Política

TANT. TANT TANT X TANT

La primera pedra

Ja fa gairebé tres anys que el cas Pujol s'arrossega pels titulars. Els catalans han reaccionat amb sorpresa, decepció i indignació als diners a Andorra i a les hipòtesis sobre el seu origen. Sobre el cas, s'ha escrit molt, però se n'obvia el vessant col·lectiu: el cas Pujol ens posa davant del mirall com a societat.

Hem viscut la major part de l'autonomia sota una gran mentida, inclús només acceptant la part provada del cas. Tots els contrapoders han fallat: els funcionaris, els periodistes, els jutges i fiscals, la policia, els partits polítics, els empresaris. Tots.

El cas Pujol qüestiona totes les institucions. Les persones que van saber i no van denunciar, no van investigar o van pagar i callar segueixen en gran part al mateix lloc. És més, amb els anys han ascendit. Un periodista de política ha pogut passar a director o un diputat a ministre.

Són precisament aquesta gent els que tiren la primera pedra amb més ràbia. Cada cop que algú s'acarnissa amb en Pujol, és recomanable demanar-se quin rol va complir en el sistema que s'enfonsa o a qui deu la seva carrera. I no falla. Si busquem lliures de pecat acabarem amb una llista curta. Això no exculpa Pujol, ans al contrari, hauria de portar a disseccionar el cas a fons, sense caure en l'anècdota dels missals.

A mi, d'en Pujol, me n'interessa la dimensió de la persona que toca diversos temes shakespearians, com la set de poder o els fills que enfonsen el pare, i crec que és un material per a un llibre excel·lent. El punt principal, però, no és aquest. I qui s'hi rabeja ho fa sovint per amagar-nos la pregunta clau, ja que en comparteix la culpa: com es va aconseguir un engany tan consentit transversalment? Aquesta és la resposta a cercar. No per venjança. Perquè si no ho entenem, hi tornarem a caure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona