Política

Les diputacions aposten pel govern obert i participatiu

Les eines de transparència i les polítiques de proximitat s'apunten com a eixos estratègiques de les institucions

“Hem de jutjar un alcalde pel sou que cobra o per la seva gestió i el compliment d'objectius al municipi?”. La presidenta de la Diputació de Barcelona , Mercè Conesa, va fer aquesta reflexió –“un exercici que cal fer”, va afegir-hi– en la taula sobre proximitat, participació i transparència, en la qual va prendre part, juntament amb el president de la Diputació de Girona , Pere Vila, la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida , Rosa M. Perelló, i el diputat, responsable de Cultura de la Diputació de Tarragona , Joan Olivella. Mercè Conesa va abordar el tema dels sous dels alcaldes a propòsit d'una pregunta del moderador, Eduard Berraondo, sobre els titulars cridaners que generen, en els periodistes i els mitjans, els sous dels càrrecs públics.

Laboratori ciutadà

Mercè Conesa va detallar que la Diputació de Barcelona té en la transparència un eix estratègic en el seu programa de govern “amb l'objectiu de connectar el món local amb el bon govern i l'accés a la informació”. Conesa va parlar de l'experiència que han dut a terme a les biblioteques de la demarcació de Barcelona, on han incorporat laboratoris ciutadans per “fomentar el govern obert”. A la pregunta de si la transparència era una “vacuna contra èpoques més opaques”, Mercè Conesa va assenyalar que forma part “d'un canvi cultural ”.

El diputat tarragoní Joan Olivella va posar l'èmfasi en el fet que la transparència s'ha de plantejar com a “responsabilitat social i corporativa”. Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va destacar que els municipis petits ja aplicaven la transparència i en aquest sentit va assenyalar el fet diferencial que suposen els pobles petits “on tothom es coneix”. En aquest punt, Pere Vila va exemplificar les polítiques de proximitat amb fets com ara que “un alcalde afronti els problemes d'un veí i no el derivi al tècnic de torn”. La vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, va destacar la importància de disposar de recursos per “aplicar totes aquestes polítiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA