre-la.

El desplegament d'aquest codi de conducta en els ens locals pretén “millorar els controls, promoure la transparència i evitar la discrecionalitat”, va assegurar, bo i deixant clar que “el següent pas” és que la justícia “actuï de forma ràpida”. “Si no, no és justícia”, va advertir.

Aviat farà un any de la implantació del primer codi de conducta d'alts càrrecs de la Generalitat. El balanç que en fa Borràs és “positiu”, per bé que també es va mostrar oberta a anar-lo “readaptant” a les noves situacions per “millorar-lo”. Al mateix temps, va refermar “el compromís del govern amb “la rendició de comptes” amb la ciutadania.

Amb la jornada d'ahir, el govern pretén facilitar l'aprovació i aplicació del codi de conducta als ajuntaments mitjans i petits, per a qui pot ser més dificultós desplegar-lo. “El codi de conducta no és una fórmula màgica”, però sí “una eina decisiva que ens ha de permetre l'exemplaritat” de l'administració, va reblar Romeva. Per aquest motiu, va assegurar que calen “els recursos necessaris” per “construir una consciència col·lectiva més escrupolosa”. Aquest codi de conducta s'aplicarà als alcaldes, regidors, el president, els consellers comarcals i els diputats provincials, a més dels titulars dels òrgans superiors i directius i d'altres organismes públics locals.

LA FRASE

En un moment en què volem llaurar el nostre futur cal assegurar la riquesa ètica
Meritxell Borràs
consellera de governació

Qui controla la bona conducta?

La guia bàsica per aplicar el model de codi ètic que ahir la Xarxa de Governs Transparents va traslladar als representants locals “recomana” establir “algun mecanisme de control intern” sobre els paràmetres de conducta que fixa. En aquest sentit, proposa dues opcions: o bé crear una comissió de seguiment (un òrgan col·legiat format per càrrecs electes, seguint el model d'una comissió informativa, en què hi pot haver tots els grups polítics) o bé adjudicar aquestes funcions al síndic municipal de greuges o la institució equivalent.

Del codi ètic se'n deriven obligacions com ara les de publicació de determinades informacions als portals de transparència. Entre els ítems que els alts càrrecs han de fer públics, hi ha els regals de cortesia que s'hagin acceptat, les invitacions a àpats i esdeveniments, els viatges, els desplaçaments i les despeses d'allotjament que siguin pagats per altres administracions o entitats públiques que en depenen, a més de les entrevistes, reunions o similars que es mantinguin amb persones físiques o jurídiques que siguin considerades grups d'interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona