Política

Romeva clama contra el discurs de l'odi a Mauthausen

El conseller d'Afers Exteriors inaugura una placa en record de les víctimes del nazisme en el 72è aniversari de l'alliberament del camp

Crida a actuar contra els brots de discriminació i violència

“Cal arrencar d'arrel la llavor de la deshumanització i de l'odi.” Amb aquestes paraules, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va descobrir ahir una placa commemorativa del govern català al recinte de l'antic camp d'extermini de Mauthausen, en memòria de les víctimes del nazisme. L'acte s'inscrivia en el viatge d'una comitiva de la Generalitat per sumar-se als actes commemoratius del 72è aniversari de l'alliberament del camp austríac.

El conseller hi anava acompanyat del delegat del govern a Àustria, Adam Casals, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i també van participar en l'acte nombroses autoritats locals i familiars dels deportats, així com representants de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI), diputats d'ERC, del PSC i membres d'Estat Català.

Davant de la placa, escrita en català, castellà, hebreu i alemany, el titular d'Afers Exteriors va començar el seu discurs recordant el conseller de Proveïments de la Generalitat, Josep Miret, deportat a Mauthausen el 1942 i mort per un oficial nazi el 1944. Romeva va alertar: “Quan avui detectem símptomes preocupants, estimulats per veus que agiten pors i prejudicis, és el moment d'actuar” per “aturar els discursos que són llavor de discriminació i violència”, va subratllar.

El camp de concentració de Mauthausen i el crematori de Gusen, que la delegació catalana havia visitat la vigília, van ser dos dels grans complexos d'extermini nazi. El primer camp de Mauthausen, format per fins a 49 subcamps, va ser construït pels mateixos presoners entre 1939 i 1940. Hi van ser deportades unes 200.000 persones, 120.000 dels quals hi van morir. Es calcula que hi van passar uns 3.000 catalans i que 1.800 van ser-hi assassinats.

En un segon pla, l'ambaixador espanyol a Àustria, Alberto Carnero, també va contribuir a l'ofrena floral, tot i que l'espai no disposa de cap placa oficial del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona