Política

Procés sobiranista

Puigdemont aniria al Congrés per validar el referèndum

El govern espanyol desafia el català a plantejar el dret a decidir al Congrés i la Generalitat ho rebutja

El president farà l'oferta formal a l'Estat després de la conferència de dilluns a Madrid

Carles Puigdemont traslladarà formalment a Mariano Rajoy la proposta de referèndum pactat i no farà un nou periple pel Congrés. El president de la Generalitat va respondre així a l'oferiment de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè presenti el seu projecte a la cambra baixa. Els plans de la Generalitat es mantenen inalterables: Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva insistiran dilluns en la via de l'acord a la conferència i, uns dies després, el president de la Generalitat formalitzarà aquesta oferta al govern espanyol.

En una breu declaració abans d'assistir a l'acte del Pacte Nacional pel Referèndum, Puigdemont va acotar així l'intent de pacte entre els dos governs i va plantejar que si hi hagués un acord amb La Moncloa els dos executius el sotmetrien després al criteri del Congrés i del Parlament. Sense rebutjar explícitament l'oferiment opac de Sáenz de Santamaría, que no va aclarir la via amb què convidava Puigdemont a expressar-se a la cambra baixa en comptes de fer-ho dilluns en una sala llogada del palau Cibeles, el president de la Generalitat va driblar el plantejament de la vicepresidenta insistint en els seus plans. Més encara: Puigdemont va celebrar que el govern espanyol reconegui “la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya” i va insistir que estan disposats a negociar amb l'Estat “les condicions i els termes” per exercir aquest dret. Junqueras, que va acompanyar Puigdemont en la compareixença, va reiterar “el dret irrenunciable” dels catalans a decidir el seu futur polític en un referèndum i el “compromís” del govern per exercir-lo. El vicepresident del govern també va instar l'executiu espanyol a emprendre totes les mesures necessàries perquè es retirin totes les querelles contra els membres de la mesa del Parlament “per debatre la mateixa qüestió” que ahir van tractar en la reunió del Consell de Ministres. Junqueras també va reiterar la invitació de la Generalitat als membres del govern estatal perquè assisteixin a la conferència de dilluns.

Puigdemont rebutjava, doncs, el duel públic que li plantejava al migdia Rajoy conscient que, un cop més, l'objectiu és que la delegació catalana surti escaldada del Congrés. Perquè la resposta de l'executiu espanyol a la darrera crida del govern de la Generalitat per negociar els termes del referèndum ha estat la contraoferta que es presenti a la cambra baixa amb una petició per modificar la Constitució, adduint que, amb l'actual marc legal, és impossible que es pugui celebrar i que l'inquilí de La Moncloa en cap cas pot acceptar asseure's a discutir-ho.

L'exigència dels conservadors perquè l'independentisme actuï per la via parlamentària no és nova. Fa pocs dies, Rajoy l'havia repetit en el ple al portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano. Però ahir la van voler solemnitzar com a rèplica a la conferència de dilluns, on faran un últim intent per reclamar a l'Estat que s'obri al diàleg. El govern de Rajoy va deixar clar que no tenen intenció d'acudir a la cita, mentre llençava una contraoferta des de la taula del Consell de Ministres: la possibilitat que el govern exposi els seus plans davant el Congrés, amb el benentès que una majoria de la cambra el despatxarà amb un no.

Si més no, el PSOE, el PSC i Ciutadans havien estat alertats prèviament de l'anunci que ahir va fer l'executiu espanyol –després que Rajoy ho sotmetés a debat dins del Consell de Ministres– a través de la vicepresidenta De Santamaría. I, junt amb el PP, tots aquests grups sumen 254 dels 350 diputats de la cambra. Una majoria prou àmplia amb la qual es pretenia atorgar un sonor cop de porta a la petició de revisió de la carta magna.

Emulant, precisament, el repte que en el seu dia l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero va plantejar al lehendakari Juan José Ibarretxe, instant-lo a defensar el seu pla al Congrés perquè es pogués visualitzar que gairebé no tenia cap suport, Sáenz de Santamaría oficialitzava l'oferiment de Rajoy a Puigdemont i el seu equip a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Durant la seva intervenció, Soraya Sáenz de Santamaría es va referir de manera genèrica a les Corts espanyoles, si bé s'ha de recordar que, prèviament, Carles Puigdemont ja havia desestimat l'oferiment del Senat perquè se sotmetés a un debat a la Comissió General de Comunitats Autònomes. La cambra alta va plantejar aquesta alternativa –que implica un debat amb l'executiu espanyol i la resta dels territoris– després de rebutjar cedir una sala al president català perquè pogués pronunciar una conferència amb el mateix format que la que havia fet al Parlament de la UE i la que dilluns es farà a Madrid.

En tot cas, no és el primer cop que Rajoy s'espolsa la pressió d'un dirigent català enviant-lo al Congrés. El 2012, quan l'expresident Artur Mas li va reclamar el pacte fiscal, també li va respondre que ho plantegés a la cambra perquè no està en la seva mà negociar-ho.

LES FRASES

Hi ha un canvi de to. Aniríem al Congrés després de pactar el referèndum
Carles Puigdemont
president d ela generalitat
Puigdemont ha d'explicar-se davant les Corts espanyoles, que és on hi ha la sobirania
Soraya S. de Satnamaría
vic. del govern espanyol

El precedent de l'abril del 2014

Una delegació del Parlament de Catalunya va plantar-se al Congrés el 8 d'abril del 2014 per reclamar a la cambra autorització perquè el govern de la Generalitat pogués assumir competències per poder celebrar la consulta del 9-N. Jordi Turull, en aquell moment representant a CiU, i Marta Rovira, d'ERC, i Joan Herrera, d'ICV, van dirigir-se al ple de la cambra per reivindicar que el dret a decidir tenia cabuda en la Constitució; simplement en demanaven una lectura oberta. Després d'un tens debat, en el qual ja es va visualitzar que Mariano Rajoy tampoc no tenia intenció de fer una oferta alternativa ni d'obrir-se al diàleg, la delegació va sortir del Congrés amb 299 vots contraris a la seva petició, una abstenció i només 47 vots de suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona