Política

El govern ofereix a Madrid el pacte pel referèndum

Puigdemont, Junqueras i Romeva proposen acordar-ne els termes en una conferència a l'ajuntament madrileny, mentre Rajoy els convida a aconseguir el suport al Congrés dels Diputats

El govern català oferirà avui oficialment al govern de Rajoy un pacte per fer el referèndum de la tardor. Després que el Senat denegués la petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de presentar la proposta a la cambra alta espanyola, el govern no ha volgut renunciar a fer a la capital de l'Estat un acte carregat de simbolisme.

Ho farà a l'Auditori Caja de Música del Palau de Cibeles, una sala amb una capacitat per a 270 persones, en una decisió que ha facilitat l'equip de govern madrileny i que ha valgut una pluja de crítiques a l'alcaldessa, Manuela Carmena, que ja ha anunciat que no assistirà a l'acte. El simbolisme de l'acte es fa evident per com ha reaccionat el govern del PP a darrera hora. Conscient que la celebració alternativa de la conferència en dependències municipals es podia interpretar com una nova negativa de Rajoy al diàleg, l'executiu espanyol reaccionava divendres oferint al govern català que plantegi la proposta en un debat al Congrés dels Diputats tot i que la majoria de PP, PSOE i Ciutadans la fa inviable. Al mateix temps, el PP madrileny posava el crit al cel en considerar una ofensa la conferència en seu municipal. Ho feia amb el lema “No a Cibeles. No a casa nostra. No a casa de tots els madrilenys”.

Amb més de 500.000 signatures a favor del referèndum recollides pel Pacte Nacional, entre les quals diversos suports internacionals, Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, faran al govern espanyol la darrera oferta per negociar les condicions del plebiscit. El mateix president ha apuntat el juny com a termini per acordar a Catalunya la data i la pregunta del plebiscit si l'executiu de Rajoy no s'hi avé.

Soroll de fons

Amb els gestos de divendres, però, l'executiu espanyol i el PP posen soroll de fons en l'acte d'avui per convertir-lo en una mostra de la suposada falta de diàleg de Puigdemont. Des que divendres mateix Puigdemont va anunciar que només portarà el referèndum a escrutini de la cambra espanyola si Rajoy s'avé prèviament a pactar-lo, líders del PP i Ciutadans han dedicat el cap de setmana a qualificar Puigdemont de “covard” o “fals” quan diu que vol dialogar però, segons ells, no s'atreveix a anar al Congrés per por de sentir arguments contraris i perdre la votació. Però el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, deixava entreveure un altre objectiu de l'oferta espanyola. Un debat al Congrés podria posar sobre la taula “idees o suggeriments” alternatius al referèndum que es podrien negociar: un esment implícit de Millo a un possible canvi constitucional que el PP ha considerat sempre innecessari i inapropiat.

A la conferència hi seran avui els companys ideològics de Carmena, el líder de Podem, Pablo Iglesias, així com el dels comuns al Congrés, Xavier Domènech, que hauria preferit que la conferència la fes el Pacte Nacional pel Referèndum i no el govern català. Els impulsors de l'acte hi han convidat els partits polítics espanyols i representants del sector empresarial, així com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy –ni l'executiu ni cap representant del PP hi seran.

La Falange ha convocat una manifestació de protesta per a les sis de la tarda, coincidint amb l'inici de la conferència, davant de les portes de l'ajuntament de Madrid i en què exigirà la “il·legalització dels separatistes”. Una hora abans de la conferència, el president Puigdemont es reunirà amb l'alcaldessa de Madrid.

La conferència parla del referèndum com a eina democràtica i del compromís a discutir i a debatre
Neus Munté
consellera de la presidència
El govern té dret a parlar amb l'espanyol, no a sotmetre's a unes majories del Congrés que ho paren tot
Marta Rovira
portaveu de jxsí al parlament
Els polítics valents defensen una idea on sigui. Puigdemont només està còmode davant la seva claca
Xavier García Albiol
president del pp català

El “frau” d'anar al Congrés i el “desinterès” català

La portaveu de Junts pel Sí i secretària general d'ERC, Marta Rovira, consideraria un “frau democràtic” sotmetre la proposta de referèndum que té el suport de la majoria parlamentària catalana a les majories del PP, PSOE i Ciutadans del Congrés, que ja se sap que el tombarien. Ho afirmava ahir en una entrevista al 3/24 en què defensava que “cap poble pot imposar el futur polític a un altre” perquè el dret d'autodeterminació és “irrenunciable” i “innat”. Rovira deixava clar que avui el govern català interpel·larà a Madrid el govern espanyol per poder pactar el referèndum però que, en qualsevol cas, s'ha de poder celebrar. Rovira considera que la proposta anunciada per Soraya Sáenz de Santamaría divendres “no és honesta”. D' altra banda, el govern espanyol ha distribuït un argumentari intern entre els seus càrrecs en què s'afirma que el govern català pot defensar “un estat independent” al Congrés i “si és acceptat” a la cambra “sotmetre-ho a la votació dels espanyols”, segons informava ahir Europa Press. Tot seguit, en l'argumentari es diu que a “Puigdemont i companyia” no els interessa plantejar-ho “de manera democràtica”. Per la seva banda, el president del PP català, Xavier García Albiol, qualificava ahir de “covard” Puigdemont perquè no va al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona