Política

procés sobiranista

Junqueras: “Anem a Madrid a explicar-nos i no a demanar permís per res”

L'Estat insisteix que Puigdemont hauria d'anar al Congrés en comptes d'‘amenaçar' amb què farà si no hi ha referèndum

Només Podem, dels grans partits, presenciarà l'última proposta de diàleg

Si l'Estat impedeix el referèndum, a l'executiu català no li quedarà més alternativa que dotar-se dels “mecanismes legals” que permetin celebrar-lo

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha volgut deixar molt clares les intencions que el Govern té amb la conferència que ell, el president, Carles Puigdemont, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, oferiran aquest dilluns a la tarda a Madrid. En declaracions a la premsa des de l'AVE, camí de la capital espanyola, Junqueras ha afirmat que l'executiu va a Madrid “com a tot arreu del món” i ho fa “per explicar-se i no per demanar permís per res”. “L'únic permís que volem i necessitem és el del poble de Catalunya. No desaprofitem cap oportunitat per explicar-nos i d'explicar que tenim un compromís absolut amb la democràcia i amb el referèndum”, ha afegit.

En aquest sentit, ha remarcat que hores d'ara el Govern manté l'intent de celebrar un referèndum “pactat”, sobretot “per respecte a la feina i suport al mandat” del Pacte Nacional pel Referèndum. Amb tot, el vicepresident no té massa esperances en el fet que aquesta via acordada tingui èxit. “L'experiència ens ensenya que l'Estat no s'hi posa mai bé en aquestes qüestions, però estem en aquesta fase, de la mateixa manera que sempre estem en el compliment del mandat democràtic del 27-S”, ha sentenciat.

D'altra banda, preguntat per les protestes convocades pel partit d'extrema dreta Falange i per les crítiques llençades des del PP per la conferència de Madrid, Junqueras ha considerat que “són habituals” i que no creu “que sorprenguin ningú”.

Precisament el lloc escollit, una sala de l'Ajuntament de Madrid, ha estat un dels elements de la polèmica i ha portat crítiques a l'alcaldessa, Manuela Carmena, per llogar l'espai al Govern. És per això que Romeva ha volgut remarcar que “cal agrair el gest de l'alcaldessa, que l'honora, perquè ha tingut conseqüències importants”. “Això no va d'independència, va de democràcia i l'alcaldessa ha estat molt valenta i posa molt clares les coses en termes de llibertat i democràcia. És el que hauríem esperat d'un govern –l'espanyol- que no ha estat a l'alçada de les circumstàncies”, ha conclòs el conseller d'Exteriors . Romeva, ha volgut pronunciar-se breument sobre la llei de transitorietat que prepara el Govern. No s'ha referit a l'esborrany que s'ha desvetllat aquest dilluns però sí a la norma que està redactant l'executiu. “És un treball que està en marxa. S'està treballant i com en tots els processos dinàmics s'està discutint i millorant; i sempre amb respecte a les majories”, ha sentenciat.

D'altra banda, preguntat sobre la possibilitat que Fiscalia estigui pendent del contingut de la conferència i de si guarda relació amb l'esborrany de l'eventual llei de transitorietat, Junqueras ha volgut restar-li importància. “Em sembla perfecte que tothom faci la feina que creu que ha de fer, nosaltres farem la nostra”, s'ha limitat a dir.

Junqueras i Romeva han viatjat junts amb el seus equips a Madrid en el tren que ha sortit de Barcelona a les 10 hores del matí. Al mateix comboi també hi havia el vicepresident del Parlament, Lluís Corominas, el diputat de JxSí Lluís Llach, la també diputada i exconsellera Irene Rigau, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufian, o el president de JxSí, Jordi Turull.

Aquesta tarda

El govern català oferirà aquesta tarda, oficialment, un pacte al govern de Rajoy per fer el referèndum de la tardor. La conferència és una última oportunitat oferta al govern de Rajoy per dialogar. El Govern avisa que si l'Estat impedeix el referèndum, a l'executiu català no li quedarà més alternativa que dotar-se dels “mecanismes legals” que permetin celebrar-lo. Així ho han assegurat fonts del nucli governamental. A més, aquestes mateixes fonts afirmen que “molts juristes porten molt de temps estudiant totes les possibilitats legals per fer el referèndum amb les màximes garanties”.

Per la seva part, l'Estat insisteix que Puigdemont hauria d'anar al Congrés en comptes “d'amenaçar” amb què farà si no hi ha referèndum. El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha insistit aquest dilluns a demanar al president català, Carles Puigdemont, que presenti els seus plans independentistes davant el Congrés dels Diputats en lloc d'‘amenaçar o explicar quines coses faran si no es fa un referèndum que és sens dubte il·legal'. I ha seguit dient: “El que està bé és dialogar, i on millor es dialoga és davant els representants de la sobirania nacional. La nostra invitació segueix i el que és democràtic és acceptar-la, per debatre amb els representants dels espanyols.”

El portaveu de l'executiu espanyol s'ha expressat així després de comentar la publicació de l'esborrany duna suposada llei de ruptura que, d'altra banda, ja ha estat desmentida pel govern català. Després de recalcar que aquests plans “eren secrets i avui són menys secrets”, Méndez de Vigo ha afegit que és millor parlar davant de les Corts espanyoles que no pas fer “un monòleg en un local tancat”, en al·lusió a la conferència que el president català impartirà aquesta tarda en una sala llogada a l'Ajuntament de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona