Política

Procés sobiranista

“Crit nítid” pel referèndum

El Pacte Nacional pel Referèndum exhibeix unitat amb mig milió de signatures recollides per un acord

Elena insta l'Espanya moderna i democràtica a “rebel·lar-se” abans que es tanqui la via pactada

El Pacte Nacional intenta fer una mostra de transversalitat

Exhibició d'unitat i transversalitat abans d'emprendre l'últim intent per pactar la consulta d'autodeterminació. El Pacte Nacional pel Referèndum va reunir ahir la diversitat d'institucions i societat civil que aglutina per entonar el “crit nítid” a favor del referèndum, el mateix que asseguren haver palpat a la societat catalana, tan sols tres dies abans que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva facin l'última oferta pública d'acord a Madrid en la conferència al Palacio Cibeles, i que el president de la Generalitat formalitzi la col·laboració a La Moncloa. La plataforma, que cohesiona els partits sobiranistes, 4.000 entitats, i que és un punt de trobada institucional entre la Generalitat i els ajuntaments amb majories favorables al referèndum, començant pel de Barcelona, tancava així una etapa. El balanç final inclou la recollida de més de 500.000 signatures a favor d'un referèndum pactat i el recordatori a Puigdemont, per part del portaveu del comitè executiu del pacte, Joan Ignasi Elena, que correspon a tothom gestionar aquest “enorme patrimoni que no és propietat de ningú”. També va fer una crida a “rebel·lar-se” a l'Espanya moderna, perquè s'imposi a l'Estat la via del referèndum per resoldre el conflicte.

El pacte haurà de decidir ara quin és el seu futur, sobretot quan JxSí i la CUP obrin la via del referèndum unilateral, però Elena ja va qualificar de “necessària” la seva continuïtat. Una de les possibilitats que hi ha sobre la taula és que sigui l'ens convocant de les mobilitzacions que es faran en defensa de la votació, però ahir no s'hi va fer referència. “És un gran instrument d'unitat del catalanisme. Farem bé de preservar-lo de les legítimes diferències”, va apuntar Elena.

A primera fila de l'auditori del Palau de Congressos de Catalunya –on es van aplegar unes 3.000 persones, segons l'organització– hi havia la plana major del govern, incloent-hi Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello; la resta de membres de la mesa de la cambra catalana de JxSí i CSQP, i representants de la confluència independentista, d'ERC i el PDeCAT, de la CUP i de la nova formació dels comuns que encapçala Xavier Domènech; els expresidents del Parlament i l'expresident Artur Mas.

“Som nació perquè així ho sentim la majoria dels catalans”, va proclamar Elena, que va pronunciar el discurs final al costat de la resta de membres del comitè executiu; Jaume Bosch, Maite Arqué, Francesc de Dalmases, Carme Laura Gil, Francesc Pané, Itziar Gonzalez i Carme Porta. Elena va assegurar que hi ha una “revolta democràtica” dels que volen votar no a la independència o encara no saben què votar. “Hem constatat el que més incomoda els contraris del referèndum, i és que això no va d'independència, va de democràcia”, hi va afegir, davant d'un auditori que es va trobar les pancartes a les butaques amb proclames ajustades al clam democràtic en català, castellà i anglès, i que va mesurar que els crits reivindicatius no es decantessin per la independència. “Votarem”, repetien. Elena va etzibar que el referèndum no divideix. El que ho fa, va dir, és que tractin els ciutadans com a “menors d'edat”, la “manca de diàleg” i la “mentida i la manipulació”.

Durant l'acte, en què van intervenir diversos representants de la societat civil, trenats per actuacions musicals i vídeos, mentre uns grafiters s'esplaiaven en mur de l'escenari, es van fer referències reiterades al fet que un 80% dels catalans defensa un referèndum. També es van recordar els suports internacionals a la votació. Un dels parlaments més aplaudits va ser el del poeta i crític literari Luis García Montero, arribat de Granada. “O apuesta por cambiar la Constitución o debe asumir que se está poniendo de parte del totalitarismo”, va sentenciar sobre l'Estat.

LES FRASES

Estem vivint una revolta democràtica de milers i milers de ciutadans que volen votar no o bé que dubten i que volen sentir arguments
Ens adrecem a l'Espanya democràtica i moderna perquè es rebel·li contra la foscor i el passat
Joan Ignasi Elena
PORTAVEU DEL COMITÈ EXECUTIU DEL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM

ERC engega la precampanya pel sí

ERC, que ho havia ajornat fa unes setmanes per respecte als treballs del Pacte Nacional pel Referèndum, va trigar amb prou feines una hora des que es va acabar ahir l'acte amb què va culminar els treballs a llençar la precampanya pròpia pel sí en el referèndum, amb l'enganxada d'un primer cartell a tocar de la seu al carrer Calàbria de Barcelona per part de la secretària general Marta Rovira. En paral·lel, el partit ja ha obert el web específic novarepublica.esquerra.cat i ha penjat el material de campanya a www.esquerra.cat/referendum2017, amb què des d'avui activarà la campanya a les xarxes i mitjans de comunicació. Aquest mateix matí el president del partit, Oriol Junqueras, protagonitzarà un primer acte a Barcelona amb diversos regidors de l'àrea metropolitana, amb el títol Sí a unes ciutats de les persones, i en les setmanes vinents els principals dirigents participaran en altres actes arreu del territori, sobretot al voltant de la capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES