Política

Setge al procés sobiranista

TSJC rebutja la petició d'arxivament presentada a última hora per Forcadell

La magistrada considera que encara no és el moment de resoldre aquesta qüestió, sinó en tot cas quan s'hagin practica les diligències d'investigació

Rebutja ajornar les declaracions que ja estan acordades

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest divendres la petició d'arxivament de la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que la seva defensa ha presentat aquest matí, després d'intentar sense èxit ajornar la seva declaració, prevista per al proper dilluns.

En una breu providència d'amb prou feines unes línies, Maria Eugènia Alegret descarta per ara l'arxivament de la causa amb l'argument que aquest no és el “moment resoldre aquesta qüestió”, sinó quan s'hagin practicat les diligències d'investigació oportunes. A més, recorda a la defensa que “no procedeix a l'ajornament de les declaracions que ja estan acordades”.

La magistrada ja va desestimar ahir el recurs que la defensa de Forcadell havia presentat per reclamar, per segona vegada, l'ajornament de la declaració de la presidenta del Parlament i de la secretària primera de la Taula, Anna Simó, previstes per al dilluns.

L'advocat de la presidenta del Parlament, Andreu Van den Eynde, ha presentat aquest matí un nou escrit on al·lega que la conducta de Forcadell està emparada per la “inviolabilitat parlamentària” i justifica que aquesta qüestió ha de ser resolta “de forma urgent” donades les “reaccions” que la seva imputació ha originat “a escala internacional”.

Van den Eynde, que també demana que s'arxivi la causa a Anna Simó, creu que una mostra d'això és la carta que uns diputats del Parlament britànic van dirigir el passat 2 de maig al govern espanyol per reclamar “la protecció de la llibertat d'expressió dels parlamentaris catalans”.

En l'escrit, el lletrat addueix que “la imputació de la Mesa del Parlament afecta el normal funcionament dels poders de l'Estat” i invoca “la necessitat d'efectuar una reflexió serena i seriosa sobre la vigència de la garantia d'inviolabilitat”. És per això que defensa que arxivar la causa i reconèixer la inviolabilitat de tots els investigats suposaria “prestigiar tots els poders implicats que demostrarien la seva indefectible aposta pels valors democràtics i la separació de poders”.

“La importància de la inviolabilitat no pot reduir-se a una anècdota quan s'examina dins del context de la protecció de les institucions de l'Estat i els poders públics”, assenyala.

L'advocat també apel·la a l'obligació dels jutges de “declarar la inadmissió de qualsevol acció penal dirigida contra un parlamentari”. Subratlla que un diputat té exclusivament “responsabilitat política, electoral i ètica, ja que la inviolabilitat exclou la legal, i aquest sistema és precisament el que atorga el caràcter democràtic a una societat, que soluciona els conflictes i els problemes de convivència de la ciutadania a través de la presa de decisions pels seus representants polítics”.

Segons han explicat fonts jurídiques, la magistrada del TSJC ha respost instants després de rebre la petició defensa que ajorna la resolució de la sol·licitud d'arxivament presentada, fins “al moment en què s'hagin practicat les diligències d'investigació que es considerin pertinents, raó per la qual no procedeix a l'ajornament de les declaracions que ja estan acordades”.

La magistrada recorda en la seva providència el contingut de l'acte en el qual el TSJC va acordar admetre a tràmit la segona querella que la Fiscalia va presentar contra Forcadell, per permetre que la cambra catalana votés dues resolucions a favor del referèndum. També fa referència a l'escrit en el qual la sala va rebutjar el recurs presentat per les defenses contra la decisió d'investigar la presidenta del Parlament i els membres de la Mesa de Junts pel Sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona