Política

Cas Pujol

Pujol Ferrusola: “Demano disculpes si el que ha fet ha afectat el pare... però és la meva vida, no la seva”

“No he defraudat! Tenia uns diners que no havia declarat i quan va sortir l'amnistia fiscal m'hi vaig acollir”, afirma desafiant

Josep Pujol Ferrusola, el tercer dels fills de l'expresident Jordi Pujol, s'ha despatxat a gust aquest matí a Catalunya Ràdio durant l'entrevista que li ha fet Mònica Terribas. El to que ha fet servir era desafiant, fins i tot es pot qualificar de xulesc. El "tercer Pujol" ha defensat el seu pare i malgrat la gravetat de les acusacions que recauen sobre el conjunt de la família n'ha tret importància. Desconcerta com Josep Pujol fa referència al que estan vivint, sobretot quan afirma que "tot plegat no és tan important". Ha començat la conversa explicant que “el meu pare està desorientat, està superat pels esdeveniments” i a partir d'aquí ha repartit culpes de la situació de la família Pujol Ferrusola a tort i a dret: "al darrera de tot el que ens està passant hi ha una barreja d'enveges, de voluntat antiprocés, d'ànim de revenja de les esquerres que representen les múltiples cares del moviment del 15M... L'únic pecat del meu pare, si és que l'ha comès, és el de falta de control”. Josep Pujol s'aferra, doncs, a l'argument del procés: "Tot plegat és un atac contra el sobiranisme. De part de qui? “De Jorge Moragas, és a dir, de Mariano Rajoy”, conclou. 

Segons Josep Pujol Ferrusola, l'avi Florenci no es refiava del seu fill, l'expresident Pujol, i per aquest motiu va deixar els diners a la seva nora i als seus set nets. "El meu avi, als setanta, s'adona que si deixa la fortuna en les mans del seu fill [Jordi Pujol Soley] es perdrà, perquè ell té la dèria de la política.” Josep Pujol ha explicat que la seva mare, Marta Ferrusola, va destruir fa anys una part de la carta de l'avi Florenci sobre la suposada herència que els va deixar, perquè volia ocultar el rastre dels diners. "Aquella carta reflecteix la desconfiança de l'avi cap al pare" i destaca que el testament de Florenci Pujol no recull la deixa, de l'existència de la qual n'és prova la carta que destrueix Ferrusola. Confessa que "la intenció era mantenir aquests diners opacs. No es podia saber que els fills de Jordi Pujol teníem diners a Andorra!” Durant l'entrevista amb Mònica Terribas, Josep Pujol es manifesta  plenament convençut de la innocència de tots plegats; fins i tot s'ofen quan li parlen dels negocis del germà gran, que espera que surti aviat de la presó: “no sé què ha fet en Jordi! Cadascú ha fet els seus negocis”. Sobre si els negocis de Jordi Pujol Junior han estat de caire fraudulent respon lacònicament: “no puc podar la mà al foc per ell, òbviament.” Quan parlem de la deixa de quants diners parlem?  Josep Pujol té els números clars: La mare i part dels germans tenien 4,3 milions que van regularitzar.  "L'Oriol no tenia res. En Jordi, devia més que no pas tenia..." Ell admet tenir 2,5 milions que, manté, va regularitzar aprofitant l'amnistia fiscal del ministre Montoro. "Per tant", diu, "totes les xifres que pugen i baixen, són mentida".

Pel que fa als diners de l'expresident Pujol, el seu fill assegura que  “ja era un home molt ric quan va entrar en política", però quan va arribar a la Generalitat i va rebre la suposada herència d'Andorra va preferir ocultar-la perquè explicar-ho comportava, afirma Josep Pujol, haver de dimitir. Interpel·la a Mònica Terribas, però en el fons ho fa a l'audiència: “Què hagués preferit; tenir un gran president amb el gran o petit pecat de mantenir en secret uns diners, o no tenir-lo? Jo prefereixo la primera opció. No hi ha clans ni màfies. Als noranta cadascú té els seus diners i comptes a Andorra”, rebla.

És conscient que acceptar la deixa de l'avi Florenci i mantenir-ho en secret va ser com carregar-se la carrera política i l'honor del seu pare?, li pregunta la periodista. Josep Pujol Ferrusola no ho admet. De fet, parla en termes de tràfic de divises, però no hi ha en la conversa una petició de perdó, sinó una justificació: “no he defraudat! Tenia uns diners que no havia declarat i quan va sortir l'amnistia fiscal m'hi vaig acollir. Demano disculpes si el que ha fet ha afectat el pare... però és la meva vida, no la seva”.“Si investiguessin a molts polítics, empresaris...”, Josep Pujol Ferrusola prem el botó i el ventilador comença a escampar.

Nega que la seva mare fos "la mare superiora" de la nota escrita suposadament per Marta Ferrusola i ha explicat que, en tot cas, l'expressió fa referència a una mena de broma familiar, però nega que sigui el sobrenom d'un “capo d'organització mafiosa". Aprofita per projectar l'ombra del dubte sobre l'autenticitat del document: tot i que explica que la lletra és molt semblant a la de la seva mare, ella no reconeix la carta com a autèntica i els Pujol Ferrusola mantenen que “en part és falsa”. I afegeix: "els que escriuen aquest tipus de notes, i ho saben els que tenen aquesta “mena” de comptes, no les signen amb el nom -en aquest cas Marta-, sinó amb el número de compte". La famosa nota manuscrita no el du.

Clou la declaració pública, com ha començat, defensant el pare. El Pujol cap de família, no té comptes al seu nom. De fet l'ha posat com un exemple d'austeritat: "els meus pares dormen en el mateix matalàs des de fa quaranta anys". Assegura que a la família tots estan patint, fins i tot pel fet de no tenir feina... "Des dels mitjans madrilenys ens han donat bastonades pel que ja sabem", diu ell: el sobiranisme. I acaba l'entrevista amb una reflexió inquietant per a ell i els seus: “si s'ho proposa, el jutge De la Maza ens podria enviar tots a la presó, però seria molt injust”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona